Showing posts with label class9-sstudies. Show all posts
Showing posts with label class9-sstudies. Show all posts

Sunday, 15 January 2017

CBSE Class IX - History - CHAPTER 4 - FOREST SOCIETY AND COLONIALISM (Q and A) (#cbseclass9Notes)

FOREST SOCIETY AND COLONIALISM

CBSE Class IX - History - CHAPTER 4 - FOREST SOCIETY AND COLONIALISM (Q and A) (#cbseclass9Notes)

Questions and Answers based on NCERT Chapter


Q1: What is deforestation?

Answer: Deforestation is cutting down of trees indiscriminately in a forest area. Under the colonial rule it became very systematic and extensive.


Q2: Who were the colonial power in Indonesia?

Answer: Dutch


Q3: Why is deforestation considered harmful?

Answer: Forests give us many things like paper, wood that makes our desks, tables, doors and windows, dyes that colour our clothes, spices in our food, gum, honey, coffee, tea and rubber. They are the natural habitat of animals and birds. Forests check soil erosion and denudation, sand dunes. They preserve our ecological diversity and life support systems.
Cutting down forest extensive will deprive us the above said benefits. Thus deforestation is considered harmful.


Q4: Who were ‘Kalangs’ of Java?

Answer: They were skilled forest cutters and shifting cultivators


Wednesday, 28 December 2016

CBSE Class 9 - Social Studies - Food Security In India (Q & A) - (#CBSENotes) (#CBSEClass9Notes)

Food Security Of India 


CBSE Class 9 - Social Studies - Food Security In India (Q & A) - (#CBSENotes) (#CBSEClass9Notes)

Q & A Based on Class 9 Chapter


Q 1: Why is food security essential?

Answer:
① When the country faces a disaster or calamity like earthquake, flood, drought, tsunami and there is a widespread failure of crops which causes famine, etc. All the sections of society have to face shortage of food. Hence, it is needed to ensure sufficient food.

Bengal Famine Of India
image source: wikiipedia
② A section of people in India still sleeps without food. They have no money to secure two square meals for their family members. Deaths due to starvation have also been reported. Thus food security is needed in a country to ensure food to all people at all times.


Q2: Name the year when a devastating famine occurred in India.

Answer: In 1943, famine of Bengal is the most devastated famine.




Q3: What is food security? What conditions should be fulfilled to ensure food security in a country like India?
OR
What are the dimensions of food security?

Answer: Food security does not mean to get two square meals only but something more than that. Thus, food security in a country is ensured only if the below said conditions are fulfilled.

Monday, 26 December 2016

CBSE Class 9 - Social Science - Population (Q and A) (#CBSEClass9Notes)

Population


CBSE Class 9 - Geography - CH6 - Population (Q and A)

Q & A based on NCERT Chapter

Part-2

Q1: Which one of the following states is the least populated state?

(a) Rajasthan
(b) Tripura
(c) Jammu and Kashmir
(d) Sikkim

Answer: (d) Sikkim


Q2: What are the primary concerns of population studies? Explain.

Answer

Population size and distribution: How many people are there and where are they located.
Population growth and process of population change: How has the population growth changed through time.
Characteristics or qualities of a population: What are their age, sex composition, literacy levels, occupational structure and health conditions.

Tuesday, 13 December 2016

CBSE Open Text Based Assessment (OTBA) for classes IX & XI, 2017 is Available

Open Text Based Assessment (OTBA) 
For classes 
IX & XI  2017
Available Now
CBSE  Open Text Based Assessment (OTBA) for classes IX & XI, 2017 is Available


OTBA Material for Class 9 and Class 11 for this session (2016-2017) is available at CBSE website. Here are the links to download the pdfs.

Open Text Material for Class IX

Subject- English
Subject- Hindi
Mathematics - English - Hindi
Science - English - Hindi
Social Science - English - Hindi

Friday, 9 December 2016

CBSE Class 9 - Geography - Natural Vegetation and Wildlife (Q and A)

NATURAL VEGETATION AND WILDLIFE

CBSE Class 9 - Geography - Natural Vegetation and Wildlife (Q and A)
Munnar Hills (Kerala)

Q & A based on Class 9 NCERT Chapter


Q1: Name the different types of vegetation identified in India.

