Showing posts with label class12-BusinessStudies. Show all posts
Showing posts with label class12-BusinessStudies. Show all posts

Thursday, 14 January 2021

Class 12 - Business Studies - MCQs - Set-1 (#cbse2020)(#eduvictors)(#class12BusinessStudies)

Class 12 - Business Studies - MCQs - Set-1 

Class 12 - Business Studies - MCQs - Set-1 (#cbse2020)(#eduvictors)(#class12BusinessStudies)


Q1: _________________is the transfer of authority from superior to subordinate, entrustment of responsibility and creation of accountability of performance.

a) Decentralisation

b) Supervision

c) Delegation

d) Direction


Q2: Business environment differs from country to country, region to region as political conditions and cultures are different in different countries. Which feature of the business environment is being highlighted in the above statement?

a) Uncertainty

b) Relativity

c) Dynamic

d) Specific and general forces


Q3: Identify an important principle of management control in which only significant deviations which go beyond the permissible limit should be brought to the notice of management.

a) Control by exception

b) Management by control

c) Critical point control

d) Both (b) and (c)

Monday, 4 January 2021

CBSE Class 12 - Business Studies Preboard Question Paper Set A- (2020-21) (#class12QuestionPapers)(#eduvictors)(#cbse2020)

 CBSE Class 12 - Business Studies Preboard Question Paper Set A- (2020-21)

CBSE Class 12 - Business Studies Preboard Question Paper Set A- (2020-21) (#class12QuestionPapers)(#eduvictors)(#cbse2020)

Business Studies is a broad subject in the Social Sciences, allowing the in-depth study of a range of specialities such as accountancy, finance, organisation, human resources management and marketing.
This provides business fundamentals that help prepare students for more advanced studies in a particular business field. Students who pursue a business course benefit in a number of ways. Business skills such as problem-solving, leadership, and communication can help in many different areas.





Here follows the class 12  Business Studies sample question paper help you in studies.

Wednesday, 2 December 2020

CBSE Class 12 - Business Studies - Chapter 7 - Directing - Part -2 (Questions and Answers)(#class12BusinessStudies)(#Directing)(#eduvictors)

Class 12 - Business Studies - Chapter 7 - Directing - Part -2 (Questions and Answers)

CBSE Class 12 - Business Studies - Chapter 7 - Directing - Part -2 (Questions and Answers)(#class12BusinessStudies)(#Directing)(#eduvictors)


Q1: What is meant by ‘Motivation’?

Answer: It refers to that process which encourage people to work for the attainment of a desired objective. It is a psychological term that implies that it cannot be enforced on employees. Motivation means inspiring the employees to work with greater enthusiasm and more efficiency for the accomplishment of the objectives of the enterprise.


Q2: What are the important features of 'Motivation'?

Answer

Monday, 30 November 2020

CBSE Class 12 - Business Studies Sample Question Paper + Marking Scheme - (2020-21)(#cbse2020)(#Class12BusinessStudies)(#eduvictors)

 CBSE Class 12 - Business Studies Sample Question Paper + Marking Scheme - (2020-21)

CBSE Class 12 - Business Studies Sample Question Paper + Marking Scheme - (2020-21)(#cbse2020)(#Class12BusinessStudies)(#eduvictors)



Business Studies is a broad subject in the Social Sciences, allowing the in-depth study of a range of specialities such as accountancy, finance, organisation, human resources management and marketing.
This provides business fundamentals that help prepare students for more advanced studies in a particular business field. Students who pursue a business course benefit in a number of ways. Business skills such as problem-solving, leadership, and communication can help in many different areas.





Here follows the class 12  Business Studies sample question paper along with marking scheme and answers help you in studies.

Monday, 2 November 2020

CBSE Class 12 - Business Studies - Chapter 7 - Directing - Part -1 (Questions and Answers)(#class12BusinessStudies)(#Directing)(#eduvictors)

CBSE Class 12 - Business Studies - Chapter 7 - Directing - Part -1  (Questions and Answers)


CBSE Class 12 - Business Studies - Chapter 7 - Directing - Part -1  (Questions and Answers)(#class12BusinessStudies)(#Directing)(#eduvictors)


Q1: Define the term 'Directing'?


Answer: Directing as a function of management, refers to the process of instructing, guiding, counselling, motivating and leading people in the organisation to achieve its objectives. It is the force which gives the life to the organisational structure.

