Showing posts with label class11-Economics. Show all posts
Showing posts with label class11-Economics. Show all posts

Monday, 9 September 2019

Class 11 Sample Question Papers (Mid-Term) 2019-20(#eduvictors)(#cbsepapers)

Class 11 Sample Question Papers (Mid-Term) 2019-20

Class 11 Sample Question Papers (Mid-Term) 2019-20(#eduvictors)(#cbsepapers)


CBSE Sample Papers for Class 11 are taken into consideration as the best option to understand the question paper pattern very well. It's crucial to be in touch with all basic principles and concepts a few days before the final examination, to reduce the examination stress and be prepared for it. 

Eduvictors provide collection of sample question papers prepared by various schools and institutes 
that help you to practice and get familiar with the question paper pattern. Solving an ample variety of sample papers, together with the last years' pattern papers, has been the recommendation to students.

Here are links of mid-term or SA1 SQPs:

Monday, 1 April 2019

CBSE Class 11 - Economics - Statistical Tools - Measures of Central Tendency (Questions and Answers)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Class 11 - Economics - Statistical Tools - Measures of Central Tendency 

(Questions and Answers)

CBSE Class 11 - Economics - Statistical Tools - Measures of Central Tendency (Questions and Answers)(#cbsenotes)(#eduvictors)


Q1: Define an average?

Answer: An average is a single value that represents the whole group.


Q2: Name the measures of central tendency?

Answer: Three important types of statistical averages are :
- Arithmetic Mean,
- Median and
- Mode.


Q3: What is median?

Answer: It is defined as the middle value of the series when arranged either in ascending order or in descending order.


Q4: What is mode ?

Answer: It is defined as the value which occurs most frequently in a series.


Q5: Can mode be graphically located?

Answer: Mode can be located graphically with the help of histogram.

Friday, 22 June 2018

CBSE Class 10 - Economics - Chapter 1 - Introduction of Economics - Worksheet (#cbsenotes)(#eduvictors)

Introduction of Economics 

Worksheet

CBSE Class 10 - Economics - Chapter 1 - Introduction of Economics - Worksheet (#cbsenotes)(#eduvictors)

Fill in the blanks.

1. Economics is a _____ science. (physical, social, natural)


2. Economics studies man’s ____ behaviour in society. (economic, social, political)


3. The Greek word “OIKONOMIA” means _______. (household, household management, household science)


4. _____ is considered as the Father of Economics.

Tuesday, 12 June 2018

CBSE CLASS 11 - ECONOMICS - CHAPTER-7 EMPLOYMENT – GROWTH, INFORMALISATION AND RELATED ISSUES (Q and A)(#cbsenotes)(#eduvictors)

EMPLOYMENT – GROWTH, INFORMALISATION AND RELATED ISSUES 

(Q & A)
CBSE CLASS 11 - ECONOMICS - CHAPTER-7 EMPLOYMENT – GROWTH, INFORMALISATION AND RELATED ISSUES (Q and A)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Q1: Who is a worker?

Answer: People work for earning their livelihood. A person who is involved in production activity contributing to the flow of goods and services in the economy is called a worker. In other words, a worker is regarded as an economic agent who contributes to the production of goods and services, thereby, to the GDP during a particular year. A worker renders services to others and receives rewards in the form of wages, salaries or in kind. Hence, we can say that when an individual is engaged in a production activity or self-employed and contributes to the generation of GDP, then, that person is referred to as a worker. For example, a doctor, an engineer working in a factory, etc.


Q2: Are the following workers — a beggar, a thief, a smuggler, a gambler? Why?

Answer: No, a beggar, a thief, a smuggler, a gambler cannot be called as workers. A worker is involved in a production activity that contributes to the GDP of a country. As none of them (a beggar, a thief, a smuggler and a gambler) are involved in any legal economic production activity that contributes to the national income of the country, hence, none of them can be regarded as workers.

Wednesday, 30 May 2018

CBSE Class 11 - Economics - Chapter 4 - PROBLEM OF POVERTY IN INDIA (Q and A) (#cbsenotes)(#eduvictors)

PROBLEM OF POVERTY IN INDIA
(Q and A)

Class 11 - Economics
CBSE Class 11 - Economics - Chapter 4 - PROBLEM OF POVERTY IN INDIA (Q and A) (#cbsenotes)(#eduvictors)


Q1: Why is calorie-based norm not adequate to identify the poor?

