Showing posts with label class7-sstudies. Show all posts
Showing posts with label class7-sstudies. Show all posts

Thursday, 21 March 2019

CBSE Class 7 - Social Science Annual Sample Question Paper (2018-19) (Set-1)(#cbsepapers)(#eduvictors)

CBSE Class 7 - Social Science
 Annual Sample Question Paper (2018-19)
(Set-1)

CBSE Class 7 - Social Science  Annual Sample Question Paper (2018-19) (Set-1)(#cbsepapers)(#eduvictors)

Getting good marks is very important for students of class 7. For this one must practice and attempt sample question papers within time limits.

Here follows a sample question paper on Social Science subject that will help you revise and practice.

Help Guide(s) on Class 7 Social Science:

Monday, 12 November 2018

CBSE Class 7 - History - Chapter 7 - Tribes, Nomads and Settled Communities (#cbsenotes)(#eduvictors)

Chapter 7 - Tribes, Nomads and Settled Communities

CBSE Class 7 - History - Chapter 7 - Tribes, Nomads and Settled Communities (#cbsenotes)(#eduvictors)

Q & A

Q1: What was the varna system of the Indian society?

Answer: In large parts of the subcontinent, society was divided according to the rules of Varna. These rules, as prescribed by the Brahmanas, were accepted by the rulers of large kingdoms. The difference between the high and low, and between the rich and poor, increased. Under the Delhi Sultans and the Mughals, this hierarchy between social classes grew further.


Q2: Who were tribals?

Answer: Many societies in the subcontinent did not follow the social rules and rituals prescribed by the Brahmanas. Nor were they divided into numerous unequal classes. Such societies are often called tribes. People of these tribes were called the tribals.

Q3: Fill in the blanks

1. In Punjab, the ________ tribe was very influential during the 13th and 14th century.
2. The ________ was a large and powerful tribe in the northwest.
3. ______ and _______ were the two tribe of northeast.
4. ______ and _______ were the two tribes of Maharashtra.

Answer:
1.  In Punjab, the Khokhar tribe was very influential during the 13th and 14th century.
2. The Balochis was a large and powerful tribe in the northwest.
3. Nagas and Ahoms were the two tribes of the northeast.
4. Kolis and Berads were the two tribes of Maharashtra.


Monday, 3 September 2018

Class 7 - History - Chapter 3 - The Delhi Sultanate - Short Questions and Answers (#cbsenotes)(#eduvictors)

The Delhi Sultanate 

Short Questions and Answers

Class 7 - History - Chapter 3 - The Delhi Sultanate - Short Questions and Answers (#cbsenotes)(#eduvictors)


Q1: Who laid the foundation of the Delhi Sultanate?

Answer: Qutub-ud-din Aibak laid the foundation of the Delhi Sultanate.


Q2: Who was the founder of the slave dynasty in India ?

Answer: Qutubuddin Aibak is regarded as the founder of the Slave dynasty.


Q3: Why was Qutubuddin known as Lakhbaksh ?

Answer: Qutubuddin known as Lakhbaksh because of liberal distribution of money, he earned the title of ‘Lakhbaksh’.


Q4: Name any two Inscriptions to reconstruct the age of the Delhi Sultanate.

Answer:
1. The Pehowa Inscription,
2. Sarban Inscription.


Wednesday, 22 August 2018

CBSE Class 7 - Political Science Chapter 04 - Growing up as Boys and Girls - NCERT Answers (#cbsenotes)(#eduvictors)

Growing up as Boys and Girls 

 Class 7 - Political Science 
NCERT Answers
CBSE Class 6 - Political Science Chapter 04 - Growing up as Boys and Girls - NCERT Answers (#cbsenotes)(#eduvictors)


Question 1: Are the statements given alongside true or false? Support your answer with the use of an example-

(a) All societies do not think similarly about the roles that boys and girls play.

(b) Our society does not make distinctions between boys and girls when they are growing up.

(c) Women who stay at home do not work.

(d) The work that women do is less valued than that of men.


