Showing posts with label class6-sstudies. Show all posts
Showing posts with label class6-sstudies. Show all posts

Wednesday, 7 October 2015

CBSE Class 6 - Social Studies Quiz

Social Studies Quiz

MCQs based on NCERT Chapters of Social Studies

CBSE Class 6 - Social Studies Quiz

History

Q1: According to Varnashram, a man's life is divided into how many stages?

(a) Three
(b) Four
(c) Five
(d) Six


Q2: Cuneiform script belonged to:

(a) China
(b) Sumer
(c) Egypt
(d) None of these


Q3: The people who extracted objects are known as:

(a) Archaeologist
(b) Historian
(c) Cartographer
(d) Chronicler


Q4:   Bhimbetka is located in the state of:

(a) Orissa
(b) Sikkim
(c) Andhra Pradesh
(d) Madhya Pradesh


Q5: A dockyard has been found at the Indus valley site of ____________.

(a) Mohenjodaro
(b) Lothal
(c) Dholvira
(d) Harappa

Monday, 25 August 2014

CBSE Class 6 - Geography - Ch2 - GLOBE : LATITUDES AND LONGITUDES

GLOBE : LATITUDES AND LONGITUDES

CBSE Class 6 - Geography - Ch2 - GLOBE : LATITUDES AND LONGITUDES
Globe By George Hodan (Public Domain)

NCERT Book Solutions and other Q & A

Q1(MCQ): The value of the prime meridian is

(a) 90°
(b) 0°
(c) 60°

Answer: (b) 0° longitude


Q2(MCQ): The frigid zone lies near

(a) the Poles
(b) the Equator
(c) the Tropic of Cancer

Answer: (a) the Poles


Q3(MCQ): The total number of longitudes are

(a) 360
(b) 180
(c) 90

Answer: (a) 360


Q4(MCQ): The Antarctic circle is located in

(a) the Northern hemisphere
(b) the Southern hemisphere
(c) the Eastern hemisphere

Sunday, 30 March 2014

CBSE Class 6 - History - CH4 - IN THE EARLIEST CITIES

IN THE EARLIEST CITIES
Q & A
A Harappan Seal
credits: phillipmartin.info

Q1: Where is the site of Harappa located?

Answer: Near Punjab border ( site is at Pakistan), on the banks of Indus River.

Q2:  Who discovered Harappan civilization?

Answer: Harappan civilization was discovered in 1921-22 by Sir John Marshall, Rai Bahadur Daya Ram Sahni and Madho Sarup Vats.


Q3: Name any two towns found from Indus Civilization.

Answer: Towns found from Indus Civilization are:

(i) Harrapa Town, located Larkhana district on the bank of Indus river (now in Pakistan).
(ii) Mohen-Jo-Daro town in Punjab on the bank of Ravi river.
(iii) Kalibangan Town in Rajasthan.
(iv) Dholavira Town in Kutch (Gujarat).

Sunday, 9 March 2014

CBSE Class 6 - Civics - CH9 - Urban Livelihoods

Urban Livelihoods

CBSE Class 6 - Civics - CH9 - Urban Livelihoods

Q & A

Q1: Approximately how many towns and big cities are there in India?

Answer: Roughly there are more than five thousand towns and twenty seven big cities in India.


Q2: List any four big cities where more than a million people live.

Answer: Delhi, Mumbai, Kolkata, Chennai, Bangluru


Q3: What are casual workers?

Answer: Casual workers are those workers who are given work as and when the employer needs them. They usually get less wages and work on ad hoc basis. They do not have permanent jobs.


Q4: Why did Bachchu Manjhi come to the city?

Answer: Bachchu Manjhi came from a small village in Bihar. There he worked as a mason. His family did not own any land. He did not get masonry work regularly in the village. Since his earnings were not enough, he had to come to city for his livelihood.



Q5: What type of occupations usually casual workers in cities have?

Wednesday, 1 January 2014

CBSE Class 6 - History - CH 11 - New Empires and Kingdoms

New Empires and Kingdoms
CBSE Class 6 - History - CH 11 - New Empires and Kingdoms
Coin showing Samudraguta with Garuda pillar
credits:wikimedia

(Q & A)

Q1: Name the famous rulers of Gupta dynasty?

Answer: Samudragupta and Chandragupta II (Vikramaditya)


Q2: What do you mean by Prashasti?

Answer:  Prashasti, a Sanskrit word, meaning ‘in praise of’. Generally, it is an inscription written in praise of  rulers. It also tells about the genealogy of the rulers.


Q3: Who composed Prashasti of Samudragupta and where it is inscribed at?

Answer: Harishena composed a long poem in praise of King Samudragupta. It is inscribed on Ashokan pillar at Allahabad.


Q4: What was the old name of Allahabad?

Answer: Prayag


Q5: Who was the founder of Gupta dynasty?

Answer: Chandragupta I


Q6: Write a short note on Chandragupta I

Answer:
  1. Chandragupta I, the first ruler of Gupta dynasty, ascended throne of Magadha in 320 AD.
  2. He married to Kumaradevi, a princess of Lichchavi tribe.
  3. He expanded his kingdom upto Allahabad and took the title of Maharajadhiraj.

Monday, 30 September 2013

CBSE Class 6 - History - Ch 8 - ASHOKA, THE EMPEROR WHO GAVE UP WAR

ASHOKA
THE EMPEROR WHO GAVE UP WAR

Q & A

Q1: Who founded the Mauryan Dynasty?

