Showing posts with label class11-chemistry. Show all posts
Showing posts with label class11-chemistry. Show all posts

Thursday, 17 September 2020

CBSE Class 10 - Chemistry - pH related Questions and Answers (Acids and Bases) (#eduvictors)(#class10Chemistry)(#class10NCERT)(#cbseClass10)

 pH related Questions and Answers

CBSE Class 10 - Chemistry 

CBSE Class 10 - Chemistry - pH related Questions and Answers (Acids and Bases) (#eduvictors)(#class10Chemistry)(#class10NCERT)(#cbseClass10)


Chapter: Acids and Bases


Q1: How is the strength of acid and base can be estimated?

Answer: Strength of acid and base can be estimated by using universal indicator.


Q2: What is a universal indicator?

Answer: Universal indicator is used to estimate the strength of an acid or a base. It is a mixture of several indicators. It shows different colours at different concentrations of H⁺ ions in the solution.


Q3: What is pH value of a solution?

Answer: The pH of a solution is inversely proportional to the concentration of hydrogen ions in it. Mathematically the pH of a solution is inversely proportional to the concentration of hydrogen ions in it. pH is a pure number, it has no units.

Wednesday, 27 May 2020

CBSE Class 11 - Chemistry - Chapter: Equilibrium - What are Irreversible and Reversible Reactions? (#eduvictors)(#cbse2020)(#class11Chemistry)

What are Irreversible and Reversible Reactions? 

CBSE Class 11 - Chemistry - Chapter: Equilibrium 

CBSE Class 11 - Chemistry - Chapter: Equilibrium  - What are  Irreversible and Reversible Reactions? (#eduvictors)(#cbse2020)(#class11Chemistry)


Q1: What is equilibrium?

Answer: It is a state in a process when two opposing processes (forward and reverse) occur simultaneously at the same rate. The free
energy change at equilibrium state is zero i.e., ΔG = 0.


Q2: What are reversible reactions? Give examples.

Tuesday, 13 November 2018

CBSE Class 11 - Chemistry Chapter 9 - Hydrogen - Very Short Questions Answers (VSQA) (#cbsenotes)(#eduvictors)

Class 11 - Chemistry 

Chapter 9 : Hydrogen 

Very Short Questions Answers 

CBSE Class 11 - Chemistry Chapter 9 - Hydrogen - Very Short Questions Answers (VSQA) (#cbsenotes)(#eduvictors)


Q1: Name the first element of periodic element. What is its electronic configuration?

Answer: Hydrogen is the first element in the periodic table and also the lightest element known. Electronic configuration of Hydrogen is 1s¹.


Q2: Name the three isotopes of hydrogen.

Answer:
(i) Protium (¹H₁)
(ii) Deuterium ( ¹H₂ or ¹D₂)
(iii) Tritium ( ¹H₃ or ¹T₃)


Q3: Which isotope of hydrogen is radioactive?

Answer: Tritium


Q4: How is dihydrogen prepared commercially?

Answer: By electrolysis of acidified water.


Q5: What is the importance of heavy water with regard to nuclear power generation?

Monday, 22 October 2018

CBSE Class 11 - Chemistry Sample Question Paper - (2018-19) (#cbsepapers)(#eduvictors)

CBSE Class 11 - Chemistry 
 Sample Question Paper - (2018-19)

CBSE Class 11 - Chemistry     Sample Question Paper - (2018-19) (#cbsepapers)(#eduvictors)

Chemistry is that branch of science which deals with the composition, structure and properties of matter. Class 11 Chemistry syllabus broadly covers fundamental concepts of Chemistry. The syllabus provides logical sequencing of the ‘Units’ of the subject matter with proper placement of concepts with their linkages for better understanding.

Here follows the class 11 Half Year Chemistry sample question paper to assess your knowledge.

Thursday, 18 October 2018

Class 11 - Chemistry - Ch 14 - Environmental Chemistry - Atmospheric Pollution - Concept Points (#cbsenotes)(#eduvictors)

Environmental Chemistry Atmospheric Pollution Concept Points

Class 11 - Chemistry - Ch 14 - Environmental Chemistry - Atmospheric Pollution - Concept Points (#cbsenotes)(#eduvictors)


Environmental Chemistry: 
The branch of chemistry which deals with the study of various chemical changes and reactions occurring in environment is called Environmental chemistry. It includes our surroundings as air, water, soil, forest etc.


Environment constitutes air, water, soil, plants and atmosphere around us.

Environmental Pollution: 
Environmental pollution is the effect of undesirable changes in our surroundings that have harmful effects on plants, animals and human beings.

Pollutants: 
A substance which causes pollution is known as pollutant. Pollutants can be solid, liquid or gaseous substances, present in higher concentration. It can be produced due to human activities or natural happenings.


Atmospheric Pollution:
The atmosphere that surrounds the earth is not of the same thickness at different heights. Atmospheric pollution is generally studied as tropospheric and stratospheric pollution.


