Showing posts with label class6-sstudies. Show all posts
Showing posts with label class6-sstudies. Show all posts

Friday, 16 October 2020

Chapter 5 - Panchayati Raj - Questions and Answers - NCERT Book Solutions Class 6 Social and Political Life – I (#class6SocialScience)(#class6Civics)(#PanchayatiRaj)(#eduvictors)

Chapter 5 - Panchayati Raj - Questions and Answers - NCERT Book Solutions Class 6 Social and Political Life – I

Chapter 5 - Panchayati Raj - Questions and Answers - NCERT Book Solutions Class 6 Social and Political Life – I (#class6SocialScience)(#class6Civics)(#PanchayatiRaj)(#eduvictors)


Q1: What problem did the villagers in Hardas village face? What did they do to solve this problem?

Answer: Water problem had become very acute. The water level has gone further below the point, up to which the ground has been drilled. There is no water in the taps. Women have to walk 3 Km to get the water from the Suru river. They were planning for watershed development. 


Q2: What, in your opinion, is the importance of the Gram Sabha? Do you think all members should attend Gram Sabha meetings? Why?

Answer: Gram Sabha is of great importance, viz

 1. They elect the gram panchayat members. 

 2. The elected members keep a check on the activities of gram panchayat, 

 3. The members ensure that funds are utilised in the right way.

 4. The Gram Sabha ensures that all problems and solutions are discussed and solved in the right manner and at the right time.

All members should attend the meetings. If not, the few people will not be able to find any solutions for the problems. When all the members are present, any wrong decisions can be avoided and all problems are taken care of.

Friday, 24 July 2020

CBSE Class – 6 Chapter – (History) What, Where, How and When (Worksheet) (#eduvictors)(#class6History)(#cbsenotes)

What, Where, How and When (Worksheet)

Class – 6 Chapter –  Social Science (History)

CBSE Class – 6 Chapter –  (History) What, Where, How and When (Worksheet) (#eduvictors)(#class6History)(#cbsenotes)

Fill in the blanks with suitable words.

1. The famous Greek historian __________ is regarded as the “father of history’.


2. _______ is taken as the central point in a timeline of human history.


3. ___________ is the study of the remains of the ancient past.


4. The order of arranging the events that happened first, followed by events that happened later is called _____________.


Tuesday, 18 September 2018

Class 6 - Social Science - Our Pasts 1 - Kings and Kingdoms - Vedic Period (Key Terms)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Class 6 - Social Science - Our Pasts I

Kings and Kingdoms - Vedic Period 

Class 6 - Social Science - Our Pasts 1 - Kings and Kingdoms - Vedic Period (Key Terms)(#cbsenotes)(#eduvictors)

(Key Terms)

1. Indo-Aryans: 
They were Aryans who migrated from Central Asia to India.

2. Sapta Sindhu: 
means the region of seven rivers. This was the region in which the Aryans first settled when they came to India.

3. Brahmavarta: 
means the land of the Gods. The region where the Aryans lived during the Earth Vedic Age was called Brahmavarta.

4. Aryavarta:
means the land of Aryans. The Gangetic Plain where the Aryans settled during the Later Vedic Age was called Aryavarta.

5. Janas: 
They were the tribes into which the Aryans were organized.

Saturday, 11 August 2018

Indian States Touching International Borders - Geography - CBSE Class 6/7/8/9/10/NTSE/CTET -

Indian States Touching International Borders 

Indian States Touching International Borders  - Geography - CBSE Class 6/7/8/9/10/NTSE/CTET -

Table

States Situated on International Borders
(Indian States touching International Borders)
No. Countries States
1 Pakistan 1. Gujarat
2. Rajasthan
3. Punjab
4. Jammu & Kashmir

Friday, 10 August 2018

Our Country India - CBSE Class 6/9 - Geography - Assignment (#cbsenotes)(#eduvictors)

Our Country India 

Our Country India - CBSE Class 6/9 - Geography - Assignment (#cbsenotes)(#eduvictors)

Assignment Worksheet

Q1. Name southernmost point of Indian Mainland.

Q2. Where is Indira Point located?

Q3. Name the largest and smallest state of India.

Q4. What are the Seven Sisters?

Q5. Name the most populous state of India.

