Showing posts with label class12-chemistry. Show all posts
Showing posts with label class12-chemistry. Show all posts

Friday, 22 May 2020

CBSE Class 12 - Chemistry - Chapter 13 - Bio-molecules - Very Short Answer Based Questions (#eduvictors)(#cbse2020)(#class12Chemistry)

Chapter 13 - Bio-Molecules - Very Short Answer Based Questions 

CBSE Class 12 - Chemistry

CBSE Class 12 - Chemistry - Chapter 13 - Bio-molecules - Very Short Answer Based Questions (#eduvictors)(#cbse2020)(#class12Chemistry)

Q1: What are carbohydrates?

Answer: Carbohydrates are optically active polyhydroxy aldehydes or ketones or the compounds which produce these on hydrolysis.


Q2: What are the two end products of cellular respiration?

Answer: CO₂  and H₂O


Q3: What are the four types of carbohydrates?

Answer: Monosaccharides, Disaccharides, Oligosaccharides and Polysaccharides


Q4: What are monosaccharides? Give two examples.

Answer: Monosaccharides are the carbohydrates which cannot be hydrolyzed further. e.g. glucose, fructose, ribose.


Q5: Name the two carbohydrates which act as biofuels.

Answer: Starch and glycogen.


Q6: What are disaccharides? Give two examples.

Answer: Disaccharides are those carbohydrates which produces two monosaccharides on hydrolysis. e.g., sucrose, maltose and lactose.

Tuesday, 5 November 2019

CBSE Class 12/NTSE/ - Chemistry - Functions of Catalysts (#class12Chemistry)(AIPMT)(#eduvictors)

Chemistry - Functions of Catalysts

CBSE Class 12/NTSE/ - Chemistry - Functions of Catalysts (#class12Chemistry)(AIPMT)(#eduvictors)

Catalyst, in chemistry, any substance that increases or decreases the rate of a reaction without itself being consumed. Enzymes are bio catalysts i.e. naturally occurring catalysts responsible for many essential biochemical reactions.

Here is a list of catalysts used in various chemical reactions:


1. In Haber’s process for manufacture of ammonia
    Catalyst: Iron powder


Wednesday, 25 September 2019

CBSE Class 12 Sample Question Papers With Marking Scheme (2019-20)(#cbsepapers)(#eduvictors)

CBSE Class 12 Sample Question Papers With Marking Scheme (2019-20)

CBSE Class 12 Sample Question Papers With Marking Scheme (2019-20)(#cbsepapers)(#eduvictors)


CBSE has released sample question papers along with marking scheme based on the new curriculum. Sample Papers for Class 12 are taken into consideration as the best option to understand the question paper pattern very well.  

Eduvictors provide collection of sample question papers prepared by various schools and institutes 
that help you to practice and get familiar with the question paper pattern. Solving an ample variety of sample papers, together with the last years' pattern papers, has been the recommendation to students.

Here are links of SQPs and Marking Schemes for various subjects:

Friday, 28 December 2018

CBSE Class 12 - Chemistry Sample Question Paper + Solution- (2018-19)(#cbsenotes)(#eduvictors)

CBSE Class 12 - Chemistry
 Sample Question Paper + Solution- (2018-19)

CBSE Class 12 - Chemistry  Sample Question Paper + Solution- (2018-19)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Chemistry is the study of matter, its transformations, and how it behaves.
The Chemistry Exam is a three-hour-long that attempts to cover the material you would learn in a class 12 chemistry course.

"Time is the best appraiser of scientific work, and I am aware that an industrial discovery rarely produces all its fruit in the hands of its first inventor." 
-Louis Pasteur
Here follows the class 12  Chemistry sample question paper along with the marking scheme and answers for your assessment.

Wednesday, 19 December 2018

CBSE Class 12 - Chemistry Chapter 3 - Electrochemistry - Very Short Questions and Answers (#cbsenotes)(#eduvictors)

Electrochemistry 

Short Questions and Answers 

CBSE Class 12 - Chemistry Chapter 3 - Electrochemistry - Very Short Questions and Answers (#cbsenotes)(#eduvictors)

Q1: Define electrochemistry.