Directing involves telling people what they need to do and at the same time ensuring that they do it in the best possible manner. It includes supervision, motivation, communication and leading.

According to Marshal E Dimock, an American Political Scientist, "Directing consists of the processes and techniques utilising in issuing instructions and making certain that operations are carried out as originally planned.


Q2: What are the functions of Directing?

Answer:

① It guides and helps the subordinates to complete the given task properly and as per the schedule.

② It provides the necessary motivation to subordinates to complete the work satisfactorily and strive to do them best.

③  It helps in maintaining discipline and rewarding them who do well. 

④  Directing involves supervision, which is essential to make sure that work is performed according to the orders and instructions. 

Thursday, 15 October 2020

CBSE Class 12 Sample Question Papers (2020-21) With Marking Schemes PDF Files (#cbsepapers)(#cbse2020)(#eduvictors)

CBSE Class 12 Sample Question Papers (2020-21) With Marking Schemes PDF Files

CBSE Class 12 Sample Question Papers (2020-21) With Marking Schemes PDF Files (#cbsepapers)(#cbse2020)(#eduvictors)



CBSE has issued new CBSE Sample Papers 2020-21 on Oct 9, 2020 and has also issued a notification regarding this. CBSE Sample Papers 2020-21 for tenth and twelfth are presently the most significant assets for the up and coming CBSE Board Exams 2021 readiness.With the new CBSE Making Scheme 2020-21, students will get a total thought regarding the method of composing good responses in the answer sheet. It also helps undoubtedly comprehending the significant points that must be written in answer books to score maximum marks.

You can download the Question Papers and Marking Scheme PDF files from here: 

Wednesday, 16 September 2020

CBSE Class 12 - Business Studies - Chapter: Organising (Questions and Answers)(#class12BusinessStudiess)(#eduvictors)(#cbsenotes)

Chapter: Organising (Questions and Answers)

CBSE Class 12 - Business Studies

CBSE Class 12 - Business Studies - Chapter: Organising (Questions and Answers)(#class12BusinessStudiess)(#eduvictors)(#cbsenotes)


Q1: Define organising.

Answer: Organising is the process of defining and grouping activities and establishing authority relationships among them. Therefore, it is a process, which coordinates human efforts, assembles resources and integrates both into a unified whole to be utilized for achieving specified objectives.


Q2: List the steps involved in the process of organising. Explain the steps also.

Answer: Steps in the Process of Organising are:

1. Identification and division of work

2. Departmentalisation

3. Assignment of duties

4. Establishing reporting relationships

Friday, 11 September 2020

CBSE Class 12 Business Studies - Chapter Planning (Questions and Answers)(#cbsenotes)(#class12BusinessStudies)(#eduvictors)(#planning)

Chapter Planning (Questions and Answers)

CBSE Class 12 Business Studies 

CBSE Class 12 Business Studies - Chapter Planning (Questions and Answers)(#cbsenotes)(#class12BusinessStudies)(#eduvictors)(#planning)


Q1: Define Planning.

Answer: Planning is deciding in advance what to do, how to do when to do and who has to do it. Thus, it involves setting objectives and developing an appropriate course of action to achieve those objectives. Planning bridges the gap from where we are to where we want to go. It is one of
the basic managerial functions.


Q2: What are the important features of planning?

Answer: Features of planning are:

1. Planning focuses on achieving objectives: by deciding upon the activities to be undertaken.

2. Planning is a primary function: as it precedes all functions of management i.e. organizing, staffing, directing and controlling.

Sunday, 16 August 2020

CBSE Class 12 - Business Studies - Staffing - Understanding Recruitment (Questions and Answers)(#class12BusinessStudies)(#Staffing)(#cbse)(#eduvictors)

Staffing - Understanding Recruitment
(Questions and Answers)

CBSE Class 12 - Business Studies

CBSE Class 12 - Business Studies - Staffing - Understanding Recruitment (Questions and Answers)(#class12BusinessStudies)(#Staffing)(#cbse)(#eduvictors)


Q1: Define recruitment.

Answer: Recruitment refers to the process of finding possible candidates for a job or function. It has been defined as ‘the process of searching for prospective employees and stimulating them to apply for jobs in an organisation.’ It involves inducing or attracting more and more candidates to apply for vacant job positions in the organisation.


Q2: What are the various activities involved with the recruitment process?

