Showing posts with label class12-BusinessStudies. Show all posts
Showing posts with label class12-BusinessStudies. Show all posts

Sunday, 11 December 2016

Class 12 - Business Studies - Different Types of Plan

Different Types of Plan

Class 12 - Business Studies - Different Types of Plan


Question: What is a business plan?

Answer: A detailed written statement that describes the nature of the business, the target market, the advantages the business will have in relation to competition, and the resources and qualifications of the owner(s).It is a document that outlines how goals are going to be met.

Different Types of Plan:

Plans are made based on Strategic planning, tactical planning, operational planning and contingency planning.

Thursday, 22 September 2016

CBSE Class 12 Business Studies - Capital Market vs Money Market

Capital Market vs Money Market


CBSE Class 12 Business Studies - Capital Market vs Money Market

Important Differences


BasisCapital MarketMoney Market
1. ParticipantsIndividual Investors, Financial Institutions, Banks, Foreign Investors, Corporate Groups etc.reserve Bank Of India, Commercial Banks, Financial Institutions, Mutual Fund Houses, Corporate Groups. Individual Investors are not allowed to participate.
2. Instruments TradedBonds, Debentures, Equity Shares, Preference Shares etc.Commercial Papers, Treasury Bills, Certificates of Deposits etc.
3. Investment OutlayValue of units of security is low, t does not require huge financial outlay.

Monday, 7 December 2015

CBSE Class 12 - Business Studies - Marketing vs Selling

Marketing Management
Marketing vs Selling

credits: Wasi at Wikimedia


Q: Distinguish between Marketing and Selling on the basis of

(a) Meaning
(b) Objective
(c) Scope
(d) Importance
(e) Orientation
(f) Point of Start
(g) Approach
(h) Control
(i) Price
(j) Technology Focus


Answer:

Tuesday, 25 August 2015

CBSE Class 12 Business Studies - CH 12 - Consumer Protection (VSQs)

 Consumer Protection 

Very Short Question Answers based on NCERT Chapter Business Studies (class 12)

CBSE Class 12 Business Studies - CH 12 - Consumer Protection (VSQs)
Logo By National Consumer Helpline
which runs consumer awareness programmes

Q1: Meera is a pure vegetarian. She went to a fast food restaurant and asked for “Vegitarian French Fries”. Later on, she found that it had some non-vegetarian ingredient. Neither the advertisement nor the menu card of the  restaurant showed that it may have non-vegetarian content. What values are missing here in this context.

Answer: The restaurant is not honest. The value missing here is “Honesty”. The right to information is violated.



Q2: Who is a consumer?

Answer: According to Consumer protection Act, a consumer is:
(i) One who buys goods or hires services.
(ii) Any use of such good or service with approval of buyer.
(iii) Any one who bought the goods for earning livelihood



Q3: Name the new approach of marketing replacing earlier one called “Caveat emptor”?

Answer: It means "let the seller be aware of".


Q4: When is consumer day celebrated?

Answer: March 15



Q5: Why consumer protection is important for consumers? State one reason.

Wednesday, 5 August 2015

CBSE Class 12 - Business Studies - CH11 - Marketing (Very Short Q and Answers)

Marketing  
CBSE Class 12 - Business Studies - CH11 - Marketing (Very Short Q and Answers)
image credits: flickr.com

Very Short Q & A based on NCERT Chapter 11

Q1: Define Marketing in modern terms.

Answer: Marketing is the performance of business activities that directs the flow of goods and services from producer to consumer or user.


Q2: List the 4Ps (basic elements) of Marketing Mix.

Answer: Product, Place, Price, Promotion, and Place (or physical distribution).


Q3: Give two examples of services which can be marketable?

Answer: Insurance, education, courier.


Q4: In terms of consumers, how marketing is different from selling?

Answer: The main focus of selling is consumer attraction while marketing focusses on consumer satisfaction.


Q5: Define Marketing Mix.

Answer: It refers to the combination of four basic elements, product, price, promotion and the place known as the four P’s of marketing.

Monday, 20 July 2015

CBSE Class 12 - Business Studies - Question Paper (2014-15)

CBSE QUESTION PAPER  BUSINESS STUDIES 2015

(DELHI)


INSTRUCTIONS
(i)   Answers to questions carrying 1 mark may be from one word to one sentence.
(ii)  Answers to questions carrying 3 marks may be from 50 to 70 words.
(iii) Answers to questions carrying 4-5 marks may be about 160 words.
(iv)  Answers to questions carrying 6 marks may be about 200 words.
(v)   Attempt all parts of a question together
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q1: What is meant by 'efficiency'in management?                                                  (1)


Q2: How does management help in achieving personal objectives?                              (1)


Q3: Define 'planning premises'.


