Showing posts with label class10-chemistry. Show all posts
Showing posts with label class10-chemistry. Show all posts

Sunday, 17 January 2021

CBSE Class 10 - Chemistry - Chemical Reactions and Equations (Q & A) Part-4 (#class10Chemistry)(#eduvictors)(#cbse2020)

CBSE Class 10 - Chemistry - Chemical Reactions and Equations (Q & A) Part-4

CBSE Class 10 - Chemistry - Chemical Reactions and Equations (Q & A) Part-4 (#class10Chemistry)(#eduvictors)(#cbse2020)

The first chapter of Chemistry talks about chemical reactions and equations. In a chemical reaction, reactants are transformed into products. In this series, the part-4 video discusses:

- corrosion

- examples of corrosion (good vs bad)

- methods to prevent corrosion

- rancidity

- methods to prevent rancidity

Tuesday, 12 January 2021

Class 10 Chemistry Sample Question Paper 2020-21 (#class10Chemistry)(#cbse2020)(#eduvictors)

  Class 10 Chemistry Sample Question Paper 2020-21

Class 10 Chemistry Sample Question Paper 2020-21 (#class10Chemistry)(#cbse2020)(#eduvictors)


Learning is a continual process. To improve scores, the best way is to learn and practice. Solving question papers help students to evaluate their knowledge and familarise with different types of question patterns being asked in the examination.

Eduvictors provides CBSE Previous Year Papers and Sample Question Papers for Class 10 Maths, Science, Social, English, Hindi and Sanskrit with/without solutions to help students in their board exam preparation.

1. Buy CBSE All In One Science Class 10 for 2021 Exam 


Here attached the Chemistry Sample Question Paper (2020-2021) for your self-evaluation. 

Friday, 25 December 2020

Class 10 Science - Question Bank - Very Short Answers Based Questions (Unsolved)(#class10Science)(#cbse2020)(#eduvictors)

Class 10 - SCIENCE - Question Bank - Very Short Answers Based Questions (Unsolved)

Class 10 Science - Question Bank - Very Short Answers Based Questions (Unsolved)(#class10Science)(#cbse2020)(#eduvictors)


1. Why does not a wall immediately acquire a white colour when a coating of slaked lime is applied on it ?


2. Define displacement reaction with one example.


3. Identify the most reactive and least reactive metal : Al, K, Ca, Au.


4. Which of the following is a combination reaction and which is a displacement reaction ?

(a) Cl₂ + 2KI ——–> 2KCl + I₂

(b) 2K + Cl₂ ——–> 2KCl.


5. What is the difference between the following two reactions ?

(a) Mg + 2HCl ——–> MgCl2 + H2

(b) NaOH + HCl ——–> NaCl + H2O.


6. Identify the compound which is oxidised in the following reaction

H₂S + Br₂ ———–> 2HBr + S.


7. What happens chemically when quick lime is added to water ?

Thursday, 17 December 2020

CBSE Class 10 - Chemistry - METALS AND NON-METALS (Very Short Answer Based Questions) #class10Chemistry #Metals #NonMetals #eduvictors #cbse2020

CBSE Class 10 - Chemistry - METALS AND NON-METALS (Very Short Answer Based Questions) 

CBSE Class 10 - Chemistry - METALS AND NON-METALS (Very Short Answer Based Questions) #class10Chemistry #Metals #NonMetals #eduvictors #cbse2020

Q1. A green layer is gradually formed on a copper plate left exposed to air for a week in a  bathroom. What could this green substance be? 

Answer. It is due to the formation of basic copper carbonate [CuCO₃.Cu(OH)₂].


Q2. Why are elements of Group IA i.e. H, Li, Na, K, Cs and Fr called alkali metals?

Answer. Because oxides of these elements dissolve in water to give alkali or soluble hydroxides.  


Q3. A non-metal X exists in two different forms Y and Z. Y is the hardest natural substance,   whereas Z is a good conductor of electricity. Identify X, Y and Z. 

Answer. ‘X’ is carbon, ‘Y’ is diamond as it is the hardest natural substance and ‘Z’ is graphite as   it is good conductor of electricity. 