Answer:  The various activities involved with the process of recruitment includes:                                         
   (a) identification of the different sources of labour supply,
   (b) assessment of their validity,                                   
   (c) choosing the most suitable source or sources, and
   (d) inviting applications from the prospective candidates, for the vacancies

Saturday, 1 August 2020

CBSE Class 12 - Business Studies - Planning (Worksheet) (#eduvictors)(#class12BusinessStudies)(#cbse2020)

Planning (Worksheet) 

Class 12 - Business Studies
CBSE Class 12 - Business Studies - Planning (Worksheet) (#eduvictors)(#class12BusinessStudies)(#cbse2020)


 Directions: Read the following sentences and state whether the statement is TRUE or FALSE. 


1. Planning is an exclusive function of top management


2. Planning is closely connected with creativity and innovation.


3. Budget is a standing plan.


4. Planning provides the basis of all other function.

Monday, 6 July 2020

CBSE Class 12 Business Studies - Principles of Management (MCQs)(#eduvictors)(#class12BusinessStudies)

CBSE Class 12 Business Studies - Principles of Management (MCQs)

CBSE Class 12 Business Studies - Principles of Management (MCQs)(#eduvictors)(#class12BusinessStudies)

Multiple Choice Questions: Pick up the right choice from the given options.

Q1: By profession, FW Taylor was a
(a) Mechanical engineer 
(b) Mining engineer
(c) Psychologist 
(d) Human resource officer


Q2: Which of the following statements best defines the techniques of management?
(a) It is a set of guidelines to take decisions and actions.
(b) It is a procedure which involves a series of steps to be taken.
(c) They are general rules for the behaviour of individuals.
(d) None of the above.


Q3: The principles of management are intended to be applied to all types and sizes of organisations. This statement reflects that the principles of management are:
(a) General guidelines 
(b) Flexible
(c) Universally applicable 
(d) Mainly behavioural

Monday, 8 June 2020

Class 12 - Business Studies - NATURE AND SIGNIFICANCE OF MANAGEMENT (MCQs) (#eduvictors)(#cbse2020)(#class12BusinessStudies)

NATURE AND SIGNIFICANCE OF MANAGEMENT (MCQs)

Class 12 - Business Studies
Class 12 - Business Studies - NATURE AND SIGNIFICANCE OF MANAGEMENT (MCQs) (#eduvictors)(#cbse2020)(#class12BusinessStudies)


Q1. Which of the following is not an objective of management:

(a) Earning profits
(b) Creating employment
(c) Satisfying the diverse needs of employees
(d) Planning and controlling

Q2: Management always works by keeping an end result or aim of the organisation. All managerial activities direct towards the end result. This relates to which feature of management?

(a) Management is multidimensional 
(b) Management is continuous
(c) Management is a goal-oriented process
(d) Management is intangible 

Saturday, 16 May 2020

CBSE Class 12 - Business Studies - Chapter 2 - Principles of Management - Understanding Scientific Management (#Class12BusinessStudies)(#cbse)(#eduvictors)(Q & A)

Understanding Scientific Management (Q & A)

CBSE Class 12 - Business Studies
Chapter 2 - Principles of Management 

CBSE Class 12 - Business Studies - Chapter 2 - Principles of Management - Understanding Scientific Management (#Class12BusinessStudies)(#cbse)(#eduvictors)(Q & A)


Q1: What is Taylor's Scientific Management?

Answer: F.W. Taylor (1856-1915) was an American mechanical engineer who believed in analyzing the work scientifically and finds one best way to do any work.  His book Principles of Scientific Management was published in 1911.

Taylor conducted a number of experiments and came to the conclusion that workers were producing much less than the targeted standard task.
Also, both the parties - Management and workers are hostile towards each other. He gave a number of suggestions to solve this problem and correctly propounded the theory of Scientific Management to emphasize the use of the scientific approach in managing an enterprise instead of hit and trial method. 

For his contributions, he is well known as the “Father of the Scientific Management”.


Q2: What is Scientific Management?

Answer: Scientific Management is a way to conduct business activities according to standardised tools, methods and trained personal so as to have increased output through effective and optimum utilisation of resources. Hence it stresses that there is always one best way of doing things.

Tuesday, 21 April 2020

CBSE Class 12 - Business Studies - Chapter 3 - What is a Business Environment? (Q n A)(#eduvictors)(#Class12BusinessStudies)

Chapter 3 - What is a Business Environment? 

