Wednesday, 26 December 2018

CBSE Class 6 Science - Chapter 5 - Separation Of Substances (Worksheet)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Science - Chapter 5 - Separation Of Substances (Worksheet)

CBSE Class 6 Science - Chapter 5 - Separation Of Substances (Worksheet)(#cbsenotes)(#eduvictors)


Question: Identify the method of separation and fill in the blanks

1: _____________ method is used to separate oil from water.

2: Pebbles and stones are removed from sand by the process of ___________.

3: The clear liquid above sediment is called ____________ liquid.

4: A _________ _________ is used to separate liquids of different densities.

5: A mixture of sand and iron-filings can be separated by the process of __________ separation.

CBSE Class 9 - English - Beehive - Chapter 7 - Packing (Q and A)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Class 9 - English - Beehive - Chapter 7 - Packing (Q and A)


Author: J EROME K. J EROME 

CBSE Class 9 - English - Beehive - Chapter 7 - Packing (Q and A)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Thinking about the Text
I. Discuss in pairs and answer each question below in a short paragraph (30 – 40 words).

Q1. How many characters are there in the narrative? Name them. (Don’t forget the dog!).

Answer: There are four characters in the narrative. They are Jerome (the narrator), George, Harris, and Montmorency (the dog).


Q2. Why did the narrator (Jerome) volunteer to do the packing?

Answer: The narrator volunteered to do the packing as he took pleasure in himself for his packing talents. It was one of those things that he felt he knew more about than any other living person.


Q3. How did George and Harris react to this? Did Jerome like their reaction?

Answer: George and Harris without problems accepted Jerome's proposal. George put on a pipe and spread himself over the easy-chair. Harris placed his legs on the table and lit a cigar. No, Jerome did not like their reaction.


Q4. What was Jerome’s real intention when he offered to pack?

Answer: When Jerome had offered to pack, his real intention was that he would supervise the process, and Harris and George would work beneath his instructions. Then, he would push them apart every now after which, and educate them the way to do it well. That is why their reaction irritated him.


Tuesday, 25 December 2018

CBSE Class 12 - Mathematics Sample Question Paper + Solution- (2018-19)(#cbsenotes)(#cbsepapers)

CBSE Class 12 - Mathematics
 Sample Question Paper + Solution- (2018-19)

CBSE Class 12 - Biology  Sample Question Paper + Solution- (2018-19)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Mathematicians is created by acts of insight and intuition. Logic then sanctions the conquests of intuition. It is the hygiene that mathematics practices to keep its ideas healthy and strong. The branch of human inquiry involving the study of numbers, quantities, data, shape and space and their relationships, especially their generalizations and abstractions and their application to situations in the real world.

Here follows the class 12  Mathematics sample question paper along with the marking scheme and answers for your assessment.

Monday, 24 December 2018

CBSE Class 12 / Class 10 Date Sheet (2018-2019)(#eduvictors)(#cbsenotes)

CBSE Class 12 / Class 10 Date Sheet
(2018-2019)

CBSE Class 12 / Class 10 Date Sheet (2018-2019)(#eduvictors)(#cbsenotes)


CBSE has declared and released the date sheet for Class 12 and Class 10 examination. The Class 12 board exams will begin on February 15 and end on April 3, while the CBSE Class 10 board exams will begin on February 21 and go on till March 29.

Class 10 Main Subjects Examination Date Sheet.

SNo. Date Subject
1. 07 March 2019 Maths
2. 13 March 2019 Science
3. 16 March 2019 Sanskrit
4. 19 March 2019 Hindi
5. 23 March 2019 English
6. 23 March 2019 FIT
7. Social Science 29 March 2019

Here is the link for class 12 datesheet from CBSE site

Here is the link for class 10 date sheet from CBSE site.

Saturday, 22 December 2018

CBSE Class 10 - French Pre-Board Sample Question Paper (2018-19)(#cbsenotes)(#eduvictors)

CBSE Class 10 - French
 Pre-Board Sample Question Paper (2018-19)

CBSE Class 10 - French  Pre-Board Sample Question Paper (2018-19)(#cbsenotes)(#eduvictors)

French is an exceedingly popular alternative for people who are looking to study a 2nd language, in part because of its significance on the worldwide degree. Indeed, it's miles presently anticipated that there are greater than seventy five million native French speakers in the world, whilst 229 million humans are in a position to talk the language in general.

