Showing posts with label class8-science. Show all posts
Showing posts with label class8-science. Show all posts

Wednesday, 16 June 2021

CBSE Class 8 Science - Chapter: Coal and Petroleum (Worksheet)(#class8Science)(#eduvictors)

CBSE Class 8 Science - Chapter: Coal and Petroleum (Worksheet)

CBSE Class 8 Science - Chapter: Coal and Petroleum (Worksheet)(#class8Science)(#eduvictors)



Fill in the blanks with suitable words.


1. _________ are the substances obtained from petroleum and natural gas.


2. Petroleum is obtained from dead remains of living organisms, that is why it is called a ________ fuel.


3. Kerosene is used in ______ aircrafts.


4. In India, ________ gas has been found in Tripura, Rajasthan, Maharashtra and in the Krishna Godavari delta.

Thursday, 13 May 2021

Class 8 - Science - Crop Production and Management (Worksheet) (#class8Science)(#eduvictors)

Class 8 - Science - Crop Production and Management (Worksheet)

Class 8 - Science - Crop Production and Management (Worksheet) (#class8Science)(#eduvictors)


Fill in the blanks with suitable words:


1. Cultivation of plants and rearing of animals for food and other beneficial items is called ____________.



2. When plants of the same kind are grown and cultivated at one place on a large scale, it is called a ________.



3. The process of loosening and turning of the soil is called _________ or _________.


Thursday, 22 April 2021

CBSE Class 8 - Chemistry - Synthetic Fibres and Plastics - Plastics Uses and Its Impact on Environment (Q and A)(#class8Science)(#eduvictors)

CBSE Class 8 - Chemistry - Synthetic Fibres and Plastics - Plastics Uses and Its Impact on Environment (Q and A)

CBSE Class 8 - Chemistry - Synthetic Fibres and Plastics - Plastics Uses and Its Impact on Environment (Q and A)(#class8Science)(#eduvictors)

Q1: What is a plastic?

Answer: Plastic is also a polymer like the synthetic fibre. All plastics do not have the same arrangement of units. In some, it is linear, whereas in others it is cross-linked.

CBSE Class 8 - Chemistry - Synthetic Fibres and Plastics - Plastics Uses and Its Impact on Environment (Q and A)(#class8Science)(#eduvictors)


Q2: What are the main properties of plastics?

Answer: 

① Plastic is easily mouldable in all types of possible shapes. 

② Most plastics are light, chemically stable and do not rust. The weight of plastic is less when compared to that of metal.

③ Some types of plastics are good insulaters and have low thermal conductivity.

④ Plastic can be recycled, coloured, reused, rolled into sheets or made into wires.

⑤ Most plastics have poor heat resistance.

⑥ Plastics have good durability (lasts longer).


Friday, 23 October 2020

CBSE Class 8 - Science - Conservation of Plants and Animals (Worksheet)(#class8Science)(#ConservationWorksheet)(#eduvictors)

CBSE Class 8 - Science - Conservation of Plants and Animals (Worksheet)

CBSE Class 8 - Science - Conservation of Plants and Animals (Worksheet)(#class8Science)(#ConservationWorksheet)(#eduvictors)


Directions: Fill in the blanks with suitable words:


1. Plants and animals of a particular area are known as the _________ and __________ of that area.


2. Red Data Book contains a record of __________ species.


3. _________ is the restocking of destroyed forests by planting new trees.

Friday, 25 September 2020

CBSE Class 8 - Science - Combustion and Flame (Worksheet)(#class8Science)(#combustion)(#eduvictors)

Class 8 - Science - Combustion and Flame (Worksheet)

CBSE Class 8 - Science - Combustion and Flame (Worksheet)(#class8Science)(#combustion)(#eduvictors)


Directions: Fill in the blanks with suitable words/definitions.

1. The combustion in which the gas burns rapidly and produces heat and light is called ________ combustion.


2. The combustion in which no external heat is given is known as __________ combustion. e.g. burning of white phosphorus in air.


3. The combustion in which large amount of gases are evolved with the production of tremendous amount of heat, light and sound is called _________.

Friday, 7 August 2020

Class 8 Science - Metals and Non-Metals (Worksheet) (#eduvictors)(#cbse2020)(#class8Science)

Metals and Non-Metals (Worksheet)

Class 8 Science (Based on CBSE Syllabus)
Class 8 Science - Metals and Non-Metals (Worksheet) (#eduvictors)(#cbse2020)(#class8Science)

Fill in the blanks with suitable words.