Answer: The calorie-based norm is not adequate to identify the poor because of the following reasons:
This mechanism does not differentiate a very poor from other poor. It categorises them into one category that is, ‘poor’. Consequently, it indicates whole class of poor and not, especially, those poor who are the most needy.

This mechanism uses inappropriate proxies for income like Monthly Per Capita Expenditure (MPCE), etc. These items do not act as suitable and appropriate proxies for income to measure calorie requirements.

This mechanism does not consider various important factors that are associated with poverty. These factors are health care, clean drinking water, proper sanitation and basic education. Mere estimation of calorie intake does not reflect the true economic condition of an individual.

Another shortcoming of calorie-based norm is that it fails to account for social factors that freedom, etc. exaggerate and worsen poverty like ill health, lack of access to resources, lack of civil and political

Therefore, because of these shortcomings in the calorie-based norm, it cannot be used to identify the poor.


Saturday, 21 April 2018

Class 11 - Economics - Indian economy on the eve of Independence (#cbsenotes)(#eduvictors)

Indian economy on the eve of Independence

Class 11 - Economics - Indian economy on the eve of Independence (#cbsenotes)(#eduvictors)

Q1: What was the main objective of British colonial rule in India from economic point of view?

Answer: The sole purpose of the British Colonial rule in India was to reduce the country to being a feeder economy. On the other hand, Great Britain owned rapidly expanding modern industrial base.


Q2: What were the conditions in the Indian economy on the eve of Independence?

Answer: Deplorable Conditions in the Indian economy on the eve of Independence

① Low level of economic development:
The colonial government never made any sincere attempt to estimate India's national per capita income.

The estimate of GDP growth rate by Dr V. K. R. V. Rao was about 2% per annum while the growth of per capita output was just 0.5 percent per annum.

Wednesday, 13 September 2017

CBSE Class 11 - Economics - Chapter 1 - INDIA ON EVE OF INDEPENDENCE AND PLANNING (Unit Test) (#cbseNotes)

Economics - Chapter 1 -
INDIA ON EVE OF INDEPENDENCE AND PLANNING

(Unit Test Paper)
 

CBSE Class 11 - Economics - Chapter 1 - INDIA ON EVE OF INDEPENDENCE AND PLANNING (Unit Test)  (#cbseNotes)

Time: 50 minutes                  M.M.: 25


1. One of the first iron and steel industry of India:
a) TELCO
b) TISCO
c) SAIL
d) No industry was set up


2. The main feature of India agriculture at the eve of independence was ______.


3. The official census of India was conducted in ______.

Saturday, 9 September 2017

CBSE CLASS 11- INDIAN ECONOMIC DEVELOPMENT - CHAPTER 2-INDIAN ECONOMY(1950-1990) - MCQs (#cbseNotes)

INDIAN ECONOMIC DEVELOPMENT - CHAPTER 2-INDIAN ECONOMY(1950-1990) MCQs

CBSE CLASS 11- INDIAN ECONOMIC DEVELOPMENT - CHAPTER 2-INDIAN ECONOMY(1950-1990) - MCQs (#cbseNotes)


1. When was the planning commission set up?

(a)1949
(b)1950
(c)1956
(d)1850


2. 'Abolition of Intermediaries' and 'land ceiling' are part of:

(a) Industrial reforms in India
(b) External sector reforms in India
(c) Land reforms in India
(d) Banking reforms in India


3. Which of the following is not a goal of five year plan ?

(a) Growth
(b) Equity
(c) Land reforms
(d) Modernisation


Wednesday, 7 June 2017

CBSE Class 11 Economics -Syllabus (2017-18) (#cbseNotes)

Economics -Syllabus (2017-18)

CBSE Class 11 Economics  -Syllabus (2017-18) (#cbseNotes)

CBSE Class 11 Economics


Here presents the prescribed syllabus for Class 11 Economics for the curriculum 2017-18.