Showing posts with label class9-science. Show all posts
Showing posts with label class9-science. Show all posts

Tuesday, 3 May 2022

CLASS IX-X: DELETED CHAPTERS IN MATHS AND SCIENCE IN SYLLABUS (2022-23)

CLASS IX-X: DELETED CHAPTERS IN MATHS AND SCIENCE IN SYLLABUS (2022-23) 

CLASS IX-X: DELETED CHAPTERS IN MATHS AND SCIENCE IN SYLLABUS (2022-23)



Please note the Board will conduct the annual scheme of assessment at the end of the Academic Session 2022-23

Class 9 Science

Deleted Chapters:

- DIVERSITY IN LIVING ORGANISMS

- NATURAL RESOURCES

- WHY DO WE FALL ILL?


Chapter: NATURAL RESOURCES will be taught in the class and  students are encouraged to prepare a brief write up on any concept of this chapter in their Portfolio (internal assessment)

Saturday, 12 February 2022

Class 9 - Chemistry - Formulae of Simple Compounds - Atoms and Molecules #class9Chemistry #class9Science #eduvictors #cbseClass9

Class 9 - Chemistry - Formulae of Simple Compounds - Atoms and Molecules

Class 9 - Chemistry - Formulae of Simple Compounds - Atoms and Molecules #class9Chemistry #class9Science #eduvictors #cbseClass9


Q1: What is a chemical formula?

Answer: The chemical formula of a compound is a symbolic representation of its composition.


Q2: Write the chemical formula for the following compounds. Also identify the ions formed.

Hydrogen Chloride

Hydrogen Sulphide

Carbon Tetrachloride

Magnesium Bromide

Thursday, 6 January 2022

CBSE Class 9 - Physics - Work (Questions and Answers) #class9Science #WorkPowerEnergy #eduvictors

CBSE Class 9 - Physics - Work (Questions and Answers)

CBSE Class 9 - Physics - Work (Questions and Answers) #class9Science #WorkPowerEnergy #eduvictors


Q1: 2 Newton-metre is how many joules?

Answer: ∵ 1 Nm = 1J ∴ 2Nm = 2J


Q2: In the CGS system, what is the unit for Work?

Answer: erg

Tuesday, 12 October 2021

Class IX Science Term 1 MCQs (2021-22) (#cbseTerm1)(#class9Science)(#eduvictors)

Class IX Science Term 1 MCQs (2021-22)

Class IX Science Term 1 MCQs (2021-22) (#cbseTerm1)(#class9Science)(#eduvictors)

Q1. Rusting of an article made up of iron is called

(a) corrosion and it is a physical as well as chemical change

(b) dissolution and it is a physical change

(c) corrosion and it is a chemical change

(d) dissolution and it is a chemical change


Monday, 30 August 2021

CBSE Class 9 Biology - Cell: The Fundamental Unit of Life (MCQs)(#class9Biology)(#cbse2021)(#eduvictors)

CBSE Class 9 Biology - Cell: The Fundamental Unit of Life (MCQs)

CBSE Class 9 Biology - Cell: The Fundamental Unit of Life (MCQs)(#class9Biology)(#cbse2021)(#eduvictors)

Image Credits: Animal Cell By OpenStax, wikimedia


Choose the correct option from the MCQs given:


Q1: Which structure in plant cell is responsible for providing the energy required to drive cellular processes?

(a) Chloroplast

(b) Mitochondrion

(c) Nucleus

(d) Golgi apparatus

Tuesday, 30 March 2021

CBSE Class 9 - Chemistry - Matter in Our Surroundings - 1 Mark Questions and Answers (#class9Chemistry)(#class9Science)(#eduvictors)

CBSE Class 9 - Chemistry - Matter in Our Surroundings - 1 Mark Questions and Answers 

CBSE Class 9 - Chemistry - Matter in Our Surroundings - 1 Mark Questions and Answers (#class9Chemistry)(#class9Science)(#eduvictors)


Q1: What are the conditions for 'something' to be called 'matter'?

