Showing posts with label class8-sstudies. Show all posts
Showing posts with label class8-sstudies. Show all posts

Wednesday, 16 November 2016

Class 8 Our Pasts - Chapter 5 - When People Rebel- 1857 and After (Worksheet)

When People Rebel- 1857 and After


Worksheet based on NCERT Class 8 Our Pasts Chapter 5   
Rani Laxmi Bai - Statue
(image credits: Wikimedia)
Read Poem


Worksheet


Fill in the blanks.

1. When soldiers as a group disobey their officers in the army, it is called ___________.


2. In 1849, Governor-General announced that after the death of ______________, the family of the king would be shifted out of the Red Fort and given another place in Delhi to reside in.


3. In 1856, Governor-General _________ decided that Bahadur Shah Zafar would be the last Mughal king.


4. Subedar Sitaram, a sepoy in the Bengal Native Army, served the English for 48 years and retired in 1860. He published his memoirs under the title _______________.

Tuesday, 4 October 2016

Class 8 - Our Pasts3 - When People Rebel 1857 and After (Q and A)

When People Rebel 1857 and After


Begum Hazrat Mahal (Awadh)
Women like Rani Laxmi Bai, Hazrat Mahal took an active part in 1857 revolt.

Q & A based on NCERT Chapter


Q1: What was the state of Nawabs and Kings during mid-eighteenth century?

Answer:
ⓐ Nawabs and kings had seen their power erode.
ⓑ They gradually lost their authority and honour.
ⓒ Their freedom have been reduced and their forces were disbanded.
ⓓ Their revenues and territories taken away by stages.


Q2: What was the demand of Rani Lakshmibai of Jhansi that was refused by the British?

Answer: After the death of her husband, Rani Lakshmibai of Jhansi wanted the East India Company to recognise her adopted son as the heir to the kingdom. This demand was refused by the British. Finally, the Company annexed the kingdom as per the Doctrine of Lapse.


Q3: What plea of Nan Saheb was turned down by the East India Company?

Answer: Nana Saheb was the adopted son of Peshwa Baji Rao II. He pleaded that he would be given his father’s pension when the latter died. However, the Company, confident of its superiority and military powers, turned down his plea.


Q4: Who was the Governor General when Awadh was annexed in 1856?

Answer: Dalhousie


Q5: How was Awadh annexed by the East India company?

Answer: In 1801, a subsidiary alliance was imposed on Awadh. In 1856 it was taken over by the company on the pretext of misgovernace and poor administration.


Thursday, 28 April 2016

CBSE Class 8 - Geography - LAND, SOIL, WATER, NATURAL VEGETATION AND WILDLIFE RESOURCES (NCERT Chapter Solutions)

LAND, SOIL, WATER, NATURAL VEGETATION AND WILDLIFE RESOURCES

CBSE Class 8 - Geography - LAND, SOIL, WATER, NATURAL VEGETATION AND WILDLIFE RESOURCES (NCERT Chapter Solutions)

NCERT Chapter Solutions and other Q & A



Q1. Which are the two main climatic factors responsible for soil formation?

Answer: Temperature and rainfall


Q2: Write any two reasons for land degradation today.

Answer:

  i. deforestation,
  ii. overgrazing,
  iii. overuse of chemical feritilisers or pesticides,
  iv. landslides and floods
  v. urbanization on arable land


Q3: Why is land considered an important resource?

Answer: Land is considered as an important resource because:

i. it provides habitation to a wide variety of flora and fauna.
ii. We use it for various purposes such as agriculture, forestry, mining, building houses and roads, and setting up industries.


Q4: What type of land is sparsely populated or uninhabitated?

Answer: The land having rugged topography, steep slopes of the mountains, low-lying areas susceptible to water logging, desert areas, thick forested areas are normally sparsely populated or uninhabited.


Q5: Name any two steps that government has taken to conserve plants and animals.

Answer: Two steps taken by the government to conserve plants and animals:
i. Setting up national parks, wildlife sanctuaries and biosphere reserves to protect natural vegetation and wildlife. e.g. the Kaziranga National Park in Assam.

ii. Ban on killing or hunting of animals lions, tigers, deer, great Indian bustards and peacocks.

iii. Prohibited trade of the species of plants and animals protected under the international agreement CITES.

Friday, 22 April 2016

CBSE Class 8 - Civics - Chapter 1: The Indian Constitution (Questions and Answers)

Chapter: The Indian Constitution

CBSE Class 8 - Civics - Chapter 1: The Indian Constitution (Questions and Answers)

Q & A based on NCERT chapter




       Want to download the latest Constitution of India document (March 4, 2016). Click here.


Q1: What is a constitution?

Answer: A constitution is document consisting of basic rules or principles according to which the people of a country are governed.


Q2: What purposes are served by Indian Constitution?

Answer: The constitution serves several purposes such as:

  (i)  It lays out certain ideals which form the basis of kind of country we aspire to live in.
  (ii) It helps serve basic set of rules to govern the nation.
  (iii) It defines the nature of political system. It provides guidelines how government should be elected and its machinery should work.
  (iv)  It ensures that a dominant group does not use its power against other, less powerful people or groups.


Q3: Name the national goals laid out by our constitution.

Answer: Democracy, Secularism and Socialism.


Q4: In which of the following situations is a minister misusing his power:

a) refuses to sanction a project of his ministry for sound technical reasons;
b) threatens to send his security staff to rough up his neighbour.
c) calls up the police station asking them not to register a complaint that is likely to be filed against his relative.

Answer: Case (b) and (c) where the minister is misusing his power.


Q5: How does Indian constitution guarantees the right to equality to all citizens?

Answer: The Indian Constitution guarantees the right to equality to all persons and says that no citizen can be discriminated against on grounds of religion, race, caste, gender, and place of birth. It is a Fundamental right.

Sunday, 6 December 2015

CBSE Class 8 - Our Pasts - Ch3 - Ruling The Country Side (NCERT Solution)

Ruling The Country Side

CBSE Class 8 - Our Pasts - Ch3 - Ruling The Country Side (NCERT Solution)
Nil Darpan - A famous Bengali play written by Dinbandhu Mitra.
The play talks about NilBidroha or The Blue Rebellion or Indigo Revolt

NCERT Chapter Q & A


Q1: Match the following:
(a) ryot (i) village
(b) mahal (ii) peasant
(c) nij (iii) cultivation on ryot’s lands
(d) ryoti (iv) cultivation on planter’s own land

Answer: 
  (a) ryot - peasant
  (b) mahal - village
  (c) nij - cultivation on planter’s own land
  (d) ryoti - cultivation on planter’s own land


Q2: Fill in the blanks:

(a) Growers of woad in Europe saw __________ as a crop which would provide competition to their earnings.
(b) The demand for indigo increased in lateeighteenth-century Britain because of __________.
(c) The international demand for indigo was affected by the discovery of __________.
(d) The Champaran movement was against __________.

Answer: (a) indigo
  (b) industrialisation which expanded cotton production and created demand for cloth dyes.
  (c) synthetic dyes
  (d) indigo planters


Q3: Describe the main features of the Permanent Settlement.

Answer:

  1.  Permanent Settlement was introduced by Eas India Company in 1793.
  2.  By the terms of the settlement, the rajas and taluqdars were recognised as zamindars.
  3.  Zamindars would collect rent from the peasants and pay revenue to the Company.
  4. It would ensure a regular flow of revenue into the Company’s coffers and encourage the zamindars to invest in improving the land.
  5. But this settlement created problems. Zamindars found revenue rates were too high and they found it difficult to pay.


Monday, 4 November 2013

Modern India History (GK Quiz-8)

Modern India History
(GK Quiz-8)
Modern India History (GK Quiz-8)

Q1: In which year Vasco da Gama arrived at Calicut, India?

(a) 1398
(b) 1495
(c) 1496
(d) 1498


Q2: In which Year of the Battle of Plassey was fought?
(a) 1557
(b) 1657
(c) 1757
(d) 1857


Q3: Hyder Ali was the ruler of which of the following state?
(a) Hyderabad
(b) Mysore
(c) Cochi
(d) Bengal


Q4: The Seven Years' War (1756–1763) resulted in the defeat of the which of the following forces.
(a) American
(b) British
(c) French
(d) Russian


Saturday, 2 March 2013

CBSE Class 8 - Our Pasts iii - CH6 - Colonialism and the City

Colonialism and the City

The Story of an Imperial Capital
CBSE Class 8 - Our Pasts iii - CH6 - Colonialism and the City
Vijay Chowk on Republic Day

Short Q & A

Q1: Name any two industrial cities that grew rapidly in Britain n the nineteenth and twentieth
centuries.

Answer: Leeds and Manchester 


Q2: Name the three Presidency cities of Colonial India in the late eighteenth century. Write their present names as well.

Answer: Calcutta (Kolkata), Bombay (Mumbai) and Madras (Chennai)


Q3: What is Urbanisation?

Answer: Urbanisation is the process by which more and more people begin to reside in towns and
cities. 


Q4: What is de-urbanisation?

Answer: It is the process by which more and more people begin recede away or leave the cities due to decline or decay of big cities or due to political reasons.


Q5: Name the Indian cities which were de-urbanised during the nineteenth century.

Answer: Machlipatnam, Surat and Seringapatam


Friday, 13 July 2012

Watch Wonders of The World

Google initiated a new education project called Word Wonders Project. It offers various monumental sites of historical, architectural and natural interest. It includes monuments, memorials, cathedrals, castles, landscapes.



Along with 3D street view there is ample of information available to enrich your knowledge. The only caveat is, currently no Indian site is covered. Hope we shall see it very soon.

Wednesday, 23 May 2012

Class 8 - Our Pasts III - CH2 - From Trade to Territory

NCERT Chapter Solution and other Q & A

Elizabeth-1
(The Unmarried Queen)
(source:wikipedia)
Queen Elizabeth-I set the new trading empire for the English. A number of  'chartered' companies were established during Elizabeth's reign:
  • the Eastland Company to trade with Scandinavia, the Baltic in 1579;
  • the Levant Company to trade with the Ottoman Empire in 1581;
  • the Africa Company to trade in slaves, in 1588; and
  • the East India Company to trade with India in 1600.

Tuesday, 1 May 2012

Class 8 - Geography - Ch1 - Resources

Q1: Why are resources distributed unequally over the earth?
Answer: The distribution of resources is unequal because the physical factors like terrain, climate and altitude differ so much over the earth.

Q2: What is resource conservation?
Answer: Careful and judicious use of resources and giving them time to get renewed is called resource conservation.


Concept Map on Types of resources

Q3: Why are human resources important?
Answer: People as human resources are important because they can make the best uses of nature to create more resources by applying knowledge, skills and technology.


Saturday, 28 April 2012

Class 8- History - Ch1 - How, When and Where (NCERT Solutions)


Q1. State whether true or false:
(a) James Mill divided Indian history into three periods – Hindu, Muslim, Christian.
(b) Official documents help us understand what the people of the country think.
(c) The British thought surveys were important for effective administration.


Answer:
(a) False
(b) False
(c) True

Q2. What is the problem with the periodisation of Indian history that James Mill offers?

Answer:  James Mill divided the period of Indian History on communal lines. He had wrong notion about the achievements of Indians during the ancient and medieval period. According to him  all sorts of developments and progress made by Indians were due to colonial rule.He depicted a prejudiced version of Indian history.


Tuesday, 24 April 2012

NTSE SAT Quiz-8 (Social Studies)

NTSE/CTET/Class7/Class8 (Social Studies)
1. Article 17 of the constitution of India provides for
(a) equality before law.
(b) equality of opportunity in matters of public employment.
(c) abolition of titles.
(d) abolition of untouchability.

2. How many permanent members are there in UN Security Council?
(a) Three
(b) Four
(c) Five
(d) Six

3. Social Contract Theory was advocated by
(a) Hobbes, Locke and Rousseau.
(b) Plato, Aristotle and Hegel.
(c) Mill, Bentham and Plato.
(d) Locke, Mill and Hegel.

Thursday, 12 April 2012

Class 8 - Ch1 - The Indian Constitution - Q & A

NCERT Chapter Solutions and other Q & A from examination papers.


Q1. Why does a democratic country need a Constitution?
Answer: Constitution is crucial to the working of democracy for the following reasons:
  1. Constitution tells us what the fundamental nature of our society is. It helps serve as a set of rules and principles that all persons in a country can agree upon as the basis of the way in which they want the country to be governed.
  2. Constitution defines the nature of a country’s political system. Constitution plays a crucial role
    in laying out certain important guidelines that govern decision-making within these societies.
  3. Constitution provides safeguards against misuse of authority. 
  4. It ensures that a dominant group does not use its power against other, less powerful people or
    groups. It helps to prevent tyranny or domination by the majority on a minority.
  5. Constitution helps to protect us against certain decisions that we might take that could have an
    adverse effect on the larger principles that the country believes in. A good Constitution does
    not allow these whims to change its basic structure. It does not allow for the easy overthrow of provisions that guarantee rights of citizens and protect their freedom.
Q2: Who is known as Father of Indian Constitution?
Answer: Dr Babasaheb Ambedkar is known as the Father of the Indian Constitution.

Q3: What would happen if there were no restrictions on the power of elected representatives?
Answer: If there were no restrictions on the power of elected representatives, there would always be possibility that they might misuse the authority for their vested interests. Constitution provides safeguards against misuse of authority.

Q4: Look at the wordings of the two documents given below. The first column is from the 1990 Nepal Constitution. The second column is from the more recent Interim Constitution of Nepal.
1990 Constitution of Nepal
Part 7: Executive
2007 Interim Constitution
Part 5: Executive
Article 35: Executive Power: The executive power of the kingdom of Nepal shall be exercised exclusively by His Majesty.  The executive power of Nepal shall, pursuant to this Constitution and other laws, be vested in the Council of Ministers.
The executive functions of Nepal shall be taken in the name of the Prime Minister.

What is the difference in who exercises ‘Executive Power’ in the above two Constitutions of Nepal? Keeping this in mind, why do you think Nepal needs a new Constitution today?


Friday, 18 November 2011

NTSE SAT Quiz-7 (History)


Test your knowledge about Indian History. answer these simple 7 questions. Enter your name and email-id, and click on 'Start' button to start quiz. If you like it, do send me your comments, I will prepare more MCQs on suggested topics.

Thursday, 10 November 2011

NTSE SAT Quiz-6 (Geography)

Q1: Chilka is the name of:
   a. a lake in the eastern coast of India.
   b. the mountain in the Himalayas
   c. a river in Maharashtra
   d. an industrial town in Jharkhand.

Q2: Which Indian state tops in hosiery and woolen goods in India:
  a. Karnataka
  b. Bihar
  c. Punjab
  d. Maharashtra


Q3: Bhubaneswar, capital of Orissa is famous for its:
   a. Oil Refinery
   b. shipping industry
   c. space research centre
   d. famous lingaraja temple.

Sunday, 6 November 2011

NTSE SAT Quiz-4 (Books and Authors)

Q1. "Discovery of India" is
   a. a biography of Mahatma Gandhi
   b. an autobiography of Jawah Lal Nehru
   c. a biography of Indira Gandhi
   d. history book written by Jawahar Lal Nehru

Q2: Who wrote 'Artha Shastra'?
   a. Kautaliya
   b. Banbhatt
   c. Vatsayan
   d. Vagabhatt

Q3: Panchtantra was written by
   a. Ved Vyas
   b. Valmiki
   c. Vishnu Sharma
   d. Tulsidas

Q4: Meghdoot was authored by
   a. Kalidas
   b. Banbhatt
   c. Vishnu Dutt
   d. Kabirdas

Q5: Who is the author the book "Origin of Species"?
    a. Karl Mark
    b. Thomas Edison
    c. Charles Darwin
    d. Leo Tolstoy

Q6: Who wrote "Rajtarangini"?
   a. Kalhana
   b. Kalidas
   c. Charak
   d. Harshvardhan

Sunday, 30 October 2011

NTSE SAT Paper (Civics)

NTSE / Class 8 Civics MCQ

Q1: Adult suffrage is the basis of
       a. Democracy     b. Dictatorship        c. Autocracy      d. Communism

Q2: The Preamble to the Constitution includes all except
       a. Adult Franchise             b. Equality of status
       c. Fraternity                       d. Justice

Q3: Dictatorship is a government in which
       a. The dictator is tolerant of any opposing group
       b. The entire power of the government is held by a single person
       c. There is freedom of speech and Press
       d. People can choose new leader by vote.

Q4: Secularism means
      a. Suppression of all religions
      b. Freedom of worship to minorities
      c. A system of political and social philosophy that does not favour any particular religious faith
      d. Separation of religion from State

Tuesday, 18 October 2011