Showing posts with label class10-sstudies. Show all posts
Showing posts with label class10-sstudies. Show all posts

Thursday, 3 August 2017

CBSE Class 9/10/NTSE/CTET - Important Rivers Of India (#cbseNotes)

Important Rivers Of India

CBSE Class 9 - Geography Notes

CBSE Class 9 - Social Science - Geography - Chapter Drainage (Q and A) (#cbseNotes)


1. Ganga
States covered: Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, West Bengal
Length: 2,525 K.M.
Origin at: Gangotri
Ends at: Bay of Bengal


2. Yamuna
States covered: Uttarakhand,Himachal Pradesh,Uttar Pradesh, Haryana, Delhi
Length: 1,376 K.M.
Origin at: Garhwal in Yamunotri
Ends at: Bay of Bengal


3. Brahmaputra
States covered: Assam, Arunachal,Tibet
Length: 2,900 K.M.
Origin at: Lake Manasarovar
Ends at: Bay of Bengal


Saturday, 11 February 2017

CBSE Class 10 - Economics - Consumer Rights (Short Q and A) (#cbseclass10)(#cbsenotes)

Consumer Rights

Class 10 - Economics 
CBSE Class 10 - Economics - Consumer Rights (Short Q and A) (#cbseclass10)(#cbsenotes)


Short Q & Answers


Q1: What are the different ways of exploitation of consumers in the market?

Answer:
 ① Higher price
 ② Quality lapse
 ③ Underweight & under measurement


Q2: Define consumer.

Answer: Consumer is a person who buys and uses a good or service from the market after making a payment.


Q3: What is CORPA?

Answer: is CORPA is the consumer Protection Act enacted by the government of India on 24th December 1986.

Thursday, 22 December 2016

CBSE Class 10 - History - Rise Of Nationalism in Europe (#cbsenotes)

Rise Of Nationalism in Europe 

CBSE Class 10 - History - Rise Of Nationalism in Europe (#cbsenotes)
Unification of Germany in 1848
image courtesy: wikimedia commons

MCQs based on NCERT Class 10 - History  Chapter 

Q1: In 18th century, political clubs became an important rallying point for people who wished to discuss government policies and plan their own form of action. Of them which club was most successful?

(a) The Jacobins
(c) The Bolsheviks
(b) The Marseillaise
(d) None of these


Q2: When dis industrialization begin in England?

(a) In the first half of the 18th century.
(b) In the second half of the 18th century.
(c) In the first half of the 19th century.
(d) In the second half of the 17th century.


Q3: ____ is a political philosophy that stressed the importance of tradition, established institutions and customs and preferred gradual development to quick change.

(a) Liberalism
(b) Conservatism
(c) Radicalism
(d) None of the above


Q4: Which one of the following types of government was functioning in France before the revolution of 1789?

(a) Dictatorship
(b) Militar
(c) Monarchy
(d) Council of French Citizen

Friday, 28 October 2016

CBSE Class 10 - History - THE RISE OF NATIONALISM IN EUROPE

THE RISE OF NATIONALISM IN EUROPE

CBSE Class 10 - History - THE RISE OF NATIONALISM IN EUROPE


Commonly Asked Questions



Q1: What was Federic Sorrieu's dream of 'Democratic Republics'?

Answer: In 1848, Federic Sorrieu prepared a print called 'The Dream of Worldwide Democratic and Social Republic. He tried to visualise his dream of a world made up 'democratic republics'. According to him:

1. People of Europe and America marching and forming a long train towards the statue of liberty and offering homage to it.

2. He personified liberty as a female figure.

3. In his glorified dream, he grouped people of the world as distinct nations which are identified by their national costumes and national flags.

4. From heavens, Saints and angels gaze upon the scene symbolising the fraternity among the nations of the world.


Q2: How the concept of nation was visualised in Europe in 18th and 19th century?