Answer: The main conditions for something to be matter are, it should:

(a) occupy space and

(b) have mass


Q2:  Name the state of matter in which particles just move around randomly because of the very weak force of attraction.

Answer: Gaseous state


Q3: Name two processes that provide the best evidence for the motion of particles in matter.

Answer: Diffusion and Brownian motion provide the best evidence about the random motion of particles in matter.

Saturday, 13 March 2021

CBSE Class 9 - Chemistry - Chapter: Atoms and Molecules (Important Definitions) (#class9Chemistry)(#cbsenotes)(#eduvictors)(#class9Science)

Chapter: Atoms and Molecules (Important Definitions)

CBSE Class 9 - Chemistry

CBSE Class 9 - Chemistry - Chapter: Atoms and Molecules (Important Definitions) (#class9Chemistry)(#cbsenotes)(#eduvictors)(#class9Science)



1. Law of Conservation of Mass: 
Mass can neither be created nor can it be destroyed in a chemical reaction. In a chemical reaction,
   Total mass of reactants = Total mass of products


2. Law of Constant Proportions: 
In a pure substance same elements are always present in a definite proportion by weight.


3. Atom: 
Smallest unit of an element, which may or may not exist independently, but always takes part in a chemical reaction.

Class 9 Science Annual Sample Question Paper (Set-1) 2020-21 (#class9Papers)(#eduvictors)(#cbsepapers)

Class 9 Science Annual Sample Question Paper  (Set-1) 2020-21


Class 9 Science Annual Sample Question Paper  (Set-1) 2020-21 (#class9Papers)(#eduvictors)(#cbsepapers)



Learning is a continual process. To improve scores, the best way is to learn and practice. Solving question papers help students to evaluate their knowledge and familarise with different types of question patterns being asked in examination. 

Eduvictors provides CBSE Previous Year Papers and Sample Question Papers for Class 9 Maths, Science, Social, English, Hindi and Sanskrit with/without solutions to help students in their board exam preparation.

1. CBSE New Pattern 15 Sample Paper Science Class 9 for 2021 Exam with reduced Syllabus

2. Oswaal CBSE Sample Question Paper Class 9 Science Book (Reduced Syllabus for 2021 Exam) 


Here attached the Science Sample Question Paper (2020-2021).

Thursday, 31 December 2020

Class 9 - Biology - Why Do We Fall ill? (Worksheet-2)(#class9Biology)(#eduvictors)(#cbse2020)

 Class 9 - Biology - Why Do We Fall ill? (Worksheet-2)



Fill in the blanks with suitable words.

1. ________ is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely an absence of disease or infirmity.


2. A ________ is any physical or functional change from the normal state that causes discomfort, disability or impairs the health of a person.


3. Diseases may be classified as infectious and non-infectious depending upon their causes, or as _______ and _______ depending upon their duration.

Thursday, 10 December 2020

Class 9 - Chemistry - Atoms and Molecules - Atomicity of Elements (Worksheet)#class9Chemistry #eduvictors #cbse2020

Class 9 - Chemistry - Atoms and Molecules - Atomicity of Elements (Worksheet)

Class 9 - Chemistry - Atoms and Molecules - Atomicity of Elements (Worksheet)#class9Chemistry #eduvictors #cbse2020


Molecules of an element are formed by the atoms of the same type. Molecules of some elements contain only one atom and molecules of some elements contain two or more atoms. The number of atoms constituting a molecule is known as its atomicity.

Sunday, 11 October 2020

Gravitation 1 - Mark Questions (Solved) CBSE Class 9 - Physics (#class9Physics)(#Gravitation)(#eduvictors)

Gravitation 1 - Mark Questions (Solved) CBSE Class 9 - Physics

Gravitation 1 - Mark Questions (Solved) CBSE Class 9 - Physics (#class9Physics)(#Gravitation)(#eduvictors)



Q1: Who formulated the universal law of Gravitation?

Answer: Isaac Newton


Q2: What is free fall?