Answer: Electrochemistry is the study of the production of electricity from the energy released during a spontaneous chemical reaction and the use of electrical energy to bring about non-spontaneous chemical transformations.


Q2: What is the effect of temperature on molar conductivity?

Answer: Molar conductivity of an electrolyte increases with increase in temperature.


Q3: Why is it not possible to measure single electrode potential?

Answer: Because the half-cell containing single electrode cannot exist independently, as the charge cannot ow on its own in a single electrode.


Q4: Name the types of cells.

Answer:
1. Electrochemical cell (Galvanic or Voltaic cell)
2. Electrolytic cell

Friday, 2 November 2018

CBSE Class 12 - Chemistry - Chapter 15: Polymers - Very Short Question Answers (#cbsenotes)(#eduvictors)

Chapter 15: Polymers :Very Short Question Answers 

CBSE Class 12 - Chemistry - Chapter 15: Polymers - Very Short Question Answers (#cbsenotes)(#eduvictors)


Q1: Define polymer.

Answer: A polymer may be defined as a high molecular weight compound formed by the combination of a large number of one or more types of small molecular weight compounds.


Q2: Based on the source, how polymers are classified?

Answer:
Natural: Found in plants and animals, e.g. Proteins, cellulose, natural rubber, silk, wool.
Synthetic: Man-made e.g. Nylon, polyester, neoprene, Bakelite, Teflon, PVC, polystyrene.


Q3: Based on structures, what are the three categories of polymers.

Answer:
Linear Polymers
Branched Polymers


Q4: Name a natural elastomer. 

Answer: Natural rubber.


Q5: Write the name of a synthetic polymer which is an ester. 

Answer: Nylon 6 or Nylon 6,6.


Monday, 11 June 2018

Class 11/10/9/8 - Chemistry - Uses of Gases (Worksheet) (#eduvictors)(#cbsenotes)

Uses of Gases 

(Worksheet)
Class 11/10/9/8 - Chemistry - Uses of Gases (Worksheet) (#eduvictors)(#cbsenotes)

Fill the blanks:

1. The gas that can be used to fill party balloons is _______.

2. The gas that is used to make flash light is _______ .

3. The gas widely used in advertisement signs is _______.

4. The gas present in tungsten bulb is _______.

5. The gas present in the universe is _______.

Tuesday, 19 December 2017

CBSE Class 12/Class 11/Class 9 - DISCOVERIES IN ATOMIC STRUCTURE (#eduvictors)(#cbsenotes)

DISCOVERIES IN ATOMIC STRUCTURE

CBSE Class 12/Class 11/Class 9 - DISCOVERIES IN ATOMIC STRUCTURE (#eduvictors)(#cbsenotes)

1. Dalton(1803) : Proposed Atomic Theory

2. Julius Plucker (1859) : First discoverer of cathode rays

3. Goldstein(1886) : Discovered anode rays and proton

4. Sir.J.J.Thomson(1897) : Discovered electron and determined charge/mass(e/m) ratio for electron

5. Rutherford(1891) : Discovered nucleus and proposed atomic model

Monday, 21 August 2017

CBSE Class 12 - Chemistry - Solutions -Very Short Questions and Answers (#cbseNotes)

Solutions -Very Short Questions and Answers

CBSE Class 12 - Chemistry - Solutions -Very Short Questions and Answers (#cbseNotes)


Q1: What is Van’t Hoff factor ?

Answer: It is the ratio of normal molecular mass to observed molecular mass. It is denoted
as i.
i = normal molecular mass/observed molecular mass
 = no. of particles after association or dissociation/no. of particles before


Q2: What is the Van’t Hoff factor in K₄[Fe(CN)₆] and BaCl₂ ?

Answer: 5 and 3


Q3: Why the molecular mass becomes abnormal ?

Answer: It is due to association or dissociation of solute in given solvent.


Q4: Define molarity. How it is related with normality ?

Answer: N = M ✕ Basicity or acidity


Saturday, 12 August 2017

CBSE Class 12 - Chemistry - Chapter 2 - Solutions (Important Points) (#cbseNotes)

Solutions - Important Points

Class 12 - Chemistry - Chapter 2
CBSE Class 12 - Chemistry - Chapter 2 - Solutions (Important Points) (#cbseNotes)



1. A solution is a homogeneous mixture of two or more substances.

2. Solutions are classified as solid, liquid and gaseous solutions.

3. The component that is having more number of moles is known as solvent.

4. Solvent determines the physical state of the solution.

5. Water is an universal solvent.

6. The concentration of a solution is expressed in terms of
- mole fraction,
- molarity,
- molality and
- in percentages.