Thursday, 1 October 2020

CBSE Class 10 Chemistry - Chapter 1: Chemical Reactions and Equations (Part-3)(#class10Chemistry)(#eduvictors)(#chemicalreactions)

 CBSE Class 10 Chemistry - Chapter 1: Chemical Reactions and Equations (Part-3)(Q & A)

CBSE Class 10 Chemistry - Chapter 1: Chemical Reactions and Equations (Part-3)(#class10Chemistry)(#eduvictors)(#chemicalreactions)

The first chapter of Chemistry talks about chemical reactions and equations. In a chemical reaction, reactants are transformed into products. In this series, the part-3 video discusses types of chemical reactions.

Following questions are covered:

Q1: What are the important types of chemical reactions.

Q2: What are combination reactions? Give examples.

Q3: Hydrogen burns in oxygen to form water. Identify the type of reaction.

Thursday, 17 September 2020

CBSE Class 10 - Chemistry - pH related Questions and Answers (Acids and Bases) (#eduvictors)(#class10Chemistry)(#class10NCERT)(#cbseClass10)

 pH related Questions and Answers

CBSE Class 10 - Chemistry 

CBSE Class 10 - Chemistry - pH related Questions and Answers (Acids and Bases) (#eduvictors)(#class10Chemistry)(#class10NCERT)(#cbseClass10)


Chapter: Acids and Bases


Q1: How is the strength of acid and base can be estimated?

Answer: Strength of acid and base can be estimated by using universal indicator.


Q2: What is a universal indicator?

Answer: Universal indicator is used to estimate the strength of an acid or a base. It is a mixture of several indicators. It shows different colours at different concentrations of H⁺ ions in the solution.


Q3: What is pH value of a solution?

Answer: The pH of a solution is inversely proportional to the concentration of hydrogen ions in it. Mathematically the pH of a solution is inversely proportional to the concentration of hydrogen ions in it. pH is a pure number, it has no units.

Saturday, 15 August 2020

Class 10 - Chemistry - Carbon and Its Compounds - Very Short Answer Based Questions (VSQA)(#eduvictors)(#class10Chemistry)(#cbseClass10)

Carbon and Its Compounds - Very Short Answer Based Questions (VSQA)

Class 10 - Chemistry 
Class 10 - Chemistry - Carbon and Its Compounds - Very Short Answer Based Questions (VSQA)(#eduvictors)(#class10Chemistry)(#cbseClass10)


Very Short Answer Based Questions (VSQA)


Q1: Define catenation.

Answer: The property of a carbon atom to link with other carbon atoms is known as catenation.


Q2: What is isomerism? .

Answer: Isomerism is a phenomenon in which compounds have the same molecular formula but different structural formula. ;


Q3: What are hydrocarbons?

Answer: The compounds containing carbon and hydrogen are known as hydrocarbons. For example, methane (CH₄).

Sunday, 9 August 2020

CBSE Class 10 - Chemistry - Chemical Reactions and Equations (Q & A) Part-2 (#eduvictors)(#cbse)(#class10chemistry)

 Class 10 - Chemistry - Chemical Reactions and Equations (Q & A) Part-2 

CBSE Class 10 - Chemistry - Chemical Reactions and Equations (Q & A) Part-2 (#eduvictors)(#cbse)(#class10chemistry)


The first chapter of Chemistry talks about chemical reactions and equations. In a chemical reaction, reactants are transformed into products. In this series, the part-2 video covers questions and answers about the definition of chemical equation. Understand the difference between unbalanced and balanced chemical equations. Why balancing of chemical equation is necessary? Steps involved in balancing a chemical equation.

Sunday, 24 May 2020

CBSE Class 10 - Chemistry - Chemical Reactions and Equations (Q & A) Part-1 (#eduvictors)(#class10Chemistry)

CBSE Class 10 - Chemistry - Chemical Reactions and Equations (Q & A) Part-1

CBSE Class 10 - Chemistry - Chemical Reactions and Equations (Q & A) Part-1 (#eduvictors)(#class10Chemistry)


The first chapter of Chemistry talks about chemical reactions and equations. In a chemical reaction, reactants are transformed into products. In this series, the part-1 video covers questions and answers about chemical changes or reactions. How do chemical changes differ from physical changes? Examples of chemical changes and indicators. What are the characteristics or indicators or chemical changes?

For Study Notes, Worksheets, Question Papers and Assignments for CBSE Class 6 - 12 check our website www.eduvictors.com

Saturday, 11 April 2020

CBSE Class 10 - Chemistry - CHEMICAL REACTIONS AND EQUATIONS (Q & A) - Understanding Chemical Changes (#eduvictors)(#cbse)(#class10Chemistry)

Understanding Chemical Changes 

CHEMICAL REACTIONS AND EQUATIONS (Q & A) 
CBSE Class 10 - Chemistry



Q1: What is a chemical change?