Tuesday, 27 March 2018

Class 6 - Geography - Ch1 - THE EARTH IN THE SOLAR SYSTEM - ASSIGNMENT (#eduvictors)(#cbsenotes)

THE EARTH IN THE SOLAR SYSTEM (ASSIGNMENT)

Class 6 - Geography - Ch1 - THE EARTH IN THE SOLAR SYSTEM - ASSIGNMENT (#eduvictors)(#cbsenotes)


Q1: How does a planet differ from a star?

Q2: What is meant by the ‘Solar System’?

Q3: Name all the planets according to their distance from the sun.

Q4: Why is the Earth called a unique planet?

Q5: Why do we see only one side of the moon always?

Q6: What is the Universe?

Q7: Which is the third nearest planet to the sun?

Thursday, 22 March 2018

CBSE CLASS 6 - Geography - Chapter 2 - Maps, Globes - Longitudes and Latitudes (Short Q and A) (#eduvictors)(#cbsenotes)

Geography - Chapter 2 - Maps ,Globe - Longitudes and Latitudes 

Extra Questions

CBSE CLASS 6 - Geography - Chapter 2 - Maps, Globes - Longitudes and Latitudes (Short Q and A) (#eduvictors)(#cbsenotes)

Q1. What is the shape of the earth?

Answer: Earth is round or spherical in shape.


Q2. What are Continents?

Answer: The large landmasses on the surface of the earth are called Continents.


Q3. What is an Ocean?

Answer: The large water bodies on the earth are called OceAnswer:


Q4. What is Cartography?

Answer: Cartography means the study of maps and the process of map-making.


Q5. What is an Atlas?

Answer: An atlas is a book of maps.


Tuesday, 12 December 2017

CBSE class 10/9/8/7 - Social Science - Civics- Types of Government (#eduvictors)(#cbseNotes)

Know Different Types of Governments

CBSE class 10/9/8/7 - Social Science - Civics- Types of Government (#eduvictors)(#cbseNotes)

Republic: 
A government whose authority is based on citizen’s votes ,which are represented by elected or nominated officials chosen in free election.

Democracy: 
Democracy means ‘rule of people’. The term today refers to political system in which the people or their elected representatives govern themselves.

Communism: 
As a system of government, commission is a system of government in which the states owns and operates industry on behalves of the people.

Thursday, 17 August 2017

CBSE Class 6 - Our Pasts 1 - KINGDOMS, KINGS AND AN EARLY REPUBLIC (Q and A) (#cbseNotes)

KINGDOMS, KINGS AND AN EARLY REPUBLIC - Q & A

Ashwamedha Yagna - A 19th century Painting depicting Pandavas performing this horse sacrifice ritual.
(credits: wikipedia)


Q1: What is meant by Janpada?

Answer: Janapada means the land where the jana set its foot and settled down.


Q2: What was Ashwamedha yagna?

Answer: Ashwamedha yagna was a horse sacrifice ritual performed by the kings to prove their sovereignty. A horse was let loose to wander freely and was guarded by the king's men. If other kings stopped it, they had to fight with the king. Otherwise they accepted the king as their leader and let the horse pass.


Q3: What are Varnas?

Answer: The priests divided the people of the society into four groups, called varnas and according to them; each varna had a different set of functions.

The four varnas were the Brahmins, Kshatriyas, Vaishyas, and Shudras.


Tuesday, 15 August 2017

CBSE Class 6 - Civics - Chapter 2 - Diversity and Discrimination (Short Q and A) (#cbseNotes)

Diversity and Discrimination (Short Questions and Answers)

CBSE Class 6 - Civics - Chapter 2
CBSE Class 6 - Civics - Chapter 2 - Diversity and Discrimination (Short Q and A) (#cbseNotes)


Q1: What do you mean by Inequality?

Answer: Inequality is a situation under which a person does not have the resources and opportunities, which are available to others.


Q2: Mention any two social tensions prevailing in India.

Answer: Inequality and discrimination.


Q3: What do you mean by Prejudice?

Answer: Prejudice means to judge other people negatively or see them as inferior.


Monday, 10 July 2017

CBSE Class – VI Chapter – 1 (History) What, Where, How and When ( Questions and Answers) (#cbseNotes)

What, Where, How and When
Class – VI  Chapter – 1 (History) 

CBSE Class – VI  Chapter – 1 (History) What, Where, How and When ( Questions and Answers) (#cbseNotes)

Q & A 

Q1: Name two words which are often used for our Country.