Answer:
(a) True. 

  1. Our society believes that the roles of boys and girls are different. 
  2. Broadly speaking, our societies are mostly patriarchal i.e., a male is always the head of the family. For example, in the Indian society, boys are encouraged to handle outdoor work and girls are encouraged to manage household chores. 
  3. However, in some Latin-American countries, both boys and girls are encouraged to manage both outdoor and household work.


b) False. 

  1. Our society does make distinctions between boys and girls when they are growing up. 
  2. This can be exemplified as follows: Girls are usually given toys such as dolls, whereas boys are given toys such as cars, bat and ball etc. 
  3. As compared to boys, girls spend more time in the kitchen and they are the ones who help the mother in taking care of the requirements of the household. 
  4. On the other hand, boys are more involved in outdoor activities.


Saturday, 11 August 2018

Indian States Touching International Borders - Geography - CBSE Class 6/7/8/9/10/NTSE/CTET -

Indian States Touching International Borders 

Indian States Touching International Borders  - Geography - CBSE Class 6/7/8/9/10/NTSE/CTET -

Table

States Situated on International Borders
(Indian States touching International Borders)
No. Countries States
1 Pakistan 1. Gujarat
2. Rajasthan
3. Punjab
4. Jammu & Kashmir

Sunday, 22 July 2018

CBSE Class 7 - Social Science - Political Science - CH3: How the State Government Works (NCERT Q and A) (#cbsenotes)(#eduvictors)

How the State Government Works

VII Social Science
Political Science Chapter 03
NCERT Solutions

CBSE Class 7 - Social Science - Political Science - CH3: How the State Government Works (NCERT Q and A) (#cbsenotes)(#eduvictors)

Question 1. Use the terms ‘constituency’ and ‘represent’ to explain who an MLA and how is the person elected?

Answer:
Every state in India has a Legislative Assembly and each state is divided into different areas or constituencies. From each constituency, the people elect one representative who then becomes a Member of the Legislative Assembly (MLA). Each MLA belongs to a particular political party. MLAs are elected by the people and form the government, hence, they represent the people.

Tuesday, 12 December 2017

CBSE class 10/9/8/7 - Social Science - Civics- Types of Government (#eduvictors)(#cbseNotes)

Know Different Types of Governments

CBSE class 10/9/8/7 - Social Science - Civics- Types of Government (#eduvictors)(#cbseNotes)

Republic: 
A government whose authority is based on citizen’s votes ,which are represented by elected or nominated officials chosen in free election.

Democracy: 
Democracy means ‘rule of people’. The term today refers to political system in which the people or their elected representatives govern themselves.

Communism: 
As a system of government, commission is a system of government in which the states owns and operates industry on behalves of the people.

Thursday, 9 November 2017

CBSE CLASS 7 - CIVICS - CH8 - Markets Around Us (Assignment Sheet) (#eduvictors) (#cbseNotes)

Markets Around Us (Assignment Sheet)

CBSE CLASS 7 - CIVICS - CH8 - Markets Around Us (Assignment Sheet) (#eduvictors) (#cbseNotes)

VERY SHORT QUESTIONS ANSWERS(1 Marks)
Q1: Who are traders?

Q2: What is a market?

Q3: What are the factors that determine the price of a commodity in the market?

Q4: Define credit.
Q5: Define auctioning.
Q6: What is the basis on which a shopkeeper decides which brand to sell and which not?

Q7: Define inflation.

Tuesday, 14 February 2017

CBSE Class 7 - Geography - Human Environment Interaction - Tropical and Sub-Tropical Region (Assignment) (#cbsenotes)

Human Environment Interaction -
Tropical and Sub-Tropical Region

Class 7 - Geography - Assignment

 
Amazon Basin
image credits: wikpedia


Q1: Define the following terms:

(a) Tributaries
(b) River Mouth
(c) Equatorial Region
(d) Population Density
(e) Cash crops


Q2: Name the countries of the Amazon basin through which equator passes?