Answer: A chemical change is one in which a new substance is formed which has properties totally different from the starting materials. The starting materials are called as reactants and the new substances formed are called as products. In such changes, the nature and identity of the products is completely changed.


Q2: Give three examples of chemical change?

Tuesday, 28 January 2020

CBSE Class 10 - Science - MCQs (#cbseClass10Science)(#eduvictors)

Science - MCQs 

CBSE Class 10 

CBSE Class 10 -  Science - MCQs (#cbseClass10Science)(#eduvictors)


Q1: Optical density of a medium depends on

      (a) Density of the medium
      (b) Thickness of the medium
      (c) Velocity of light in that medium
      (d) None of these

Q2: Which of the following is not a physical change?

      (a) Boiling of water to give water vapour
      (b) Melting of ice to give water
      (c) Dissolution of salt in water
      (d) Combustion of Liquefied Petroleum Gas (LPG)


Q3: Which of the following is correct about chromosomes?

      (a) It is composed of DNA and lipids.
      (b) It is composed of DNA and proteins.
      (c) It is composed of DNA only.
      (d) It is composed of RNA and proteins.


Monday, 6 January 2020

CBSE Class 10 - Chemistry - Assertion Reason Based Questions (#classs10Chemistry)(#eduvictors)

CBSE Class 10 - Chemistry - Assertion Reason Based Questions

CBSE Class 10 - Chemistry - Assertion Reason Based Questions (#classs10Chemistry)(#eduvictors)

Assertion and Reasoning based questions are bit tricky. You should be able to distinguish whether the assertion is well connected to the reason or these are just random facts. Read both statements carefully, and check if both statements are factually or logically correct or not. If both are correct, then try to check if both are well connected to each other or not.

The questions below consist of statements of an Assertion and a Reason. Use the following key to choose appropriate answer:

(A) If both assertion and reason are CORRECT and reason is the CORRECT explanation of the assertion.
(B) If both assertion and reason are CORRECT, but reason is NOT THE CORRECT explanation of the assertion.
(C) If assertion is CORRECT, but reason is INCORRECT
(D) If assertion is INCORRECT, but reason is CORRECT



QUESTIONS:

1.  ASSERTION:  Combustion reactions are also called exothermic oxidation reactions.
     REASON:  In these reactions, oxygen is added and heat energy is released.

Tuesday, 25 June 2019

Class 10 - Chemistry - Chapter 2 - Acids, Bases and Salts (MCQs-2) (#eduvictors)(#class10Chemistry)

Acids, Bases and Salts (MCQs-2)

Class 10 - Chemistry
Class 10 - Chemistry - Chapter 2 - Acids, Bases and Salts (MCQs-2) (#eduvictors)(#class10Chemistry)


Q1:  Which one at the following is acidic?
(a) Lemon juice 
(b) tomatoes 
(c) Milk 
(d) All of these

Q2: Which one of the following will turn red litmus blue?
(a) Vinegar 
(b) Baking soda solution 
(c) Lemon juice
(d) Soft drinks


Q3: Which one of the following will turn blue litmus red
(a) Vinegar
(b) Lime water
(c) baking soda solution 
(d) Washing soda solution

Tuesday, 21 May 2019

Class 10 - Chemistry - Chapter - Acids and Bases - Keys Points To Remember (#class10Chemistry)(#cbsenotes)(#eduvictors)

 Acids and Bases 
Class 10 - Chemistry 
(Important Points To Remember)

Class 10 - Chemistry - Chapter - Acids and Bases - Keys Points To Remember (#class10Chemistry)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Acids are the substances which taste sour, change blue litmus red, are corrosive to metals and furnish H⁺ ions in their aqueous solutions.

Bases are the substances which taste bitter, change red litmus blue, feel slippery and furnish OH⁻ ions in their aqueous solutions.

Acid-base indicators are dyes or mixtures of dyes which are used to indicate the presence of acids and bases.

Indicators are the substances that show one colour in an acidic medium and another colour in a basic medium. Litmus, phenolphthalein and methyl orange are commonly used indicators. Onion, Vanilla extract and Clove oil are olfactory indicators.