Answer: Chandragupta Maurya


Q2: Who was the adviser of Chandragupta Maurya?

Answer: Chanakya (also known as Kautilya)


Q3: Name the two main sources of information about Mauryan Empire?

Answer: The two main sources are:
  • Arthshastra by Chanakya
  • Indika by Megasthenes


Q4: What is Dynasty?

Answer: When members of the same family become rulers one after another,the family is often called a dynasty.


Q5:  Name any three rulers of Mauryan Dynasty?

Answer: Three important rulers of Maurya Dynasty are:
  1. Chandragupta Maurya
  2. Bindusar
  3. Ashoka

Thursday, 28 March 2013

CBSE Class 6 - CH3 - FROM GATHERING TO GROWING FOOD (Social Studies)

FROM GATHERING TO GROWING FOOD
The first Painter
credits:classroomclipart

NCERT Solution and Q & A


Q1: Name the first animal tamed by humans.

Answer: Dog


Q2: Name the earliest domesticated animals.

Answer: Sheep and Goat


Q3: Name the earliest plants to be domesticated.

Answer: Wheat and barley


Q4: How could the prehistoric people could tame animals like dogs and pigs?

Answer: Women, men and children could attract and then tame animals by leaving food for them near their shelters.


Friday, 13 July 2012

Watch Wonders of The World

Google initiated a new education project called Word Wonders Project. It offers various monumental sites of historical, architectural and natural interest. It includes monuments, memorials, cathedrals, castles, landscapes.



Along with 3D street view there is ample of information available to enrich your knowledge. The only caveat is, currently no Indian site is covered. Hope we shall see it very soon.

Saturday, 12 May 2012

Class 6 - Our Pasts - CH2 - On the Trail of The Earliest People

NCERT Chapter Solutions and other Q & A

Stone Age Breakfast
(source:http://www.clipart-history.com)
Q1: Complete the sentences:
Answer:
(a) Hunter-gatherers chose to live in caves and rock shelters because they provided shelter from the rain, heat and wind.

(b) Grasslands developed around __12000__years ago.

(c) Early people painted on the walls of caves.

(d) In Hunsgi, tools were made of  limestone.


Q2: Look at the present-day political map of the subcontinent on page 136. Find out the states where Bhimbetka, Hunsgi and Kurnool are located. Would Tushar’s train have passed near any of these sites?

Answer:
  • Bhimbetka - Madhya Pradesh
  • Hunsgi - Karnataka
  • Kurnool - andhra Pradesh
Yes, Tushar’s train would have passed near any of these sites.



Tuesday, 1 May 2012

Class 6 - CH1 - Understanding Diversity (NCERT Solutions)

Q1: Draw up a list of the different festivals celebrated in your locality. Which of these celebrations are shared by members of different regional and religious communities?
Answer:
    Holi - Hindus, Sikhs, Jain
Unity in Diversity(Source:http://free.clipartof.com)
    Diwali - Hindus, Sikhs, Jain
    Id-ul-Fitr - Muslims
    Christmas - Christians
    Lohri - Hindus, Sikhs
    Raksha Bandhan - Hindus, Sikhs, Jain
    Good Friday - Christians

Almost all the members of different communities in our neigbourhood share and celebrate these festivals.

Monday, 30 April 2012

Class 6 - Our Pasts-I- Ch1: WHAT, WHERE, HOW AND WHEN? (#cbseNotes)

Our Pasts-I
Ch1: WHAT, WHERE, HOW AND WHEN?

Class 6 - Our Pasts-I- Ch1: WHAT, WHERE, HOW AND WHEN? (#cbseNotes)
Cave Painting (Prehistoric)

NCERT Solutions and Q & A

Q1. Match the following.

Answer:
Narmada Valley             -   Hunting and gathering.
Magadha                        -   The first big kingdom.
Garo hills                       -   Early agriculture.
Indus and its tributaries -   The first cities.
Ganga Valley                 -   Cities about 2500 years ago.



Sunday, 22 April 2012

Class 6 - Geography - Ch1 - THE EARTH IN THE SOLAR SYSTEM (#eduvictors)(#cbsenotes)

THE EARTH IN THE SOLAR SYSTEM

Class 6 - Geography - Ch1 - THE EARTH IN THE SOLAR SYSTEM (#eduvictors)(#cbsenotes)
Our Solar System


NCERT Textbook Solutions and other Questions and Answers

Q1: Answer the following questions briefly.
(a) How does a planet differ from a star?

Answer
  1. Stars emit their own light and heat. While planets do not have their own light.
  2. There are millions of stars while there are eight planets in our solar system.
  3. Usually stars twinkle at night while planets glow without any flickering.

(b) What is meant by the ‘Solar System’?

Answer:
The sun, eight planets, satellites and some other celestial bodies known as asteroids and meteoroids form the solar system.The sun is in the centre of the solar system. All the planets of the solar system move around the sun in fixed paths.


(c) Name all the planets according to their distance from the sun.

Answer: Mercury, Venus, Earth.Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune

(d)  Why is the Earth called a unique planet?

Answer:
Following are the reasons the Earth is considered as a unique planet:
  • The land, water, air and the favourable climate facilitate the origin of life and help them in their development on the Earth. 
  • The earth is neither too hot nor too cold.
  • The air has life-supporting gases like oxygen.
  • No other planet of the solar family has a life like that of the Earth.