Answer: When an object falls from any height under the influence of gravitational force only, it is known as a free fall.


Q3: What is the value of gravitational constant G on the earth? Does the value G change on the moon?

Answer: The value of the gravitational constant on the earth is 6.67×10⁻¹¹ Nm²/kg². The value of G does not change (universal constant), it remains the same on the moon.


Q4: What will happen to the gravitation force between two bodies, if the mass of one body is doubled?

Answer: Gravitational force will double also.

Monday, 14 September 2020

CBSE Class 9 - Biology - Animal Tissues (MCQs)(#class9Biology)(#eduvictors)(#animaltissues)

Animal Tissues (MCQs)

CBSE Class 9 - Biology

CBSE Class 9 - Biology - Animal Tissues (MCQs)(#class9Biology)(#eduvictors)(#animaltissues)


Read the question carefully and choose the correct option from the choices given.


Q1: The tissue responsible for movement in our body is

      (A) connective tissue 

      (B) nervous tissue 

      (C) muscular tissue 

      (D) epithelial tissue


Q2: Neuron receives and transmits information and messages in the form of

      (A) nerve beats 

      (B) muscular impulses

      (C) nerve impulses 

      (D) nerve processes

Monday, 7 September 2020

CBSE Class 9 - Biology - Plant Tissues (MCQs) (#eduvictors)(#class9biology)(#plantTissues)

CBSE Class 9 - Biology - Plant Tissues (MCQs)

CBSE Class 9 - Biology - Plant Tissues (MCQs) (#eduvictors)(#class9biology)(#plantTissues)


Multiple Choice Questions (MCQs)


Q1: Which of the following has the ability to divide ?

 (a) Xylem

 (b) Phloem

 (c) Meristematic Tissues

 (d) Permanent Tissues


Q2: The growth is plants is

(a) limited to certain regions

(b) uniform in all parts

(c) limited to top region

(d) limited to roots only.

Wednesday, 13 May 2020

CBSE Class 9 - Biology - Cell - Fundamental Unit Of Life - 1 Marker Questions (#class9Biology)(#eduvictors)

CBSE Class 9 - Biology - Cell - Fundamental Unit Of Life - 1 Marker Questions

CBSE Class 9 - Biology - Cell - Fundamental Unit Of Life - 1 Marker Questions (#class9Biology)(#eduvictors)
Animal Cell (Image Credits: AJC1, Flickr)

Q1. Name the cell organelle which is commonly called ‘suicidal bag’ of the cell.

Q2. Which cell organelle are termed the ‘powerhouses’ or ‘storage batteries’ of the cell?

Q3. Name cell organelles having double-membrane envelope.

Q4. Name the organelle which is associated with protein synthesis.

Q5. Which organelle of plant cell has chlorophyll pigments in it?

Q6. Who proposed the fluid mosaic model of the structure of the plasma membrane?

Q7. Who coined the term ‘cell’ and in which year?

Q8. Name the scientists who proposed ‘cell theory’.

Monday, 6 April 2020

What is Kinetic Theory of Matter? - CBSE Class 9 - Chemistry - Matter In Surroundings (#eduvictors) (#cbseClass9Science)

What is Kinetic Theory of Matter?

CBSE Class 9 - Chemistry - Matter In Surroundings 

What is Kinetic Theory of Matter?  - CBSE Class 9 - Chemistry - Matter In Surroundings (#eduvictors) (#cbseClass9Science)


What is Kinetic Theory of Matter? 

The Kinetic Theory of Matter states that matter is composed of a large number of small particles —individual atoms or molecules — that are in constant motion. This theory is also called the Kinetic-Molecular Theory of Matter and the Kinetic Theory of Gases.


The main postulates of kinetic Theory of matter are following:

Saturday, 28 March 2020

CBSE Class 9 - Physics - Chapter Motion - Short Questions and Answers - Part-1 (#eduvictors)(#cbse)(#cbseclass9)

Chapter Motion: Class 9 - Physics - Short Questions and Answers - Part-1




Q1:  An object has moved through a distance. Can it have zero displacements? If yes, support your answer with an example.

