Thursday, 9 February 2017

CBSE Class 6 - Geography - CH 8 - INDIA: CLIMATE, VEGETATION AND WILDLIFE (#cbsenotes)

INDIA: CLIMATE, VEGETATION AND WILDLIFE

CBSE Class 6 - Geography - CH 8 - INDIA: CLIMATE, VEGETATION AND WILDLIFE (#cbsenotes)

Q & A based on  Class 6  Geography  NCERT Chapter


Q1: Define weather

Answer: Weather is about day to day changes in the atmosphere.


Q2: Define climate.

Answer: The climate is the average weather condition.


Q3: What are the indicators of a weather?

Answer: Changes in temperature, rainfall and sunshine etc.


Q4: Name the major seasons recognised in India.



Answer:
Cold Weather Season (Winter) - December to February
Hot Weather Season (Summer) - March to May
Southwest Monsoon Season (Rainy) June to September
Retreating Monsoon Season (Autumn) October and November


Q5 (NCERT): Answer the following questions briefly.

(a) Which winds bring rainfall in India? Why is it so important?

(b) Name the different seasons in India.

(c) What is natural vegetation?

(d) Name the different types of vegetation found in India.

(e) What is the difference between evergreen forest and deciduous forest?

(f) Why is tropical rainforest also called evergreen forest?

Answer:
(a) The monsoon winds bring rainfall in India. In India, agriculture is dependent on rains. Good monsoons mean adequate rain and a bountiful crop.

(b)  see answer above (Q4)

(c) The grass, shrubs and trees that grow without interference or help from human beings are called natural vegetation.

(d)  The different types of vegetation found in India are:
- tropical evergreen forests or rainforests,
- tropical deciduous forests,
- thorny bushes,
- mountain vegetation and
- mangrove forests.

(e) Tropical rainforests or evergreen forests are found in areas receiving heavy rainfall. They are very dense. They shed their leaves at different times of the year. Therefore, they always appear green.

Tropical deciduous forests are also called monsoon forests. They are less dense. They shed their leaves at a particular time of the year.

(f)  The tropical rainforests are also called evergreen forests as they remain green throughout the year. This is because they shed their leaves at different times of the year.


Q6: What do we call the hot winds during the summer season? What is the reason for these winds?

Answer: Loo. In summers, sun rays more or less fall directly fall in India. Due to this temperature becomes very high and cause hot winds called loo.


Q7: During monsoon season, winds flow from which direction?

Answer: Winds blow from Arabian sea and Bay of Bengal towards land.


Q8: Monsoon is taken from which Arabic word? 

Answer: Monsoon is taken from the Arabic word ‘mausim’, which means seasons.


Q(NCERT)9: Multiple choice questions 

(a) The world’s highest rainfall occurs in
Mumbai
Asansol
Mawsynram

(b) Mangrove forests can thrive in
saline water
fresh water
polluted water

(c) Mahogany and rosewood trees are found in
mangrove forests
tropical deciduous forests
tropical evergreen forests

(d) Wild goats and snow leopards are found in
Himalayan Region
Peninsular region
Gir forests

(e) During the south-west monsoon period, the moisten laden winds blow from

land to sea
sea to land
plateau to plains


Answers:
(a) ⅲ Mawsynram
(b) ⅰ saline water
(c) ⅲ tropical evergreen forests
(d) ⅰ Himalayan Region
(e) ⅱ sea to land


Q10: Name the factors that affect the climate of a place.

Answer: The climate of a place is affected by
- its location,
- altitude,
- distance from the sea, and
- relief.


Q11(NCERT): Fill in the blanks.

(a) Hot and dry winds known as ________________ blow during the day in the summers.

(b) The states of Andhra Pradesh and Tamil Nadu receive a great amount of rainfall during the season of________________.

(c) _____________ forest in Gujarat is the home of ________________.

(d) _____________ is a well-known species of mangrove forests.

(e) ____________ are also called monsoon forests.


Answer:
(a) loo
(b) retreating monsoons
(c) Gir, Asiatic lions
(d) Sundari
(e) Tropical deciduous forests


Q12: What steps are being taken by the government to protect wildlife in India?

Answer: In order to protect the flora and fauna of India, the Indian government has taken the following measures:
 ① Many national parks, sanctuaries and biosphere reserves have been set up.

 ② The Government has also started Project Tiger and Project Elephant to protect these animals.


Q13: What type of trees are found in mountain vegetation?

Answer: Coniferous trees like Chir, Pine and Deodar are found in mountain vegetation. Mostly these trees are conical in shape.