Answer:
1. Artists in 18th and 19th centuries tried to give a face and personify the concept of a nation.
2. Nations were portrayed as female figures and alma mater (motherlands).
3. The Female figure became an allegory of the nation. e.g. Germania. In her visual representation, Germania wears a crown of oak leaves as the German Oak stands for heroism.

Saturday, 15 October 2016

CBSE Class 10 - Economics - Globalisation and Indian Economy

Globalisation and Indian Economy

CBSE Class 10 - Economics - Globalisation and Indian Economy

Q & A based on NCERT Chapter


Q: Define Globalisation.

Answer: Globalisation is an integration among the countries through foreign trade and foreign investments by MNCs. Its a linkage of nation's markets with global markets.


Q: What is MNC? Give two examples.

Answer: Multinational Corporation or MNC is a business firm operating in several countries but centrally managed from one (home) country.
Examples of MNCs in India: Nokia, Ford, L&T, Oracle


Q: List three factors for globalisation.

Answer:  Factors for globalisation are:

Liberalisation of trade and investment policies.
Improvement in Technology
Influence from international organizations.


Thursday, 14 January 2016

CBSE Class 10 - Geography - Chapter 6 - Manufacturing Industries (Very Short Q and A)

Manufacturing Industries
CBSE Class 10 - Geography - Chapter 6 - Manufacturing Industries (Very Short Q and A)
Steel Factory

VSQA based on NCERT Chapter


Q1: Which industry uses limestone as raw material?


Answer: Cement



Q2: Enterprises like BHEL, SAIL etc. are categorised as which type of industrial sector?

Answer: Pubic sector enterprises


Q3: What is agglomeration economy?

Answer: Cities provide markets and other facilities like banking, insurance, transport, labour, consultants etc. to various sectors of business and industries. Many industries come together and make use of services offered by these urban institutions. This is known as agglomeration economy.


Q4: What is the full form of NTPC?

Answer: National Thermal Power Corporation



Q5: Give an example of agro-based industry?

Answer: Sugar industry, Textile industry.

Sunday, 20 December 2015

CBSE Class 10 - Economics - Chapter 3 - Money and Credit (Short Q and A)

Money and Credit

CBSE Class 10 - Economics - Chapter 3 - Money and Credit (Short Q and A)

Short Question and Answers based on NCERT Chapter



Q1: Define money?

Answer: It is defined as medium of exchange.


Q2: What does money serve?

Answer: Money serves as :
a. a unit of accounting
b. a store of value or purchasing power
c. a standard of deferred payment


Q3: What is Double Coincidence of Wants?

Answer: It refers to a situation wherein what a person wishes to sell is exactly the same as that the other person wishes to buy.



Q4: In which situation Double Coincidence of Wants is the most suitable?

Answer: In barter system.



Q5: What is the form of money in Ancient Period?

Answer: Grain and cattle (Barter System)

Saturday, 10 October 2015

CBSE Class 10 - History - The Rise Of Nationalism In Europe (Important Definitions)

The Rise Of Nationalism In Europe 

Important Definitions

CBSE Class 10 - History - The Rise Of Nationalism In Europe (Important Definitions)
The Titan's Goblet - Painted by Thomas Cole in 1833
- An allegorical depiction

Q1: Define Nationalism.

Answer: A sense of belonging to one nation. Its a feeling of pride and patriotism towards country one belongs to.


Q2: What is Plebiscite?

Answer: A direct vote by which the people of a region, themselves decide to accept or reject a proposal.


Q3: Who is an absolutist?

Answer: It refers to an unrestricted, despotic and authoritarian often referred to central repressive monarchy government.


Q4: Define Monarchy

Answer: It is a form of government headed by a king or family members or a dynasty family.


Sunday, 6 September 2015

NCERT Solution Class 10 - Social Science - CH3 : Democracy and Diversity

Democracy and Diversity


NCERT Chapter Solutions for CBSE Class 10 Political Science  

NCERT Solution Class 10 - Social Science - CH3 : Democracy and Diversity


Q1: Some Dalit groups decided to participate in the UN Conference against racism in Durban in 2001, demanding the inclusion of caste in the agenda of this conference. Here are three reactions to this move:

Amandeep Kaur (a government official): Our Constitution declares caste discrimination to be illegal. If some caste discrimination continues, it is an internal matter. I am opposed to this being raised in an international forum. 