Q4: Alliance Ltd. is engaged in manufacturing plastic buckets. The objective of the company is to manufacture 100 buckets daily. To achieve this efforts of all departments are coordinated and interlinked and authority-responsibility relationship is established among various job functions. There is clarity on who is to report to whom. Name the function of management discussed above.


Q5: Explain how 'cost of debt' affects the choice of capital structure of a company.


Q6: 'Indian logistics' has its own warehousing arrangements at key locations across the country. Its warehousing services help business firms to reduce their overheads, increase efficiency and cut down distribution time.
State with reason, whether the working, capital requirements of 'Indian Logistics' will be high or low.


Q7: 'Beauty Products Limited' is a natural and ethical beauty brand famous for offering beauty products for men and women. The company uses plant based materials for its products and is the Number 1 beauty brand in the country. It not only satisfies its customers but also believes in overall protection of he planet.

Identify the marketing management philosophy being followed by 'Beauty Product Ltd.


Q8: On Sonika's birthday her mother gave her a pair of gold earrings. After one month Sonika observed that the earrings are losing their shine. She checked the mark on the earrings and found that it was not a proper Hallmark and her mother had been cheated by the shopkeeper. So, she filed a complaint in the district forum which rejected it. Not satisfied by the decision of the district forum, she was very much disturbed and after two months decided to appeal further.
Can Sonika appeal against the decision of the district forum? Give reason in support of your answer.

Friday, 10 July 2015

CBSE Class 12: Business Studies - CH10 - Financial Markets (Very Short Q and Answers)

Financial Markets

Very Short Q & A based on NCERT Chapter.

CBSE Class 12: Business Studies - CH10 - Financial Markets (Very Short Q and Answers)

Q1: What is a financial market?

Answer: A financial market is a market for the creation and exchange of financial assets.


Q2: Does Financial contribute in any development?

Answer: Financial markets contribute to economic development.


Q3: Name the two major components of a financial market.

Answer: Money Market and Capital Market


Q4: What are financial assets?

Answer: Financial instruments or securities like shares, debentures, treasury bills etc. are considered to be financial assets.


Q5: What is a money market?

Answer: A money market refers to the market where borrowers and lenders exchange short-term funds to solve their liquidity needs.

Monday, 29 June 2015

CBSE Class 12 - Business Studies - CH9 - FINANCIAL MANAGEMENT (V Short Q and A)

FINANCIAL MANAGEMENT

Very Short Q & A

CBSE Class 12 - Business Studies - CH9 - FINANCIAL MANAGEMENT (V Short Q and A)

Q1: What do you mean by business finance?

Answer: The money required for carrying out business activities is called business finance.

Q2: What is Financial Management?

Answer: Financial Management is group of activities that are associated with optimal procurement as well as usage of finance.

Q3: Name the cheapest source of finance to a company.

Answer: Debt capital

Q4: What is wealth maximization concept?

Answer: It refers to primary aim of finance management i.e. to maximize shareholders’ wealth.

Q5: What is Financial Planning?

Answer: Financial Planning refers to determination of firms financial objectives, financial policies and procedures.

Wednesday, 24 June 2015

CBSE Class 12 Business Studies - CH 8 - Controlling (V Short Q and A)

Controlling

Very Short Q & A

Q1: Define Controlling.

Answer: It is a process of comparing actual performance with standards and finding deviations if any and taking corrective action.

Q2: Both quantitative and qualitative benchmarks are set to measure actual performance. Which element of controlling is referred here?

Answer: Comparing actual performance with standards.

Q3: What are the characteristics of controlling that are also possessed by planning?

Answer: Unity, continuity, flexibility and pervasiveness.

Q4: Is controlling a one-stop process or continuous process?

Answer: Controlling is a continuous process. It involves constant revision and analysis of standards resulting from the deviations between actual and planned performance.

Q5: What are standards?

Answer: Standards are the norms against which the performance is measured to find out the result.

Q6: Which two standards do you suggest for the production department?

Answer:
   i. qualitative
   ii. quantitative

Q7: List any three advantages of controlling.