Tuesday, 4 July 2017

Wednesday, 14 June 2017

CBSE Class 12 - Chemistry - Chapter 1 - Solid State - Crystalline vs Amorphous Solids (#cbseNotes)

Crystalline Solids vs Amorphous Solids

Class 12 - Chemistry - Chapter 1 - Solid State

CBSE Class 12 - Chemistry - Chapter 1 - Solid State - Crystalline vs Amorphous Solids (#cbseNotes)

Crystalline Solids Amorphous Solids
1. They have definite and regular geometry due to definite and orderly arrangement of atoms, ions or molecules in three dimensional space. 1. They do not have any pattern of arrangement of atoms, ions or molecules and thus, do not have any definite geometrical shape.
2. They have sharp melting points and change abruptly into liquids. 2. Amorphous solids do not have sharp melting points and do not change abruptly into liquids.

Saturday, 20 May 2017

CBSE Class 12 Chemistry - Syllabus (2017-18) (#cbsenotes)

Chemistry -Syllabus (2017-18)


CBSE Class 12 Chemistry

CBSE Class 12 Chemistry - -Syllabus (2017-18) (#cbsenotes)

Here presents the prescribed syllabus for Class 12 Chemistry for the curriculum 2017-18.


Friday, 19 May 2017

CBSE Class 8/10 - Metals vs Non-Metals (Comparison) (#cbseNotes)

Metals vs Non-Metals



Physical Properties Comparison


Property Metals Non Metals
Physical State Most metals are solids at room temperature except mercury which is a liquid. Gallium and Cesium also changes into liquid at slightly above room temperature. Non Metals exist in all states. Eleven are gases, bromine is liquid while others are solids.
Melting and Boiling Point Generally have high melting and boiling points. (Exceptions are Gallium, Mercury, Sodium and Potassium.) Generally they have low melting and boiling points. Exceptions are: Carbon, Boron and Silicon.
Density They have high density except Sodium and potassium. Low denisty (Diamond is an exception.)
Lusture Metals shine and are lustrous. Non-metalls appear dull. (Exceptions are Diamond, graphite and iodine.)

Sunday, 12 February 2017

CBSE Class 12 - Chemistry Sample Question Paper and Marking Scheme (2016-17) (#cbsepapers)

CBSE Class 12 - Computer Science- Marking Scheme of Sample Question Paper (2016-17)

CBSE Class 12  - Chemistry Sample Question Paper and Marking Scheme (2016-17)



CBSE Class 12 - Chemistry - Chemistry in Everyday Life (Very Short Q and A) (#cbsenotes)

Chemistry in Everyday Life 

CBSE Class 12 - Chemistry - Chemistry in Everyday Life (Very Short Q and A) (#cbsenotes)

Very Short Q and A based on NCERT Class 12  Chemistry text book. 


Q1: Define the term chemotherapy?

Answer: Treatment of diseases using chemicals for therapeutic effect is called chemotherapy.


Q2: What are competitive inhibitors?

Answer: Drug complete with natural substrate for their attachments on the active sites of enzymes .They are called competitive inhibitors.


Q3: Why do we require artificial sweetening agents?

Answer: To reduce calorie intake.


Q4: What are antagonists drugs?

Answer: The drugs that bind to the receptor site and inhibit its natural function.

Tuesday, 5 January 2016

CBSE Class 10 - Science - Four New Elements Added In Periodic Table

Four New Elements Added In 

Periodic Table

CBSE Class 10 - Science - Four New Elements Added In Periodic Table


Time to update Chemistry Textbooks. On December 30, IUPAC completes the verification of discoveries of four new chemical elements. It completes the 7 periodic row.

The atomic numbers of these four new elements are 113, 115, 117 and 118. Soon the new names will be given to these elements. At present these elements have temporary names i.e.

Ununtrium 113, 
Ununpentium 115, 
Ununseptium 117, 
Ununoctium 118