(Questions and Answers)
CBSE Class 12 - Business Studies

CBSE Class 12 - Business Studies - Chapter 3 - What is a Business Environment? (Q n A)(#eduvictors)(#Class12BusinessStudies)

Q1: Define Business Environment.

Answer: Business environment means the sum total of the factors which influence the business and over which the business has no control. The study of business environment enables the managers to identify threats and opportunities.


Q2: What is the basic difference between economic & non – economic environment?

Answer: The economic environment consist of factor like the fiscal policy, the monetary policy , the industrial policy, the pace of the economic development etc. The non-economic environment refer to social, cultural, political, legal, technological factor etc.


Q3: What are the features of Business Environment?

Wednesday, 25 September 2019

CBSE Class 12 Sample Question Papers With Marking Scheme (2019-20)(#cbsepapers)(#eduvictors)

CBSE Class 12 Sample Question Papers With Marking Scheme (2019-20)

CBSE Class 12 Sample Question Papers With Marking Scheme (2019-20)(#cbsepapers)(#eduvictors)


CBSE has released sample question papers along with marking scheme based on the new curriculum. Sample Papers for Class 12 are taken into consideration as the best option to understand the question paper pattern very well.  

Eduvictors provide collection of sample question papers prepared by various schools and institutes 
that help you to practice and get familiar with the question paper pattern. Solving an ample variety of sample papers, together with the last years' pattern papers, has been the recommendation to students.

Here are links of SQPs and Marking Schemes for various subjects:

Wednesday, 7 August 2019

CBSE Class 12 - Business Studies - Financial Markets (MCQs) (#eduvictors)(#class12BusinessStudies)

Financial Markets (MCQs)

Class 12 - Business Studies

CBSE Class 12 - Business Studies - Financial Markets (MCQs) (#eduvictors)(#class12BusinessStudies)

Q1. Primary and secondary markets

(a) Compete with each other
(b) Complement each other
(c) Function independently
(d) Control each other


Q2. Financial market facilitates business firms

(a) To raise funds
(b) To recruit workers
(c) To make more sales
(d) To minimize fund requirement



Q3. The total number of Stock Exchange in India is

(a) 20
(b) 21
(c) 22
(d) 23


Wednesday, 22 May 2019

CBSE Class 12 - Business Studies - Principles Of Management - Question and Answers (#class12BusinessStudies)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Principles Of Management 

Question and Answers
Class 12 - Business Studies 

CBSE Class 12 - Business Studies - Principles Of Management - Question and Answers (#class12BusinessStudies)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Q1: Describe the concept of principles of management?

Answer
It is broad and general guideline for managerial decision making; are different from principles of science as they deal with human behaviour; are different from techniques of management as techniques are method whereas principles are guidelines to action and decision making; are different from values which are formed as generally accepted behaviour in society and having moral coordination where as principles are formed through research having technical nature. 


Q2: What is the nature of Principles of Management?

Saturday, 5 January 2019

CBSE Class 12 - Business Studies - Financial Management - Important Terms and Keywords (#cbsenotes)(#eduvictors)

Financial Management - Important Terms and Keywords 

CBSE Class 12 - Business Studies - Financial Management - Important Terms and Keywords (#cbsenotes)(#eduvictors)

Financial Management: 
It is concerned with the optimum procurement as well as the usage of finance.


Financial decision: 
These are decisions which are concerned with three aspects – viz. investment, financing and dividend.


Investment Decision: 
It is concerned with investment of firm’s funds in different assets.


Short Term Investment Decisions:
Decisions affecting liquidity and profitability of a business.


Monday, 10 December 2018

CBSE Class 12 - Business Studies Sample Question Paper + Solution- (2018-19)(#cbsepapers)(#eduvictors)

CBSE Class 12 - Business Studies
 Sample Question Paper + Solution- (2018-19)

CBSE Class 12 - Business Studies  Sample Question Paper + Solution- (2018-19)(#cbsepapers)(#eduvictors)

Business Studies is a broad subject in the Social Sciences, allowing the in-depth study of a range of specialities such as accountancy, finance, organisation, human resources management and marketing.
provides business fundamentals that help prepare students for more advanced studies in a particular business field. Students who pursue a business course benefit in a number of ways. Business skills such as problem-solving, leadership, and communication can help in many different areas.

Here follows the class 12  Business Studies sample question paper along with marking scheme and answers help you in studies.