Saturday, 20 June 2015

CBSE Class 12 Business Studies CH 7 - Directing (V Short Q and A)

Directing

CBSE Class 12 Business Studies CH 7 - Directing (V Short Q and A)

V Short Q & A

Q1: Define directing.

Answer: Directing refers to the process of instructing, guiding, counselling, motivating and leading people in the organisation to achieve its objectives.

Q2: List any two essential elements of Direction.

Answer:
   1. Supervision
   2. Communication
   3. Leadership
   4. Motivation

Q3: What does Unity of Direction signify?

Answer: Unity of direction signifies the existence of only one head and one plan for a group of activities which have the same objective. It results from sound organisation structure.

Q4: Every manager from top executive to superior performs the function of directing.  Which characteristic of directing is referred here?

Answer: It refers that directing takes place every level of management.

Q5: It take place throughout the life of the organization irrespective of people occupying managerial positions. Mention the characteristic of directing high lighted here 

Answer: Directing is pervasive and it is a continuing process.

Q6: List any three factors of effective supervision.

Answer:
   1. Skills and abilities
   2. Leadership position
   3. Nature of supervision
   4. Group cohesiveness

Q7: "To oversee the subordinates at work"  Which element of directing is referred to?

Answer: Supervision

Q8: Is directing is pervasive function of management?

Answer: Yes, as every manager from top executive to subordinates performs it.

Q9: Which element of directing helps in inspiring subordinates to give their best to the organization?

Saturday, 13 June 2015

CBSE Class 12 - Business Studies - CH6 - Staffing (V Short Q and A)

Staffing 

V Short Q & A
CBSE Class 12 - Business Studies - CH6 - Staffing (V Short Q and A)

Q1: Which function of management helps in obtaining right people and putting them on the right jobs?

Answer: Staffing

Q2: Is Human resource management a part of staffing? Say Yes or No.

Answer: No

Q3: Name the process which is related to searching for prospective candidates for vacant job position?

Answer: Recruitment

Q4: Why induction is not mandatory in when an employee is promoted to new position/department?

Answer: Because employee is already familiar with organization. It is a type of internal source selection.

Q5: What is job description?

Answer: It is a document which describes roles, responsibilities and relation of one job with other job.

Q6: Name the steps involved in process of staffing.

Answer:
     i.    Man power planning
ii.   Recruitment
iii.  Selection
iv.   Placement
v.    Induction
vi.   Training and Development
viii. Performance Appriasial
ix.   Promotion and Career planning
x.    Compenstion

Saturday, 6 June 2015

CBSE Class 12 - Business Studies - CH5 - Organising (V Short Q and A)

Organizing


V Short Q & A
CBSE Class 12 - Business Studies - CH5 - Organising (V Short Q and A)


Q1: Define Organising.

Answer: Organizing is the process of defining and grouping, activities and establishing authority relationships among them.

Q2: Name the organization which is deliberately created?

Answer:  Formal Organisation

Q3: Define organisation.

Answer: Organisation is a structure constituting a system of job positions, the roles assigned tothem and the authoring relationship among various positions.

Q4: Name and explain the two steps in the process of organizing which comes after identification and division of work and departmentalization.

Answer: Assignment of duties and establishing reporting relation ships.

Q5: Which level of managers are responsible for determining formal organisation?

Answer: Top Level Management.

Q6: List the important steps in organising process.

Wednesday, 27 May 2015

CBSE Class 12: Business Studies - CH4: Planning (V Short Q and A)

Planning


V Short Q & A
CCBSE Class 12: Business Studies - CH4: Planning (V Short Q and A)


Q1: Define Planning.

Answer: Planning in deciding in advance what to do and how to do. Before doing something, the manager always formulates an idea of how to work on a particular task.
Planning is selecting and relating of facts and making and using of assumptions regarding the future in the visualization and formulation of proposed activities believed necessary to achieve desired results.

Q2: What is meant by Market Orientation?

Answer: It means the firms start producing goods after analysing the market needs/requirements.

Q3: The planning function of management is conducted at which level of management?

Answer: At all the three levels.

Q4: Is planning all-pervasive function of managment? How?

Answer: Yes. It is a continuous process. All other functions of organizing, staffing, directing and controlling must reflect planning function of management. It prevails all levels of organization and departments.

Q5: What all qualities are required for doing planning?

Answer: Intelligence, Imagination, Foresight, Sound Judgment.

Q6: Planning strangulates the initiative of the employees and compels them to work in an inflexible manner”. What does it imply?

Answer: Planning reduces creativity.

Q7: Point out whether Planning is a physical or mental activity.