Oinam (a sociologist) : I am opposed to this because caste and race are not similar divisions. Caste is social division, while race is a biological one. Raising caste in this conference on racism would mean equating the two.

Ashok (a Dalit activist) : The argument about internal matter is  a way of preventing open discussion of oppression and discrimination. Race is not purely biological. It is as much a legal and sociological category as caste. Caste discrimination must be raised in this conference.

Which of the three opinions do you agree with most and why?

Answer: I agree with Ashok's views. We should not prevent people from an open discussion of oppression and discrimination just for the sake of internal state matter. We can't discriminate people and divide them based on intellectual grounds. We can't be a democratic nation and a free society, if there is oppression and discrimination in our society. Open debates is one of the indicator of a democratic society which values equality.


Q2: I met this group of girls from Pakistan and felt that I had more in common with them than many girls from other parts of my own country. Is this anti-national to feel so?

Answer: No. It is not anti-national to feel so.  It is quite common that people belong to different regions or nations can have common liking and interests. For example, the girls from Pakistan may like Hollywood movies, south Indian food and Thai food like any other girl from India.


Q3: A Cartoon like  this can be read by different people to mean different things. What does this  cartoon mean to you? How do other students in your class read this?

Answer: The giant in the cartoon is going to cut his black colour hand which is different from his other white hand. His small head reflects that he fails to realize that this stupid act would cripple him for life. It definitely reflects how a narrow minded society can harm itself by keeping a biased discrimination among its own people.
Other students in my class may have different opinions or perspectives.


Q3: Read these three poems by Dalit writers. Why do you think the poster is titled ‘Hidden Apartheid’?

Answer: These poems reflect that atrocities on Dalits and discrimination based on caste still exist in one way or other despite having laws to check such exploits.


Q4: Imrana is a student of class X, section B. She and all her classmates are planning to help students of class XI in giving a farewell party to the students of class XII. Last month she played for section team in a game of kho-kho against the team of class X, section A. She goes back home in a bus  and joins all  the students from various classes all of who come from trns- Yamuna area in Delhi. Back home, she often joins her elder sister, naima, in complaining against her brother who does no work at home, while the sisters are asked to help their mother. Her father is looking for a good match for her elder sister, from  a Muslim family with a similar economic status, from their own ‘biradari’.

Can you list the various kinds of identities that Imrana has?

At home She is a girl
In terms of religion                 She is __________
In the school         She is __________
_____________ She is __________
_____________ She is __________


Answer: Imrana has different identities in different contexts:

  At home She is a girl
In terms of religion She is Muslim
In the school She is a class X student
In class X She is from section B
In the game She is a member of kho-kho team
In the family She is Naima’s younger sister.



Wednesday, 29 July 2015

CBSE Class 10 - Social Science - SA1 Question Paper (2014)

SOCIAL SCIENCE Q. Paper

Class X Summative Assessment-I (September 2014) 

CBSE Class 10 - Social Science - SA1 Question Paper (2014)

Time Allowed: 3 hours                                                                   Maximum Marks: 90
 INSTRUCTIONS
(i) Question Paper has 30 questions in total. All questions are compulsory.
(ii) Marks are indicated against each question.
(iii) Questions No. 1 to 8 are very short answer questions and carry 1 mark each.
(iv) Questions from 9 to 21 carry 3 marks each. Answers of these questions should not exceed 80 words.
(v) Questions from 22 to 29 carry 5 marks each. Answer of these questions should not exceed 100 words.
(vi) Question No. 30 is a map question. Attach the map inside your answer book.
  
 Q1: Explain any five reasons for bringing in large number of new readers among children, women and workers during the late 19th century.
Or
Identify the hero of the novel 'Indulekha'.