1. A metal that is liquid at room temperature______________


2. A non-metal that is liquid at room temperature ______________


3. Two metals that can be easily cut with knife __________and ___________


4. A property which allows metals to be hammered into thin sheets _______________


5. A property which enables metals to be drawn into wires _________________

Sunday, 19 July 2020

CBSE Class 8 Science - Biology Microorganisms Friend and Foe - Worksheet (#cbse)(Class8Biology)(#eduvictors)

Class 8 Science - Biology Microorganisms Friend and Foe - Worksheet 

CBSE Class 8 Science - Biology Microorganisms Friend and Foe - Worksheet (#cbse)(Class8Biology)(#eduvictors)


Fill in the blanks with suitable words:


1. The science which studies about microorganisms is known as _________________.


2. Microbes can be seen with the help of a  _______________.


3. Blue-green algae fix ___________  directly from air to enhance the fertility of the soil.


4. Alcohol is produced with the help of ___________


5. Cholera is caused by ________.


Friday, 12 June 2020

CBSE Class 8 - Science -Chapter 7 - Conservation of Plants and Animals (Questions and Answers)(#eduvictors)(#class8Science)

Chapter 7 -  Conservation of Plants and Animals (Questions and Answers)

CBSE Class 8 - Science

CBSE Class 8 - Science -Chapter 7 -  Conservation of Plants and Animals (Questions and Answers)(#eduvictors)(#class8Science)

Q1: Define ecology.

Answer: It is the science which deals with the relation between organism and its surrounding environment.


Q2: What is a biome?

Answer: A biome is a large area with similar flora, fauna, and microorganisms. Each biome can have many ecosystems in it. For examples the
tropical rainforests, tundra in the arctic regions, and the evergreen trees in the coniferous forests, each of these contain species that are adapted to the varying conditions of water, heat, and soil in the biome.

For example, polar bears thrive in the arctic by having thick skin while cactus plants preserve water in the hot desert with help of spiny leaves with waxy layer coating.


Wednesday, 29 April 2020

CBSE Class 8 - Science - Force, Pressure and Friction (Multiple Choice Questions)(#eduvictors)(#cbseClass8Science)

Force, Pressure and Friction 
(Multiple Choice Questions)

CBSE Class 8 - Science
CBSE Class 8 - Science - Force, Pressure and Friction (Multiple Choice Questions)(#eduvictors)(#cbseClass8Science)


Q1. Force on an object
  (a) must change the speed of the object if it is moving.
  (b) may change the direction of motion.
  (c) must change the shape of object. .
  (d) none of these


Q2. Strength of a force is expressed by 
   (a) Magnitude
   (b) Direction
   (c) Both magnitude and direction
   (d) none of these

3. Force of friction is
   (a) contact force
   (b) non-contact force
   (c) gravitational force
   (d) electrostatic force

Friday, 24 April 2020

CBSE Class 8 - Science - Force, Pressure and Friction (Short Answer Type Questions)(#eduvictors)(#cbseClass8Science)

Force, Pressure and Friction 

(Short Answer Type Questions)
CBSE Class 8 - Science

CBSE Class 8 - Science - Force, Pressure and Friction (Short Answer Type Questions)(#eduvictors)(#cbseClass8Science)

Q1: Why do porters place on their heads a round piece of cloth?

Answer: To reduce pressure.
Round piece of cloth increases contact surface areas, thus reduce the pressure.


Q2: It is convenient to pull the luggage fitted with rollers, why? 

Answer: Because rollers reduce friction. Rolling friction is much less than sliding friction.


Q3: lf we apply a force on a body and the body is still in rest. Is there any frictional force acting on the body? If yes then how?

Answer: Yes. Static friction is acting on it in opposite direction to the applying force. Thus, resultant force is zero.


Q4:  Sliding friction is less than static friction, how? Explain by an example.

Friday, 22 November 2019

CBSE Class 8 - Science - Chapter 18 - Pollution of Air and Water (Worksheet)(#eduvictors)(#class8Science)

Pollution of Air and Water (Worksheet)

CBSE Class 8 - Science - Chapter 18
CBSE Class 8 - Science - Chapter 18 - Pollution of Air and Water (Worksheet)(#eduvictors)(#class8Science)


All organisms including plants, animals (including human beings) and micro-organisms live in a habitat and interact with the ecosystem. Both biotic and abiotic components constitute environment. A harmful change in environment due to pollution cause discomfort and affect the lives of living beings.

Fill in the blanks

1. Substances that cause harmful changes in the air, soil or water are called ___________.


2. Incomplete burning of fossil fuels, like petrol and diesel, results in the production of colourless, odourless and toxic gas called ______________.


3. ________ is a mix, in the air, of smoke and chemicals with fog.


4. CFCs contribute to the depletion of the ________ layer that protects us from the harmful ultraviolet rays of the sun.


Monday, 19 August 2019

CBSE Class 8 Science - Synthetic Fibres and Plastics (Worksheet) (#cbsenotes)(#eduvictors)

Synthetic Fibres and Plastics 

CBSE Class 8 Science 
(Worksheet) 
CBSE Class 8 Science - Synthetic Fibres and Plastics (Worksheet) (#cbsenotes)(#eduvictors)

Fill in the blanks

1. A synthetic fibre consists of numerous ________ joined together to form a large polymer.

2. Cotton is an example of _______ fibre.

3. Plastics are ________ conductors of electricity.

4. __________ soften or melt on heating.