Answer: Yes, even if an object has moved through a distance, it can have zero displacements. For example, an object after moving through a certain distance (say d), comes back to its starting position. In that case, the distance covered is 2d while displacement is zero.


Q2: Is displacement a scalar quantity?

Answer: No, displacement is a vector quantity because it has magnitude as well as direction.


Q3:  State whether the distance is a scalar or a vector quantity.

Answer: Distance is a scalar quantity; it has magnitude but no specific direction.


Monday, 24 February 2020

CBSE Class 9 - Science Annual Sample Question Paper (Set-2) (2019-20)(#eduvictors)(#cbsepapers)

CBSE Class 9 - Science
 Annual Sample Question Paper (Set-2)
 (2019-20) 

CBSE Class 9 - Science  Annual Sample Question Paper (Set-2)  (2019-20)(#eduvictors)(#cbsepapers)

Getting good marks is very important for students of class 9. For this one must practice and attempt sample question papers within time limits.

Here follows a sample question paper on Science subject to assess your knowledge about the subject. These Sample question papers will assist the students to self-compare their progress in social science topics and prepare for the exams based filling the gaps.


For studying you may refer following help guides:

1. 15 Sample Question Paper Science Class 9th CBSE 2019-2020
2. All In One Science CBSE class 9 2019-20

Tuesday, 18 February 2020

CBSE Class 9 - Science Annual Sample Question Paper - Set -1 (2019-20)(#cbsepapers)(#eduvictors)

CBSE Class 9 - Science
 Annual Sample Question Paper
 (2019-20) 

CBSE Class 9 - Science  Annual Sample Question Paper - Set -1 (2019-20)(#cbsepapers)(#eduvictors)

Getting good marks is very important for students of class 9. For this one must practice and attempt sample question papers within time limits.

Here follows a sample question paper on Science subject to assess your knowledge about the subject. These Sample question papers will assist the students to self-compare their progress in social science topics and prepare for the exams based filling the gaps.


For studying you may refer following help guides:

1. 15 Sample Question Paper Science Class 9th CBSE 2019-2020
2. All In One Science CBSE class 9 2019-20

Sunday, 5 January 2020

CBSE Class 9 - Biology - Why Do We Fall Ill? - Worksheet (#class9Biology)(#eduvictors)

Class 9 - Biology - Why Do We Fall Ill?

Worksheet 

CBSE Class 9 - Biology - Why Do We Fall Ill?  - Worksheet (#class9Biology)(#eduvictors)



Fill in the banks with suitable word(s)

1. Pathogens causing diseases like common cold, influenza, dengue fever, AIDS are ________.

2. Pathogens causing diseases like typhoid, cholera, antrax, tuberculosis are _________.

3. Pathogens causing diseases like skin infections are __________.

4. Pathogens causing diseases like malaria, kala-azar are _________.

Saturday, 21 December 2019

CBSE Class 9 - Biology - Diversity In Living Organisms (Very Short Answer Based Questions) (#CBSEclass9Biology)(#eduvictors)

Diversity In Living Organisms (Very Short Answer Based Questions)CBSE Class 9 - Biology

CBSE Class 9 - Biology - Diversity In Living Organisms (Very Short Answer Based Questions) (#CBSEclass9Biology)(#eduvictors)

Q1: Who introduced the system of scientific nomenclature of organisms?

Q2: In which Kingdom, an organism does not have a well defined nucleus and organelles?

Q3: In the hierarchy of classification, which group will have the largest number of organisms?

Q4: Which in your opinion is more basic characteristic for classifying organism. The place where they live in or the kind of cells they are made of?

Q5: Give examples of the organisms that have cilia and flagellum for moving around.

Q6: In the hierarchy of classification, which group will have the smallest number of organisms and a maximum number of similar characteristics?

Q7: Name the substance which makes the cell wall of fungi.

Q8: Name a symbiotic life form that grows on the bark of a tree as large, coloured patches.