Showing posts with label class12-PhysicalEducation. Show all posts
Showing posts with label class12-PhysicalEducation. Show all posts

Sunday, 18 October 2020

Physiological Factors Determining Components of Physical Fitness (Q and A) - Chapter Physiology and Injuries in Sports - Class 12 Physical education (#class12PhysicalEducation)(#eduvictors)(#cbse)

Physiological Factors Determining Components of Physical Fitness (Q and A)

Chapter: Physiology and Injuries in Sports 

Class 12 Physical education   

Physiological Factors Determining Components of Physical Fitness (Q and A) - Chapter Physiology and Injuries in Sports - Class 12 Physical education  (#class12PhysicalEducation)(#eduvictors)(#cbse)


Questions and Answers


Question 1(MCQ): How many physiological factors that determine physical fitness?
   (a) Two 
   (b) Four
   (c) Five 
   (d) Three

Answer:  (b) Four


Question 2:  Name the four factors that determine physical fitness?
 Or
What are the four components of physical fitness?


Answer:  Four factors are:
⑴ Strength
⑵ Speed
⑶ Endurance
⑷ Flexibility

Friday, 2 October 2020

CBSE Class 12 - Physical Education - Chapter - Psychology and Sports- Personality Types (Questions and Answers)(#PhysicalEducation)(#cbseClass12)(#eduvictors)

Chapter  - Psychology and Sports- Personality Types (Questions and Answers)

CBSE Class 12 - Physical Education

CBSE Class 12 - Physical Education - Chapter  - Psychology and Sports- Personality Types (Questions and Answers)(#PhysicalEducation)(#cbseClass12)(#eduvictors)



Q1: From which latin word the term 'Personality' is derived?

Answer: Persona which means 'the mask'.


Q2: Define the term 'Personality'.

Answer: Personality is the integration of an individual’s most characteristics structure, mode of behaviour, interest, attitudes, capacities, aptitudes, and abilities. It includes the following qualities of a human being:
- physical qualities,
- mental qualities,
- emotional qualities, 
- interest and behavior.


Q3: From which greek letter the word 'psychology' is derived from?

Answer: Psychology is derived from Greek words 'psyche' and 'logos'. 'Psyche' means soul or mind, while 'logos' means study. In layman terms, it is a study of behavior.

Monday, 21 September 2020

Effect of exercise on Cardio Respiratory System - CBSE Class 12 Physical Education - Chapter 7: Physiology & Injuries in Sports (Questions and Answers)(#eduvictors)(#PhysicalEducation)

Effect of exercise on Cardio-Respiratory System - (Questions and Answers)

Class 12 Physical Education - Chapter 7: Physiology & Injuries in Sports 

Effect of exercise on Cardio Respiratory System - CBSE Class 12 Physical Education - Chapter 7: Physiology & Injuries in Sports (Questions and Answers)(#eduvictors)(#PhysicalEducation)


Q1: What are the physiological effects of physical activity/exercise on our organ systems?

Answer: Physical activity has numerous beneficial physiological effects on the cardiovascular and musculoskeletal systems, but it also benefits the metabolic, endocrine, and immune systems.


Q2: What is cardiovascular endurance?

Answer: Cardiovascular endurance is how efficiently your heart, blood vessels, and lungs to supply oxygen-rich blood to working muscles during physical activity.


Q3: What is cardiorespiratory endurance?

Answer: Cardiorespiratory endurance is the level at which your heart, lungs, and muscles work together when you’re exercising for a longer period of time.

Wednesday, 9 September 2020

CBSE Class 12 - Physical Education - Chapter: Sports Nutrition - All About Balanced Diet (Questions and Answers)(#class12PhysicalEducation)(#balancedDiet)(#eduvictors)

All About Balanced Diet (Questions and Answers)

CBSE Class 12 - Physical Education - Chapter: Sports Nutrition

CBSE Class 12 - Physical Education - Chapter: Sports Nutrition - All About Balanced Diet (Questions and Answers)(#class12PhysicalEducation)(#balancedDiet)(#eduvictors)
Image Credits: Loma Linda University Vegetarian Food Pyramid By Stephreyn85, Wikimedia Commons


Q1: Define balanced diet.