Answer: India and Bharat are the two words which are often used for our Country.


Q2: Define Archaeology?

Answer: It is the study of the remains of the ancient past.


Q3: What are Artifacts?

Answer: The old objects like tools, weapons, pots, coins etc. which were used by early man.


Q4: Where did people live in the past?

Answer: They lived along the banks of the rivers.


Wednesday, 28 June 2017

CBSE Class 6 - Civics - Key Elements of a Democratic Government (Q and A) (#cbseNotes)

Key Elements of a Democratic Government
(Q and A)


Q & A based on NCERT CLASS 6 TEXTBOOK

CBSE Class 6 - Civics - Key Elements of a Democratic Government (Q and A) (#cbseNotes)

Q1: Name the three key elements that influence the working of a democratic government?

Answer:
people's participation,
the resolution of conflict and
equality and justice.


Q2: What is the meaning of the word 'Apartheid'?

Answer: It means separation on the basis of race.


Q3: What were the Apartheid laws in South Africa?

Answer: South African people were divided into black, white and coloured races. According to the law, these races were not allowed to mingle with each other, to live near each other or even to use common facilities. e.g. there were separate trains for the blacks and the white people. Thus blacks and coloured people were not considered to be equal to whites.


Q4: Name the leader of African National Congress who led the struggle against apartheid.

Answer: Nelson Mandela


Q5: When did South Africa become a democratic country.

Answer: In 1994 South Africa became a democratic country that ended Apartheid laws.


Q6: What were Hector and his classmates protesting about?  

Answer: Hector and his classmates protested against learning the Africans language in school. This was the language that white spoke. They were forced to learn this language, but they wanted to learn their own language Zulu.


Q7: Name the language spoken by white people of South Africa.

Answer: Afrikaans

Thursday, 8 June 2017

CBSE Class 6 - Social Science - Know About India ( Q & A) (#cbseNotes)

Geography - Know About India ( Q & A)

CBSE Class 6 - Social Science 

CBSE Class 6 - Social Science - Know About India ( Q & A) (#cbseNotes)

Q1: What is the length and breadth of India?

Answer: The length of India is 3,214 kms from Jammu and Kashmir in north to Kanyakumari in the south. Its breadth is 2,933 kms from Gujarat in the west to Arunachal Pradesh in east.


Q2: Name the two countries are our neighbours across the sea?

Answer: Srilanka and Maldives are two neighbouring countries across the sea.


Q3: Name three Himalayan Rivers.

Answer:
Indus
Ganga
Bhramputra


Q4: Name the largest and smallest state of India.

Saturday, 18 February 2017

CBSE Class 6 - Geography - CH 7 - Our Country India (#cbsenotes)(#NCERTAnswers)

Our Country India

CBSE Class 6 - Geography - CH 7 - Our Country India

Q & A based on NCERT Class 6 Geography - Chapter  7  


Q1: Define peninsula

Answer: It is a piece of land that is surrounded by water on three sides. e.g. India


Q2: What are the geographical boundaries of India?

Answer: In the north it is bounded by lofty Himalayas, the Arabian sea in the west, the Bay of Bengal in the east and the India ocean in the south.


Q3(NCERT): Name the major physical divisions of India.

Answer: The major physical divisions of India are:
• The Great Himalayas or Himadri
• The Northern Great Plains
• The Coastal Plains
• The Peninsular Plains
• The Islands


Q4: Name the the second most populous country of the world

Thursday, 9 February 2017

CBSE Class 6 - Geography - CH 8 - INDIA: CLIMATE, VEGETATION AND WILDLIFE (#cbsenotes)

INDIA: CLIMATE, VEGETATION AND WILDLIFE

CBSE Class 6 - Geography - CH 8 - INDIA: CLIMATE, VEGETATION AND WILDLIFE (#cbsenotes)

Q & A based on  Class 6  Geography  NCERT Chapter


Q1: Define weather

Answer: Weather is about day to day changes in the atmosphere.


Q2: Define climate.

Answer: The climate is the average weather condition.


Q3: What are the indicators of a weather?

Answer: Changes in temperature, rainfall and sunshine etc.


Q4: Name the major seasons recognised in India.

Sunday, 27 November 2016

Class 6 - Civics - Chapter 3 - What is Government?

What is Government?

Class 6 - Civics - Chapter 3 - What is Government?