Q3: What is the main occupation of the people of the Amazon rain forest?


Q4: Name two types of houses in which Amazon families live.

Tuesday, 31 January 2017

CBSE Class 7 - History (Our Pasts II)- Towns, Traders and Craft persons (Q and A)(#cbsenotes)

Towns, Traders and Craft persons

CBSE Class 7 - History (Our Pasts II)- Towns, Traders and Craft persons (Q and A)(#cbsenotes)


Questions and Answers based on Class 7 NCERT Chapter


Q1: Name the capital of Cholas during medieval period.

Answer: Thanjavur


Q2: Who built the Rajarajeshvara temple? Who was the architect of the temple?

Answer: The Rajarajeshvara temple was built by King Rajaraja Chola. Kunjaramallan Rajaraja Perunthachchan was the architect of the temple.


Q3: Name two examples of temple towns in Tamil Nadu.

Answer: Kanchipuram and Madurai.


Q4: Name three examples of Pilgrimage centres which slowly developed into townships.

Answer: Vrindavan (Uttar Pradesh) and Tiruvannamalai (Tamil Nadu)

Sunday, 8 January 2017

CBSE Class7 - Our Pasts-II - THE MAKING OF REGIONAL CULTURES (#cbseclass7Notes)

THE MAKING OF REGIONAL CULTURES

CBSE Class7 - Our Pasts-II - THE MAKING OF REGIONAL CULTURES (#cbseclass7Notes)
Lord Jagganath, Subhadra and Balbhadra
image credits:wikipedia 

Q & A based NCERT Chapter

Q1: Who were the rulers of Mahodayapuram in Ninth century? Presently it belongs to which Indian state?

Answer: The Chera rulers established Mahodayapuram in Ninth century. It is part of Kerala now.


Q2 (NCERT): Match the following:

Anantavarman Kerala
Jagannatha Bengal
Mahodayapuram Orissa
Lilatilakam Kangra
Mangalakavya Puri
Miniature Kerala


Answer:

Anantavarman Orissa
Jagannatha Puri
Mahodayapuram Kerala
Lilatilakam Kerala
Mangalakavya Bengal
Miniature Kangra


Q3: Name the rulers who introduced the Malayalam language and script in their inscriptions for the first time.

Answer: Chera rulers


Tuesday, 6 December 2016

CBSE Class 7 - Geography - Ch5 - Water (Short Q and A)

WATER


CBSE Class 7 - Geography - Ch5 - Water (Short Q and A)
image credits: wikimedia commons

Short Q & A based on NCERT Chapter


Q1: What is precipitation?

Answer: The condensation of water vapour in the form of water droplets or ice-crystals and its falling on the earth’s surface is known as precipitation.


Q2: Define glacier.

Answer: The moving mass of ice is called glacier.


Q3: What is the taste of sea water?

Answer: The taste of sea water is salty.


Q4: Why is sea water saline?

Answer: Sea water is saline due to the dissolution of large amount of salt in it.


Thursday, 1 December 2016

CBSE Class 7 - Social and Political Life II - Chapter 7 - Understanding Advertising (Questions and Answers)

Social and Political Life II  
Chapter 7 

Understanding Advertising


Questions & Answers based on NCERT Chapter 7 Class 7

CBSE Class 7 - Social and Political Life II - Chapter 7 - Understanding Advertising (Questions and Answers)


Q1: Define advertisement.

Answer: Advertising is any paid form of presentation and promotion of ideas, products and services by an identified sponsor.


Q2: What is product?

Answer: A product refers to a thing or good or service that has been made for being sold in the market.


Q3: What do you understand by the word brand? List two reasons why building brands is central to advertising?

Answer: A brand means stamping a product with a particular name or symbol or sign by which it is differentiated from other products in the market.

Two reasons why building brand is central to advertising are:

① It builds a positive image about the product and thus helps consumer to buy it.
② It differentiates the product from other competitive products available in the market.