Answer: A diet which contains the proper amount of each nutrient, i.e. like carbohydrate, fat, protein etc is called Balanced Diet. A diet which consists of all the essential food constituents’ viz. protein, carbohydrates, fats, vitamins, minerals and water in correct proportion is called balanced diet. 

In other words, a complete food, a diet contains adequate amounts of all the necessary nutrients required for proper growth & maintenance of body.



Q2: How balanced diet is important for individual body?

Thursday, 20 August 2020

CBSE Class 12 - Physical Education - Chapter 1: Planning in Sports - Important Terms To Remember (#class12PhysicalEducation)(#eduvictors)(#cbsenotes)

Chapter 1: Planning in Sports - Important Terms To Remember 

Class 12 - Physical Education

CBSE Class 12 - Physical Education - Chapter 1: Planning in Sports - Important Terms To Remember (#class12PhysicalEducation)(#eduvictors)(#cbsenotes)


Important Terms

PLANNING

Planning is a preparation for any action. It is the first requirement of good administration and efficient working of the program.


TOURNAMENT: 

A tournament is a competition held among various teams in a particular activity according to a fixed schedule where a winner is decided.


KNOCK-OUT TOURNAMENT: 

In this type of tournament, the team once defeated gets eliminated from the tournament. Only the winning teams contest in the next rounds. Opportunities are given to the winning players/teams.


LEAGUE TOURNAMENT: 

In single league tournament, all participating teams compete once, with each other, whereas in the double league, each team plays with every as in double league, each team plays with every other team twice, without any consideration of victory or defeat.

Friday, 11 January 2019

CBSE Class 12 - Physical Education Sample Question Paper + Solution- (2018-19)(#cbsepapers)(#eduvictors)

CBSE Class 12 - Physical Education
 Sample Question Paper + Solution- (2018-19)

CBSE Class 12 - Physical Education  Sample Question Paper + Solution- (2018-19)(#cbsepapers)(#eduvictors)

Physical Education is an educational course related of preserving the human frame thru physical exercises (i.E. Calisthenics) (citation wished). It is taken at some stage in number one and secondary education and encourages psychomotor mastering in a play or movement exploration putting to promote fitness. is the study of matter, its transformations, and how it behaves.
The examination is a three-hour-long that attempts to cover the material you would learn in a class 12  syllabus.

"Physical fitness is not only one of the most important keys to a healthy body, it is the basis of dynamic and creative intellectual activity." 
-John F. Kennedy
Here follows the class 12  Physical Education sample question paper along with the marking scheme and answers for your assessment.

Tuesday, 12 September 2017

CBSE Class 12 - Physical Education Syllabus (2017-18) (#cbseSyllabus)

Class 12 Physical Education Syllabus (2017-18)

CBSE Class 12 - Physical Education Syllabus (2017-18) (#cbseSyllabus)

CBSE Class 12 Physical Education


Here presents the prescribed syllabus for Class 12 Physical Education for the curriculum 2017-18.


Sunday, 6 August 2017

CBSE Class 12 - Physical Education - Solved Question Paper (Delhi - 2016-17)

Physical Education - Solved Question Paper

CBSE Class 12 - (Delhi - 2016-17)

CBSE Class 12 - Physical Education - Solved Question Paper (Delhi - 2016-17)

☛ Download Class 12 Physical Education Question Paper (2016-17) Delhi Region


1 - Mark Questions

Q1: Fixtures are the schedule, fixed for the matches. What is a Bye?

Answer: A Bye in a fixture means that the team which gets a bye is exempted from playing the first round and enters the second round directly.
OR
Byes are given in the first round by which the number of teams playing in the 2nd round is reduced to the power of two.


Q2: What are renewable resources?

Answer: Renewable resources are those natural resources which can be used repeatedly since it is replaced naturally/ replenished over time by some natural power eg. Sunlight, water, air etc.


Q3: Fats are derived from two sources. Name them.

Answer:
Animal sources – Ghee, Butter, Curd, Fish Oil, Milk, Meat, Egg etc.
Vegetable Sources- Soybean, Olive, Mustard, Coconut, Groundnut, etc.


Q4: What is Lordosis? Explain

Answer: Lordosis is a postural deformity of the spine. In this deformity, the spine curvature is increased inward in the lumbar region.