Answer:  The following major types of vegetation may be identified in India.
 ⅰ Tropical Rain Forests
 ⅱ Tropical Deciduous Forests
 ⅲ Tropical Thorn Forests and Scrubs
 ⅳ Montane Forests
 ⅴ Mangrove Forests


Q2: Mention any three features of the tropical evergreen forests.

Answer:
These forests are found in the areas of heavy rainfall, i.e., Western Ghats, the Island groups of Lakshadweep, Andaman and Nicobar, upper parts of Assam and Tamil Nadu coast.

②The trees in these forest reach great heights up to 60 metres or even above.

③ As such, these forests appear green all the year round. It is because there is no definite time for trees to shed their leaves.


Q3: Why is natural vegetation in large part of India no more natural?

Sunday, 27 December 2015

CBSE Class 9 - Economics - Food Security In India (Important Terms)

Food Security In India


Important Definitions and concepts

CBSE Class 9 - Economics - Food Security In India (Important Terms)


Q1: How does World Summit 1995 define 'Food Security'?


Answer: Food Security at he individual, household, regional, national and global levels exists when
all the people, at all times, have physical and economic access to sufficient, safe and nutritious food.



Q2: List the three A's Food security implies to?


Answer: Availability, accessibility and affordability of food of all times.



Q3: What is buffer stock?


Answer: It is the stock of food grains namely wheat and rice procured by government through Food Corporation of India.



Q4: Define Famine.

Wednesday, 23 December 2015

CBSE Class 9 - Geography - CH6 - Population (Q and A)

Population


CBSE Class 9 - Geography - CH6 - Population (Q and A)

Q & A based on NCERT Chapter



Q1: What are the three components of the study of population?

Answer:
  i.   Population size and distribution
  ii.  Population growth and purposes of population change.
  iii. Characteristics or qualities of the population


Q2: Define Population census.

Answer: It is the total process of collecting, compiling, analysing, or otherwise disseminating demographic economic and social data pertaining at a specific time of all persons in a country.



Q3: Which state has the lowest population?

Answer: Sikkim


Q4: What is meant by density of population?

Answer: The number of persons per sq. km is called density of population.



Q5: Which is the most populous state of India?

Answer: Uttar Pradesh

Sunday, 12 July 2015

CBSE Class 9 - History - CH1 - French Revolution (Important Timelines)

French Revolution 

Important Timelines

CBSE Class 9 - History - CH1 - French Revolution (Important Timelines)

French Revolution has been the important land mark in the history of democracy. Many historians mark it as the beginning of democracy foundation. The site eduvictors.com posted a timelines pictorial view for CBSE Class 9 examination perspective.


Please share your feedback and suggestions.

Wednesday, 8 July 2015

CBSE Class 9 Political Science - CH2 - What is Democracy? Why Democracy? - NCERT Solutions

What is Democracy? Why Democracy?

NCERT Book Solutions for Class 9
CBSE Class 9 Political Science - CH2 - What is Democracy? Why Democracy? - NCERT Solutions

Q1: Here is some information about four countries. Based on this information, how would you Classify each of these countries. Write ‘democratic’, ‘undemocratic’ or ‘not sure’ against each of these.
  1. Country A: People who do not accept the country’s official religion do not have a right to vote
  2. Country B: The same party has been winning elections for the last twenty years.
  3. Country C: Ruling party has lost in the last three elections
  4. Country D: There is no independent election commission
Answer:
(a) undemocratic
(b) not sure
(c) democratic
(d) undemocratic

Q2: Here is some information about four countries. Based on this information, how would you Classify each of these countries. Write ‘democratic’, ‘undemocratic’ or ‘not sure’ against each of these.
  1. Country P: The parliament cannot pass a law about the army without the consent of the Chief of Army
  2. (b) Country Q: The parliament cannot pass a law reducing the powers of the judiciary
  3. (c) Country R: The country’s leaders cannot sign any treaty with another country without taking permission from its neighbouring country.
  4. (d) Country S: All the major economic decisions about the country are taken by officials of the central bank which the ministers cannot change.
Answer:
(a) undemocratic
(b) democratic
(c) undemocratic
(d) undemocratic


Q3: Which of these is not a good argument in favour of democracy? Why?
  1. People feel free and equal in a democracy
  2. Democracies resolve conflict in a better way than others
  3. Democratic government is more accountable to the people
  4. Democracies are more prosperous than others

Answer: The argument ‘d’, which states that “Democracies are more prosperous than others”does not fit in favour of democracy. It is because democratic countries like India are still developing economically while there are monarchies like UAE, Kuwait that are economically rich.