Tuesday, 7 May 2019

CBSE Class 10 - Chemistry - Acids and Bases - Indicators (#class10ChemistryNotes)(#eduvictors)(#cbsenotes)

Chemistry - Acids and Bases - Indicators

CBSE Class 10 - Chemistry - Acids and Bases - Indicators (#class10ChemistryNotes)(#eduvictors)(#cbsenotes)

Questions and Answers


Q1: Why there is a need for indicators to test acids and bases?

Answer: It would be too dangerous to taste a liquid to find out if it was acidic or basic. Chemists use substances or dyes called indicators which change colour or odour when they are added to acids or bases.


Q2: What is an indicator? Give examples of indicators.

Answer:  An indicator is a dye or substance that changes colour or its smell when it is put into acid or a base. An indicator gives different colours in acid and base. Thus an indicator tells us if the given substance is an acid or base by changing its colour. The three common indicators are: Litmus, Methyl orange, phenolphthalein.


Q3: What are different types of indicators?

Saturday, 27 April 2019

CBSE Class 10 - Chemistry - Chemical Reactions and Equations - MCQs and Other Resources (#cbsenotes)(#eduvictors)

Chemical Reactions and Equations

MCQs & Other Resources
Class 10 - Chemistry
CBSE Class 10 - Chemistry - Chemical Reactions and Equations - MCQs and Other Resources (#cbsenotes)(#eduvictors)

The transformation of chemical substance into a new chemical substance by making and breaking of bonds between different atoms is known as Chemical Reaction.  Chemical equations are balanced to satisfy the law of conservation of mass.

Here are MCQs, study notes and other useful links:

Wednesday, 28 November 2018

Class 10 - Chemistry - Carbon and Its Compounds (NCERT In Text Activities Solved) (#cbsenotes)(#eduvictors)

Class 10 - Chemistry

Carbon and Its Compounds 

(NCERT In Text Activities Solved)
Class 10 - Chemistry - Carbon and Its Compounds (NCERT In Text Activities Solved) (#cbsenotes)(#eduvictors)


Activity 4.1
Make a list of ten things you have used or consumed since the morning.

Compile this list with the lists made by your classmates and then sort the items into the adjacent Table.

If there are items which are made up of more than one material, put them into both the relevant columns.

Answer:

(C) -> Indicates carbon-based material.


Friday, 23 November 2018

CBSE Class 10 - All Subjects Sample Question Papers (2018-19) (#cbsepapers)(#eduvictors)

CBSE Class 10 -
 Sample Question Papers (2018-19)

All Subjects

CBSE Class 10 - All Subjects Sample Question Papers (2018-19) (#cbsepapers)(#eduvictors)

The Central Board of Secondary Education (CBSE) conducts Class 10 Board examinations every year in March. All examination questions depend on this prospectus so students should know about any updates that are made by NCERT. For the examinations, students can likewise download the CBSE board test papers for class 10 free PDF download and work on taking care of issues with us.

By solving the CBSE test papers for class 10, candidates will figure out how to distinguish question paper examples and patterns, answer necessities, kinds of trap questions and the sky is the limit from there. Students are urged to endeavor test question papers inside the predefined time limit. The papers empower them  to find the correct technique and answers for ordinarily made questions. They are urged to solve the problems within the recommended time with the goal that they may assess their regions of solidarity and focus on those they are feeble in.

To endeavor board exam understudies require a great deal of training as ridicule tests and test papers that will plan and empower them to compose the Class 10 CBSE Board Examination with certainty. Since it is the main board exam a kid shows up for there is frequently a great deal of fear included. Explaining these example papers supports certainty and mitigates the dread of board examinations that a great deal of students have.

Here are sample question papers on various subjects for class 10 (session: 2018-19) along with answers and marking schemes:


Wednesday, 7 November 2018

Class 10 - Chemistry - Carbon and Its Compounds - Study Notes - Download PDF (#cbsenotes)(#eduvictors)

CBSE Class 10 - Chemistry 
 Carbon and Its Compounds - Study Notes (PDF)

Class 10 - Chemistry - Carbon and Its Compounds - Study Notes - Download PDF (#cbsenotes)(#eduvictors)

Chemistry is that branch of science which deals with the composition, structure and properties of matter. Organic chemistry is predominantly concerned with the reactions that organic molecules undergo. Hydrocarbons are compounds that contain only carbon and hydrogen atoms. Carboxylic acids contain both a carbonyl group (C=O) and a hydroxyl group (–OH) on a terminal carbon. Carboxylic acids, like aldehydes, are terminal functional groups.
Here follows the class 10 Chemistry - Carbon and Its Compounds notes available as pdf file.