1 
 Q2: In what broad category do the soils of Maharashtra fall?

1 
 Q3: Which local body has a 'Mayor' as its head?

1 
 Q4: What does the concept of patriarchy refer to?

 1
 Q5: What is the language .spoken by the people residing in the Wallonia region of Belgium?

1 
 Q6: How many days of guaranteed employment are provided under National Rural Employment Guarantee Act, 2005?

1
 Q7: Give an example of a non-renewable resource.

1 
 Q8: ATM is an example of which sector?

Sunday, 24 May 2015

CBSE Class 10 - History - THE AGE OF INDUSTRIALISATION (MCQs)

THE AGE OF INDUSTRIALISATION
(MCQs)
Industrial Revolution led to pathetic conditions
for women and children.
credits: clipart-europe.com


Q1: When did the earliest factories come up in England?

(a) 1720s
(b) 1730s
(c) 1740s
(d) 1750s


Q2: Guilds were associations of

(a) Industrialization
(b) Exporters
(c) Traders
(d) Producers


Q3: Which one of the following factories was considered as a symbol of new era in England in the late eighteenth century?

(a) Iron and steel
(b) Metal
(c) Jute
(d) Cotton

Q4: Who invented the steam engine

(a) New Camen
(b) Richard Arkwright
(c) James Watt
(d) None of the above

Q5: In India, the first cotton mill was set up in

(a) Madras
(b) Bombay
(c) Kanpur
(d) Surat

Saturday, 20 September 2014

CBSE Class 10 - Social Science - SA1 - Sample Question Paper - 2014-15

Social Science - SA1 - Sample Question Paper - 2014-15

CLASS X
SOCIAL SCIENCE
SUMMATIVE ASSESSMENT I

Time: 3Hrs    Max. Marks: 90

General Instructions:
1. The question paper has 31 questions in all. All questions are compulsory.
2. Marks are indicated against each question
3. Questions from serial number 1 to 10 are multiple chouce questions (MCQs). Each question carries one mark.
4. Questions from serial number 11 to 22 are 3 marks questions. Answer of these questions should not exceed 80 words each.
5. Questions from serial number 23 to 30 are 5 marks questions. Answer of these questions should not exceed 100 words each.
6. Question number 31 is a map question of 4 marks from Geography only. After completion attach map inside your answer book.

   
1 In which of the following years Great Depression occurred in the world?
(a) 1929 - 30
(b) 1935 - 36
(c) 1939 - 40
(d) 1941 - 42


OR

Who among the following improved the steam engine produced by New Comen?
(a) Mathew Boulton
(b) James Watt
(c) Henry Ford
(d) Graham Bell


OR

Which one of the following is correct about the Annual London Season?
(a) It was meant for wealthy Brishers only.
(b) Organised for the working class.
(c) Organised for the exchange of news.
(d) Organised for political action.
(1)
2. Which one of the following groups of the countries was known as the 'Central powers' in Europe?
(a) Germany, Russia and France
(b) Russia, Germany and Britain
(c) Germany, Austria-Hungary and Ottoman-Turkey
(d) Britain, Germany and Russia


OR

Which of the following group of industries were the dynamic industries of England during its earliest phase of industrialization?
(a) Cotton and Metals
(b) Cotton and Silk
(c) Silk and Footwears
(d) Footwears and glass


OR

After reclamation how many islands were joined together to develop the sity of Bombay (Mumbai)?
(a) Seven
(b) Five
(c) Three
(d) Ten
(1)
3. Which one of the following soil types is the most widely spread and important soil in India?
(a) Laterite soilds
(b) Black soilds
(c) Alluvial soilds
(d) Red and yellow soils
(1)
4. On which of the following rivers Sardar Sarvovar Dam is built?
(a) River Kaveri
(b) River Krishna
(c) River Narmada
(d) River Satluj
(1)
5. Which of the following minority communites is relatively rich and powerful in Belgium?
(a) French
(b) Dutch
(c) German
(d) English