Class 6 Civics NCERT Chapter Solutions and Q & A


Question 1: What do you understand by the world 'government'? List five ways in which you think the government affects your daily life?

Answer: The government affects our daily lives in the following ways:

① It protects boundaries of the country and maintains peaceful relations with other countries.

② It ensures that there is no food shortage and every citizen gets food to eat.

③ It provides health care facilities to look after the health of the people.

④ In case of natural disasters like Tsunami or an earthquake or emergencies, the government organises aid and assistance for the affected people.

⑤ If there is a dispute or crime, the courts will provide justice.

⑥ It helps in building country's infrastructure e.g. Bharat petroleum, Indian Railways are the institutions run by the government.



Question 2: Why do you think the government needs to make rules for everyone in the from laws?

Answer: It is necessary for the government to make rules for everyone in the from laws because:

It helps in proper functioning of the government.

It fulfills the assurances set by our constitution i.e. Justice, Liberty, Equality and Fraternity.

It ensures there is crime free society and all citizens lead to peacful life.

It prevents authority misusing the powers.



Question 3: Name the essential features of a democratic government?

Answer: The essential features of a democratic government are:

① In democracy, it is the people who give the government this power. Citizens  participate to form a government by election process.

② The government is answerable to the people for its actions and decisions.


Monday, 26 September 2016

Class 6 - Our Pasts - WHAT BOOKS AND BURIALS TELL US (Q and A)

Class 6 
Our Pasts 

WHAT BOOKS AND BURIALS TELL US 

Q & A based on NCERT Chapter

Class 6 - Our Pasts - WHAT BOOKS AND BURIALS TELL US (Q and A)
Megalith with port holes called cists

Q1: How many Vedas are there? Name them.

Answer: There are four Vedas. These are:
1. The Rigveda
2. The Samveda
3. The Yajurveda
4. The Atharveda


Q2: Name the oldest Veda.

Answer: The Rigveda. It was composed 3500 years ago.


Q3: Name the plant mentioned in the Rigveda which was used to prepare a special drink.

Answer: Soma


Q4: In which language The Rigveda was written?

Answer: Vedic Sanskrit


Q5: Give examples of Indo-European languages.

Answer: Sanskrit, Assamese, Gujarati, Hindi, Kashmiri, English, German

Friday, 18 March 2016

CBSE Class 6 - Geography - CH3 - Motions Of The Earth (NCERT Q and A)

Motions Of The Earth

CBSE Class 6 - Geography - CH3 - Motions Of The Earth (NCERT Q and A)
Four Seasons as seen from Northern Hemisphere

NCERT Chapter Q & A and Other Short Questions and Answers



Q1: What is the angle of inclination of the earth’s axis with its orbital plane? 

Answer: The angle of inclination of the earth's axis with its orbital plane is 66½°


Q2: Define rotation and revolution.

Answer: Rotation: It is the movement of the earth on its axis.
        Revolution: It is the movement of the earth around the sun in its orbit.


Q3: Name the two movements of the earth.

Answer: Rotation and Revolution.

CBSE Class 6 - Geography - CH3 - Motions Of The Earth (NCERT Q and A)

Q4: The Earth moves like a spinning top. What is this movement called? What does it result in?

Answer: It is called rotation. It results in the formation of day and night.


Q5: In which direction the earth rotates? How much time does it take complete one rotation?

Answer: West to East. It takes 24 hours to complete one rotation.

Monday, 8 February 2016

CBSE Class 6 - Social Science Quiz (2016)

Class 6 - Social Science 

CBSE Class 6 - Social Science Quiz (2016)


MCQs 


Q1: Cuneiform script belonged to _________________.

(a) Egypt
(b) China
(c) Sumer
(d) None of these


Q2: According to the concept of Varnashrama, when a man tries to break his ties with material world he belongs to which stage?

(a) Gurukul
(b) Sanyas
(c) Vanprastha
(d) Grihastha



Q3: The sacred book of Parsis is

(a) Tripitakas
(b) Zend Avestha
(c) Ashtadhyayi
(d) Mundaka



Q4: The longest poem in world literature is ______________

(a) Mahabharata
(b) Ramayana
(c) Sillappadikaram
(d) My Blah Story


Q5: Scholar who cured diseases using herbs  ______________.

(a) Balbhatta
(b) Charak
(c) Varahmihira
(d) Aryabhatta