Monday, 11 June 2018

Class 11/10/9/8 - Chemistry - Uses of Gases (Worksheet) (#eduvictors)(#cbsenotes)

Uses of Gases 

(Worksheet)
Class 11/10/9/8 - Chemistry - Uses of Gases (Worksheet) (#eduvictors)(#cbsenotes)

Fill the blanks:

1. The gas that can be used to fill party balloons is _______.

2. The gas that is used to make flash light is _______ .

3. The gas widely used in advertisement signs is _______.

4. The gas present in tungsten bulb is _______.

5. The gas present in the universe is _______.

Tuesday, 19 December 2017

CBSE Class 12/Class 11/Class 9 - DISCOVERIES IN ATOMIC STRUCTURE (#eduvictors)(#cbsenotes)

DISCOVERIES IN ATOMIC STRUCTURE

CBSE Class 12/Class 11/Class 9 - DISCOVERIES IN ATOMIC STRUCTURE (#eduvictors)(#cbsenotes)

1. Dalton(1803) : Proposed Atomic Theory

2. Julius Plucker (1859) : First discoverer of cathode rays

3. Goldstein(1886) : Discovered anode rays and proton

4. Sir.J.J.Thomson(1897) : Discovered electron and determined charge/mass(e/m) ratio for electron

5. Rutherford(1891) : Discovered nucleus and proposed atomic model

Monday, 22 May 2017

CBSE Class 11 Chemistry -Syllabus (2017-18) (#cbsenotes)

Chemistry -Syllabus (2017-18)


CBSE Class 11 Chemistry

CBSE Class 11 Chemistry - -Syllabus (2017-18) (#cbsenotes)

Here presents the prescribed syllabus for Class 11 Chemistry for the curriculum 2017-18.


Tuesday, 5 January 2016

CBSE Class 10 - Science - Four New Elements Added In Periodic Table

Four New Elements Added In 

Periodic Table

CBSE Class 10 - Science - Four New Elements Added In Periodic Table


Time to update Chemistry Textbooks. On December 30, IUPAC completes the verification of discoveries of four new chemical elements. It completes the 7 periodic row.

The atomic numbers of these four new elements are 113, 115, 117 and 118. Soon the new names will be given to these elements. At present these elements have temporary names i.e.

Ununtrium 113, 
Ununpentium 115, 
Ununseptium 117, 
Ununoctium 118 

Wednesday, 12 September 2012

CBSE Class 11 - Chemistry - Thermodynamics


Thermodynamics 
(Short Q & A)

Q1: Define Thermodynamics

Answer: It is a physical science that deals with quantitative relation
between heat and mechanical energy. It is mainly based on three laws of thermodynamics.

Q2: Which law of thermodynamics evaluate thermodynamic parameters?

Friday, 3 August 2012

CBSE Class 9 and Class 11 to have PSA test from SA-II onwards

CBSE has asked CBSE affiliated schools to conduct a MCQ based exam called Problem Solving Assessment (CBSE-PSA) for class IX and XI from second term (SA-2) w.e.f. from January-Feburary 2013.
Later the test will be conducted for class X also.

Its score will be added in FA-4 which is 10% of total assessments of Class IX and class XI students will get a certificate. 

Sunday, 29 July 2012

CBSE Class 11: Chemistry - CH1 - Laws of Chemical Combinations

Antoine Lavoiser
credits:wikipedia
Laws of Chemical Combinations

Q1: List the laws that are collectively called Laws of Chemical combinations.

Answer:
  1. Law of Conservation of Mass
  2. Law of Constant composition
  3. Law of Multiple proportions
  4. Law of reciprocal proportions
  5. Law of Combining Volumes (Gay Lussac's law of Gaseous Volumes)
  6. Avogadro Law


Saturday, 28 July 2012

CBSE Class 11 - Chemistry - CH1 - Mole Concept

Q1: Define mole

Answer: A mole (or mol) is defined as the amount of substance which contains equal number of  particles (atoms / molecules / ions) as there are atoms in exactly 12.000g of carbon-12.

One mole of carbon-12 atom has a mass of exactly 12.000 grams and contains 6.02 × 1023 atoms.

A mol is just a number like a dozen. A dozen equals to 12 eggs , a gross of Pencil equals to 144 Pencil. Similarly, mol is equal to 6.022 × 1023(Avagadro constant). Mol is also known as chemist dozen.

Tuesday, 10 July 2012

How to learn naming Chemical Formulae?

Chemicals
(src:deviantart)
Nomenclature of Simple Inorganic compounds.


1. A formula is a shorthand notation used to identify the composition of a molecule or compound.

2. For example chemical formula of water is H2O. It includes the symbol of each element (e.g. Hydrogen:H and Oxygen:O)  in the molecule, along with numerical subscripts to show how many atoms of each element are present.

3. Most of the inorganic compounds are binary compounds i.e. it consists of two elements. Some are ternary i.e. contain more than two elements.