Q4: Each of these statements contains a democratic and an undemocratic element. Write out the two separately for each statement:
  1. A minister said that some laws have to be passed by the parliament in order to conform to the regulations decided by the World Trade Organisation.
  2. The Election Commission ordered re-polling in a constituency where large scale rigging was reported.
  3. Women’s representation in the parliament has never reached 10 per cent. This led women’s organisations to demand one-third seats for women.

Answer:
  1. Democratic element: some laws have to be passed by the parliament
    Undemocratic element: conform to the regulations decided by the World Trade Organisation
  2. Democratic element: the Election Commission ordered re-polling
    Undemocratic element:  large scale rigging was reported
  3. Democratic element:  this led to women’s organisations to demand one third seats for women
    Undemocratic element: women’s representation in the parliament has never reached 10 per cent
Q5: Which of these is not a valid reason for arguing that there is a lesser possibility of famine in a democratic country?
   a. Opposition parties can draw attention to hunger and starvation.
   b. Free press can report suffering from famine in different parts of the country.
   c. Government fears its defeat in the next elections.
   d. People are free to believe in and practise any religion.

Saturday, 16 August 2014

CBSE Class 9 - Economics: People as Resource (Questions and Answers)

People as Resource

Q & A for CBSE Examination

Q1: What is human capital?

Answer: Human capital is the stock of skill and productive knowledge embodied in them.


Q2: What is 'People as Resource'? 

Answer: 'People as Resource' is a way of referring of a country’s working people in terms of their existing productive skills and abilities.


Q3: Which aspect of a large population has often be ignored or overlooked?

Answer: The positive aspect of large population i.e. it can be considered as resource is often overlooked.


Q5: How human capital contributes to Gross National Product by citing two examples?

Answer:
  1. Green Revolution in India proved that with increase in human capital led to improvement in production technology. Due to this the productivity of scarce land resources increased considerably.
  2. The tremendous growth of Information technology industry proved the importance of human capital for the development of IT and ITeS services.

Q6: How is the investment in human resource is similar to any other type of investment?

Sunday, 3 August 2014

CBSE Class 9 - Geography - Physical Features of India (Short Questions and Answers)

Physical Features of India
Q & A

Physiographic divisions




Q1: Discuss the geological structure of India.

Answer: Geological structure of India:

  1. India is part of ancient continent called Gondwanaland which is divided into many plates. One such Indo-Australian plate moved towards the north and collided with Euro-asian plate and thus resulted in rising to the present day Himalayas. 
  2. To the south of Himalayas a basin was formed. It was filled with alluvium brought by the rivers and thus forming North Indian plains.
  3. During Himalayas formation, two major events affected the plateau. An extensive volcanic eruption took place in the north-west part of the plateau.
  4. The western part subsided and the Indian Ocean advanced and occupied the depression. It led to the rise to the Bay of Bengal and the Arabian sea.

Q2: Describe the physiographic divisions or physical features of India.

Answer: Physiographic division of India is:
  1. The Himalayan Mountains: Geologically young and fold mountains stretch over the northern borders of India. These are the one of the most rugged mountain barriers of the world.
  2. The Northern Plain: It is about 2400km long and 240-320km wide. Formed by interplay of three major river systems - the Indus, the Ganga and the Brahamputra. It is rich in fertile alluvial soil.
  3. The Peninsular Plateau: The tableland composed of old crystalline igenous and metamorphic rocks. It is abundant with shallow valleys and rounded hills.
  4. The Indian Desert: It lies towards the western margins of the Aravalli Hills and has arid climate with low vegetation cover.
  5. The Coastal Plains: These plains are stretched along the eastern and the western edges of the peninsular plateau.
  6. The Islands: Two island groups - The Lakshadweep Islands and the Andaman and Nicobar Islands.