Answer: Planning is a mental activity. It requires application of the mind involving creative thinking and imagination, foresight & judgment. A manager can make efficient plans only when he has sound judgment, foresignt & vision. Planning, in not mere guess work but involves logical and systematic approach.

Q8: How does planning create rigidity?

Answer: Planning creates rigidity by putting adverse effect on initiative taken by the managers.

Q9: Which limitation of planning suggest that the employees stop thinking and become the blind followers of Plan?

Answer: Planning reduces creativity.

Q10: Does planning help eliminating risk?

Saturday, 23 May 2015

Class 12 - Business Studies - CH3: Business Environment (Short Q and A)

Business Environment

Very Short Q & A 
Class 12 - Business Studies - CH3: Business Environment (Short Q and A)
Dimensions of Business Environment

Q1: Define Business Environment

Answer: The totality of all individuals, institutions and other forces that are outside a business enterprise but that may affect its functioning and performance.

Q2: Give one importance of business environment?

Answer: It enables the firm to identify opportunities & getting the first movers advantages.

Q3: Which environment describes characteristics of the society in which the organization exists?


Answer: Social Environment

Q4:How have customers benefited by increased competition after liberalisation and globalisation?

Answer: At the time of purchase customers get a wider choice of products and services. They can compare quality of the products.

Q5: List any two elements of political environment?

Answer:

Saturday, 16 May 2015

CBSE Class 12- Business Studies - CH2 - Principles Of Management Very Short Q and A

Principles Of Management

Short Q & A
CBSE Class 12- Business Studies - CH2 - Principles Of Management Very Short Q and A
F Taylor - who proposed
scientific management theory
credits: wiki


Q1: What is meant by Management principles?

Answer: Management principles are broad and general guidelines for decision making and behaviour. These are those basic truths which have the ability to predict the result of the managerial activities.

Q2: How are the principles developed?

Answer: These are developed on the basis of observation and experimentation as well as personal experiences of the managers.

Q3: Why is it said that the principles of management are universal?

Answer: Because these principles are intended to apply to all types of organisations, business as well as non-business, small as well large, public sector as well as private sector, manufacturing as well as the services sectors.

Q4: Why are the principles of management are considered contingent?

Answer: The application of principles of management is contingent or dependent upon the prevailing situation at a particular point of time. The
application of principles has to be changed as per requirements.

Q5: Why is it said that principles of management are flexible?

Answer: This is because they can be modified by the managers when the situation so demands.

Q6: The principles of management aren't rigid and can be modified when the situation demands. Which nature of principles is being discussed here?

Answer: Flexibility.

Q7: Which principles of management promotes team spirit?

Answer: Esprict De Corps.

Q8: State one violating effect of the principle of ‘Division of work’.

Answer: Lack of specialization.

Q9: Define scientific management.

Answer: It is the application of a scientific approach to managerial decision making.

Q10: Who was the first to identity functions of management?

Answer: Henri Payol

Saturday, 2 May 2015

CBSE Class 12 - Business Studies - CH1 - Nature and Significance of Management (V. Short Q-A)

Nature and Significance of Management
CBSE Class 12 - Business Studies - CH1 - Nature and Significance of Management (V. Short Q-A)

Very Short Q & A

Q1: Define the term 'Management'.

Answer:  Management is the  function of getting things done through people and directing the efforts of individuals towards a common objective. It is the process of conducting a set of function (planning, organizing, staffing, directing and controlling) to get the work done in an efficient and effecting manner.

Q2: Which force is consisted as the essence of management?

Answer: Co-Ordination.

Q3: Why is it said that management is all pervasive?

Answer: It is said management is all pervasive because it is required in all spheres of business or non business organization. Management is essential for all organisations big or small, profit or non-profit, services or manufacturing.

Q4: List the four objectives of the management.

Answer: Objectives of Management are:
  • Achieve maximum output with minimum efforts.
  • Optimum use of resources
  • Maximum prosperity
  • Human betterment and Social Justice.
Q5: "Doing the task with minimum cost" name the term associated with management?

Answer: Efficiency

Q6: Which charateristic of management is signified by the following statement?
       Statement: In an organization employees are happy and satisfied (there is no chaos and affect of management is noticeable.

Answer: It signifies management is an intangible force.

Q7: "In order to be successful, an organization must change its goals according to the needs of the environment." Whish characteristics of management are highlighted in this statement?

Answer: It highlights that management is dynamic functioning.