Monday, 29 April 2019

Amazing Human Body - Quick Facts (#humanbody)(#eduvictors)

Amazing Human Body - Quick Facts 

Amazing Human Body - Quick Facts (#humanbody)(#eduvictors)

1.  The hardest bone in the human body is the jawbone.

2.  The number of eye blinks varies greatly from about 29 blinks each minute if you are talking to someone to only 4 blinks each minute if you are reading.

3.  The average human blinks 25 times per minute.

4.  A nail takes around 6 months to grow from base to the tip.

5.  Each second 10,000,000 cells die and are replaced in your body.

Tuesday, 23 April 2019

Class 8 - Science - Chapter - Coal and Petroleum - Very Short Questions and Answers (#cbsenotes)(#eduvictors)

 Class 8 - Science

Coal and Petroleum

Very Short Questions and Answers

Class 8 - Science - Chapter - Coal and Petroleum - Very Short Questions and Answers (#cbsenotes)(#eduvictors)


Q1: Name two each of the exhaustible and inexhaustible natural resources.

Ans: Petroleum and Coal



Q2: Write the name of two natural resources other than coal and petroleum.

Ans: Air, Forests, and Water



Q3: Why are air, water, and soil called natural resources?

Ans: Air, water, and soil are provided by nature, so they are called natural resources.


Q4: Why are coal, petroleum and natural gas called fossil fuels?

Ans: Coal, petroleum and natural gas are formed by fossils, so they are called fossil fuels.


Q5: What are fossil fuels?

Ans: Fossil fuels are the energy-rich components of carbon which were made by the decomposition of plants and animals buried under the earth, long-long ago.


Friday, 1 March 2019

CBSE Class 8 - Science Annual Sample Question Paper (2018-19) (Set-1)(#eduvictors)(#cbsenotes)

CBSE Class 8 - Science
 Annual Sample Question Paper (2018-19)
(Set-1)

CBSE Class 8 - Science  Annual Sample Question Paper (2018-19) (Set-1)(#eduvictors)(#cbsenotes)

Getting good marks is very important for students of class 8. For this one must practice and attempt sample question papers within time limits.

Here follows a sample question paper on Science subject that will help you revise and practice.

Help Guide(s) on Class 9 Science:

Sunday, 13 January 2019

CBSE Class 8 - Science - Chemical Effects of Current (Worksheet)(#cbsenotes)(#eduvictors)(#class8Science)

Chemical Effects of Current 

Class 8 - Science 

CBSE Class 8 - Science - Chemical Effects of Current (Worksheet)(#cbsenotes)(#eduvictors)(#class8Science)


(Worksheet)

Q1: Fill in the blanks

a. If electrodes are immersed in water and current is passed, bubbles of ________ and _______ are produced.

b. A coating of ______ is deposited on the iron to protect it from corrosion and formation of rust.


Q2: Circuit of the tester may be complete yet the bulb may not glow. Why?

Answer:
_________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________


Q3: Why does a bulb glow when an electric current is passed through it?

Answer:
________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

Friday, 21 December 2018

CBSE Class 8 - Science - Chapter 13 - Chemical Effect of Electric Current (Worksheet)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Class 8 - Science 

Chapter 13 - Chemical Effect of Electric Current 

(Worksheet)
CBSE Class 8 - Science - Chapter 13 - Chemical Effect of Electric Current (Worksheet)(#cbsenotes)(#eduvictors)


Fill in the blanks

1. Static electricity was first observed by _________, a Greek scientist, more than 2500 years ago.


2.  is the process in which an electric current is passed through a liquid, causing a chemical reaction to take place.


3. Most liquids that conduct electricity are solutions of _______, _______ and ______________.


4. When electricity is passed through tap water, the gases ________ and ______are evolved.

Sunday, 9 December 2018

CBSE Class 8 - Science - Chapter 9 - Reproduction in Animals (Worksheet)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Reproduction in Animals 

CBSE Class 8 - Science - Chapter 9 - Reproduction in Animals (Worksheet)(#cbsenotes)(#eduvictors)
(Worksheet)


Fill in the blanks with suitable word(s).


1. The testes are located within a muscle bag called _________.


2. Amoeba is most commonly reproduced by ____________.


3. Butterfly in its development from larva to an adult shows __________.


4. Development of baby (foetus) takes place inside _________.


5. Inside mammals the fertilisation takes place in ________ or __________.

Thursday, 6 December 2018

CBSE Class 8/9 - Science - Rare Species of Animals Found in National Parks (#cbsenotes)(#eduvictors)

Rare Species of Animals
Found in National Parks

CBSE Class 8/9 - Science - Rare Species of Animals Found in National Parks (#cbsenotes)(#eduvictors)

Wildlife of India is a great natural heritage. Efforts are being made to protect and  preserve biological diversity of our country under various programs. India has preserved vast tracts of natural habitats, birds and plants in its 551 Wildlife Sanctuaries, 96 National Parks, 25 Wetlands and 15 Biosphere Reserves spread almost in all the states of India.

The purpose of establishing national parks is “to conserve the natural and historic objects and the wild life and to provide for the enjoyment of the same in such manner and by such means as will leave them unimpaired for the enjoyment of future generations.”