Thursday, 11 February 2016

Class 7 - Social Studies - PSA Quiz (2016)

SOCIAL STUDIES QUIZ


MCQs 


Q1: The first known globe was made in which country?

(a) England
(b) Germany
(c) America



Q2: _________ is an example of the Industrial center.

(a) Pittsburgh USA
(b) Washington DC
(c) Mecca



Q3: The Times Of India newspaper was started in ______

(a) 1886
(b) 1861
(c) 1926



Q4: In which year the construction of famous Taj Mahal was started?

(a) 1732
(b) 1631
(c) 1602



Q5: When did the pre-conception and pre-natal diagnostic Techniques Act was passed?

(a) 1891
(b) 1904
(c) 1994


Tuesday, 1 December 2015

CBSE Class 7 - Geography - CH 10 - Life in the Deserts (NCERT Solutions)

Life in the Deserts

CBSE Class 7 - Geography - CH 10 -  Life in the Deserts (NCERT Solutions)
Monastery in Ladakh Region
photo credits: MartinPosta

NCERT Chapter 10 Textbook Solutions


Q1: What are the two types of deserts found in the world?

Answer: Hot Deserts and Cold Deserts


Q2: In which continent is the Sahara desert located?

Answer: It is located in northern part of Africa continent.


Q3: What are the climatic conditions of the Ladakh desert?

Answer: Ladakh climate is extremely cold and dry. During summer the temperature varies from 3° C to 30° C and in winters it ranges from -20° C to -35° C


Q4: What mainly attracts tourists to Ladakh?

Answer: Trekking, Monasteries and adventure tourism mainly attracts people visit Ladakh.


Q5: What type of clothes the people of the Sahara desert wear?

Answer: Heavy robes to protect against heavy winds and wind storms.

Tuesday, 3 November 2015

CBSE Class 7 - Geography - CH 9 Life In The Temperate Grasslands (NCERT Solutions)

Life In The Temperate Grasslands

NCERT Chapter Solutions

CBSE Class 7 - Geography - CH 9 Life In The Temperate Grasslands (NCERT Solutions)
Prairies - Temperate Grasslands in USA

Q1: What are the Temperate Grasslands of North America called?

Answer: The temperature grasslands of North America are called Prairies.



Q2: What are the cattle farms in the North American Grasslands known as?

Answer: The cattle farms in North America are known as Ranches.



Q3: Name the rivers that drain the Velds.

Answer: The tributaries of rivers Orange and Limpopo drain the Velds.



Q4: When is the rainy season in the Velds?


Answer: In the summer month from November  to February.



Q5: What is the major occupation of the people of the South African grasslands?

Answer: Sheep rearing  

Saturday, 17 October 2015

CBSE Class 7 - Geography - CH8 - HUMAN ENVIRONMENT INTERACTIONS: THE TROPICAL AND THE SUBTROPICAL REGION (NCERT Solution)

HUMAN ENVIRONMENT INTERACTIONS:
THE TROPICAL AND
THE SUBTROPICAL REGION

CBSE Class 7 - Geography - CH8 - HUMAN ENVIRONMENT INTERACTIONS: THE TROPICAL AND THE SUBTROPICAL REGION (NCERT Solution)
One Horn Rhinoceros - Found at Assam
image credits: wikipedia 

NCERT Chapter Solutions


Q1: Name the continent in which the Amazon Basin located.

Answer: Amazon Basin is located in South  America.


Q2: What are the crops grown by the people of Amazon Basin?

Answer: The crops grown by the people of Amazon basin are:
(i) Coffee 
   (ii) Maize 
  (iii) Cocoa.


Q3: Name the birds that you are likely to find in the rain-forests of the Amazon.

Answer: Birds likely find in rain forests of Amazon basin are:
   (i) Toucans, 
  (ii) Humming birds,
  (iii) birds of paradise with their brilliantly coloured plumage.


Q4: What are the major cities located on the River Ganga?

Answer: (i) Allahabad (ii) Kanpur (iii) Varanasi
(iv) Haridwar (v) Patna (vi) Kolkatta.