Getting good marks is very important for students of class 10. For this one must practice and attempt sample question papers within time limits.

Here follows a sample question paper on Science subject to assess your knowledge about the subject.

Friday, 21 December 2018

CBSE Class 12 - Informatics Practices Sample Question Paper + Solution- (2018-19)(#cbsenotes)(#eduvictors)

CBSE Class 12 - Informatics Practices
 Sample Question Paper + Solution- (2018-19)

CBSE Class 12 - Informatics Practices  Sample Question Paper + Solution- (2018-19)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Learning Objectives of Informatics Practices are: 
1. To understand the application development environment. 
2. To gain programming Skills in GUI Programming Tool and Database Creation in RDBMS. 
3. To design, program and develop a database application using GUI Programming Tool and RDBMS. 4. To learn database connectivity using Visual Basic as Front-end tool. 
5. To develop the ability to use Open Source Technology. 

Competencies
1. The student will become familiar with Application Development 
2. The student will be able to develop & debug programs Independently. 
3. The student can use SQL for storing and retrieving data from the RDBMS. 
4. Ability to arrive at a normalized design of tables and other database objects in RDBMS. 
5. The student will be able to develop a Client Server Application using Front end and Back end tools.

Here follows the class 12  Informatics Practices sample question paper along with marking scheme and answers help you in studies.

CBSE Class 8 - Science - Chapter 13 - Chemical Effect of Electric Current (Worksheet)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Class 8 - Science 

Chapter 13 - Chemical Effect of Electric Current 

(Worksheet)
CBSE Class 8 - Science - Chapter 13 - Chemical Effect of Electric Current (Worksheet)(#cbsenotes)(#eduvictors)


Fill in the blanks

1. Static electricity was first observed by _________, a Greek scientist, more than 2500 years ago.


2.  is the process in which an electric current is passed through a liquid, causing a chemical reaction to take place.


3. Most liquids that conduct electricity are solutions of _______, _______ and ______________.


4. When electricity is passed through tap water, the gases ________ and ______are evolved.

Thursday, 20 December 2018

CBSE Class 10 - Science Pre-Board Sample Question Paper (2018-19)(#eduvictors)(#cbsenotes)

CBSE Class 10 - Science
 Pre-Board Sample Question Paper (2018-19)

CBSE Class 10 - Science  Pre-Board Sample Question Paper (2018-19)(#eduvictors)(#cbsenotes)

Getting good marks is very important for students of class 10. For this one must practice and attempt sample question papers within time limits.

Here follows a sample question paper on Science subject to assess your knowledge about the subject.

CBSE Class 12 - Biology Sample Question Paper + Solution- (2018-19)(#cbsenotes)(#eduvictors)

CBSE Class 12 - Biology
 Sample Question Paper + Solution- (2018-19)

CBSE Class 12 - Biology  Sample Question Paper + Solution- (2018-19)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Biology is the study of life. All living things share five basic properties, passed down over millions of years from the first organisms to evolve on earth: cellular organization, metabolism, homeostasis, growth and reproduction, and heredity. Life’s organisms interact with each other at many levels, in ways simple and complex. Thus they show hierarchical organization. A variety of processes can produce evolutionary change. Most evolutionary biologists, however, agree with Darwin’s thinking that natural selection is the primary process responsible for evolution. Many such topics are covered in class 12 biology. 

Here follows the class 12  Biology sample question paper along with the marking scheme and answers for your assessment.

Wednesday, 19 December 2018

CBSE Class 12 - Chemistry Chapter 3 - Electrochemistry - Very Short Questions and Answers (#cbsenotes)(#eduvictors)

Electrochemistry 

Short Questions and Answers 

CBSE Class 12 - Chemistry Chapter 3 - Electrochemistry - Very Short Questions and Answers (#cbsenotes)(#eduvictors)

Q1: Define electrochemistry.

Answer: Electrochemistry is the study of the production of electricity from the energy released during a spontaneous chemical reaction and the use of electrical energy to bring about non-spontaneous chemical transformations.


Q2: What is the effect of temperature on molar conductivity?

Answer: Molar conductivity of an electrolyte increases with increase in temperature.


Q3: Why is it not possible to measure single electrode potential?

Answer: Because the half-cell containing single electrode cannot exist independently, as the charge cannot ow on its own in a single electrode.


Q4: Name the types of cells.

Answer:
1. Electrochemical cell (Galvanic or Voltaic cell)
2. Electrolytic cell