Q3: Write three important features of Aravalli Hills.

Tuesday, 2 July 2013

Class 9 - Economics - CH1 - The Story of Village Palampur (MCQs)

The Story of Village Palampur
Class 9 - Economics - CH1 - The Story of Village Palampur (MCQs)
The Story of Village Palampur
credits: openclipart

(MCQs)

Q1: People of Palampur sell milk in the near by large village named ________

(a) Pitampura
(b) Siliguri
(c) Shahpur
(d) Raiganj




Q2: Why do the farmers of Palampur follow multiple cropping? Choose the correct answer.

(a) Because the water consumption is less in this method
(b) Because this method consumes less chemical fertilisers
(c) Because this method doesn't require fertile soils
(d) Because this method is the most common way of increasing production



Q3: 'Operation Flood' is related to :

(a) control flood
(b) produce fish
(c) milk production
(d) grain production

Thursday, 4 April 2013

Class 9 - SSt - Ch1 - French Revolution (MCQs)

French Revolution 

Storming of Bastille
(credits:wikipedia)
(MCQs)
Q1(CBSE 2010): Which Revolution gave the ideas of Liberty, Freedom and Equality to the world?

(a) The American Revolution
(b) The French Revolution
(c) The Russian Revolution
(d) None of these


Q2: Which of the following is true about 'Bastille Storming'?

(a) It was a fortress prison in France
(b) It symbolized despotic powers of the French king.
(c) French common men used to hate Bastille.
(d) All of these


Q3(CBSE 2010): In the context of France, ‘the fall of Bastille’ took place on:

(a) 14th July 1789
(b) 20th June 1789
(c) 4th Aug 1789
(d) 5th May 1789


Q4: Which estates in France were exempted from paying taxes in the 18th century France?

(a) The  first estate (clergy)
(b) The second estate (nobility)
(c) Both first and second estate
(d) The third estate (traders, artisans and peasants)


Tuesday, 5 March 2013

CBSE Class 9 - Geography - CH6 - Population

Population
MCQs

CBSE Class 9 - Geography - CH6 - Population
image credits: opecliaprt


Q1: Which is the most populous state of India?

(a) Maharashtra
(b) Uttar Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) West Bengal



Q2(CBSE 2010): What is the rank of India among the population of different countries of the world?

(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth


Q3: In India the percentage of population engaged in primary activities is:

(a) 50%
(b) 60%
(c) 64%
(d) 70%


Q4(CBSE): Which is the most populous country of the world?

Monday, 4 March 2013

CBSE Class 9 - SA2 - Social Science Sample Q Paper- 2012-13


Class 9 -Social Science Sample Paper (SA2) - 2012-13




Here follows the Sample Question Paper by CBSE including syllabus, marking scheme and Value based questions.






Friday, 22 February 2013

CBSE Class 9 - History - CH8 - Clothing: A Social History

Clothing: A Social History
Indian Woman
credits:classroomclipart

Q & A

Q1(NCERT): What were the sumptuary laws in France?

Answer: From about 1294 to the time of the French Revolution in 1789, the people of France were expected to strictly follow what were known as ‘sumptuary laws.’ These laws try to control:
  • the behaviour of those considered social inferiors
  • prevent them from wearing certain clothes.
  • prevent them consuming certain foods and beverages
  • prevent them from hunting.
These laws also controlled that a French could buy a type of cloth based on his social rank.


Q2(CBSE 2010): Give any one example of the way in which Europeans dress code was different from the Indian dress code?
OR
Q(NCERT): Give an example of any two examples of the ways in which European dress codes were different from Indian dress codes.

Answer: Important differences were:

Tuesday, 19 February 2013

CBSE Class 9 - History - CH6 - Peasants and Farmers

Peasants and Farmers
CBSE Class 9 - History - CH6 - Peasants and Farmers

MCQs

Q1: Who was Captain Swing?

(a) A farmer
(b) An army Captain
(c) A mythical name
(d) A labourer


Q2(CBSE): The Great Agrarian Depression of the 1930s was caused by:

(a) overproduction of wheat
(b) fall of wheat production
(c) rise in the price of wheat
(d) overproduction of rice


Q3: In 19th century, the main reason for the peasants to protest against threshing machines use was: