Showing posts with label class12-Informatics Practices. Show all posts
Showing posts with label class12-Informatics Practices. Show all posts

Sunday, 4 July 2021

Class 12 Informatics Practices - Scatter Plots Using Matplotlib (#class12InformaticsPractices)(#python)(#matplotlib)(#eduvictors)(#cbse2021)

Class 12 Informatics Practices - Scatter Plots Using Matplotlib 


Class 12 Informatics Practices - Scatter Plots Using Matplotlib  (#class12InformaticsPractices)(#python)(#matplotlib)(#eduvictors)(#cbse2021)


A scatter plot also called scatter chart uses dots to represent data points for two different numeric variables. The position of each dot on the horizontal and vertical axis represent an individual data point.  

A scatter plot is commonly used to compare distribution of two variables and to find visually any correlation between them. If there are distinct clusters/segments within the data, it will be clear in the scatter plot.


Let us try to plot a few scatter graphs using matplotlib.

Sunday, 16 May 2021

Class 12 Informatics Practices - Plotting Data using Matplotlib ( Questions and Answers) Part-1 (#class12InformaticsPractices)(#Matplotlib)(#PythonVisualisation)(#eduvictors)

Class 12 Informatics Practices - Plotting Data using Matplotlib ( Questions and Answers) Part-1

Class 12 Informatics Practices - Plotting Data using Matplotlib ( Questions and Answers) Part-1 (#class12InformaticsPractices)(#Matplotlib)(#PythonVisualisation)(#eduvictors)



Q1: Define visualisation.

Answer: Data visualisation means graphical or pictorial representation of the data using graph, chart, maps etc. 


Q2: Name any library that is used for data visualisation in Python.

Answer: matplotlib is a python library that provides various types of data visualisation interfaces.


Q3: How does visualisation help?

Answer: Visualisation also helps to effectively communicate information to intended users.

Monday, 29 March 2021

CBSE Class 12 - Informatics Practices - Querying and SQL Functions (Worksheet) (#class12IP)(#cbsenotes)(#eduvictors)

 CBSE Class 12 - Informatics Practices - Querying and SQL Functions (Worksheet)

CBSE Class 12 - Informatics Practices - Querying and SQL Functions (Worksheet) (#class12IP)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Q1 (MCQ): The now() function in MySql is an example of ?

a. Math function

b. Text function

c. Date Function

d. Aggregate Function


Q2: Write the output of the following SQL command.

select round(15.857,-1);

a. 15.8

b. 15.9

c. 15.0

d. 16

Thursday, 18 March 2021

CBSE Class 12 - Data Handling Using Pandas-Part -2 - Questions and Answers (Informatics Practices) (#class12IP)(#eduvictors)(#PythonPandas)

CBSE Class 12 - Data Handling Using Pandas-Part -2 - Questions and Answers
(Informatics Practices) 

CBSE Class 12 - Data Handling Using Pandas-Part -2 - Questions and Answers (Informatics Practices) (#class12IP)(#eduvictors)(#PythonPandas)

 

Q1: When a Series is created, are the data values mutable or not?

Answer: Yes data values can be modified and are mutable.


Q2: When a Series is created, can it be resized?

Answer: No. Its size Immutable.


Q3: Consider the following snippet

>>> import numpy as np

>>> import pandas as pd

>>> series1 = pd.Series(np.arange( 10, 20, 1 ))


(a) What will the be output the following statement.

      >>> print(series1.head())

Wednesday, 3 March 2021

CBSE Class 12 (IP)- Data Handling Using Pandas-Part -1 - Questions and Answers (Informatics Practices) (#class12IP)(#eduvictors)(#PythonPandas)

CBSE Class 12 - Data Handling Using Pandas-Part -1 - Questions and Answers
(Informatics Practices) 

CBSE Class 12 - Data Handling Using Pandas-Part -1 - Questions and Answers (Informatics Practices) (#class12IP)(#eduvictors)(#PythonPandas)


Q1: Name any three python libraries commonly used for scientific and analytical use.


Answer: NumPy, Pandas and Matplotlib


Q2: What does NumPy stand for?

Answer: It stands for ‘Numerical Python’. It is a library used for numerical data analysis and scientific computing.


Q3: What does PANDAS stand for?

Answer: Panel Data (PANelDAta).


Q4: What is use of Pandas tool?

Answer: It is a high-level data manipulation tool used for analysing data. It is very easy to import and export data using Pandas library which has a very rich set of functions.

Thursday, 21 January 2021

Class 12 Informatics Practices CBSE Sample Question Paper 2020-21 (Set-2)(#class12InformaticsPractices)(#class12QuestionPapers)(#cbse2020)(#eduvictors)

Class 12 Informatics Practices CBSE Sample Question Paper 2020-21 (Set-2)


Class 12 Informatics Practices CBSE Sample Question Paper 2020-21 (Set-2)(#class12InformaticsPractices)(#class12QuestionPapers)(#cbse2020)(#eduvictors)

Learning is a continual process. To improve scores, the best way is to learn and practice. Solving question papers help students to evaluate their knowledge and familarise with different types of question patterns being asked in the examination.

Eduvictors provides CBSE Previous Year Papers and Sample Question Papers for Class 12 Maths, Informatics Practices, Accountancy, English, Business Studies and Economics with/without solutions to help students in their board exam preparation.

1. Buy Informatics Practices with Python:Textbook for CBSE Class 12 (as per 2020-21 Syllabus)  

Here attached the Informatics Practices Sample Question Paper (2020-2021) along with Marking Scheme (published by CBSE). 

Sunday, 3 January 2021

Worksheet on Database Management Systems - Class 10 / Class 11/Class 12 - Information Technology /Computer Science / Informatics Practices

Worksheet on Database Management Systems

Class 10 - Information Technology  

Class 11/Class 12 - Computer Science / Informatics Practices 

Worksheet on Database Management Systems - Class 10 / Class 11/Class 12 - Information Technology /Computer Science / Informatics Practices


Directions: Fill in the blanks with suitable words.


1 _______ is a collection of related information.


2 _______ are the basic building blocks of a database. 


3 Table is also known as ________


4 In a table, columns are also called ________ and rows are called _________.

Sunday, 15 November 2020

Class 12 Informatics Practices CBSE Sample Question Paper with Marking Scheme 2020-21 (#class12SamplePapers)(#InformaticsPractices)(#eduvictors)

Class 12 Informatics Practices CBSE Sample Question Paper with Marking Scheme 2020-21


Class 12 Informatics Practices CBSE Sample Question Paper with Marking Scheme 2020-21 (#class12SamplePapers)(#InformaticsPractices)(#eduvictors)


Learning is a continual process. To improve scores, the best way is to learn and practice. Solving question papers help students to evaluate their knowledge and familarise with different types of question patterns being asked in the examination.

Eduvictors provides CBSE Previous Year Papers and Sample Question Papers for Class 12 Maths, Informatics Practices, Accountancy, English, Business Studies and Economics with/without solutions to help students in their board exam preparation.

1. Buy Informatics Practices with Python:Textbook for CBSE Class 12 (as per 2020-21 Syllabus)  

Here attached the Informatics Practices Sample Question Paper (2020-2021) along with Marking Scheme (published by CBSE). 

Thursday, 23 April 2020

CBSE Class 12 - Computer Science/Informatics Practices - Python - A Quick Revision (#eduvictors)(#Class12ComputerScience)(#Class12InformaticsPractices)

Python - A Quick Revision

CBSE Class 12 - Computer Science / Informatics Practices
CBSE Class 12 - Computer Science/Informatics Practices - Python - A Quick Revision (#eduvictors)(#Class12ComputerScience)(#Class12InformaticsPractices)


Q1: What is python?

Answer: Python is an object-oriented high-level computer language developed by Guido Van Rossum in 1990s. It was named after a British TV show namely ‘Monty Python’s Flying circus’.


Q2: What are the major advantages of Python language?

Answer: Python is a very powerful interpreted language (executes the code line by line at a time).
Some advantages of python are:
    Easy to use
    Expressive language
    Cross-platform
    Free and open sources


Monday, 7 January 2019

CBSE Class 12 - Informatics Practices - Introduction to XML (Questions and Answers)(#cbsenotes)(#class12notes)(#eduvictors)

Introduction to XML 

Class 12 - Informatics Practices




(Questions and Answers)

Q1: What is XML? How it is different from HTML?

Answer: XML is short for Extensible Markup Language, which describes a document. It is a text-based markup language that allows storing data in a structured format. It is also a type of metalanguage.

XML is a markup language like HTML. But XML is different from HTML in the sense that HTML describes how to display and format the data text and images in the browser whereas XML is used to describe the data.

To store self-describing data, XML allows us to create our own tags.

Q2: Is XML structured language or unstructured?

Answer: Structured language


Q3: What is a meta-language?

Friday, 21 December 2018

CBSE Class 12 - Informatics Practices Sample Question Paper + Solution- (2018-19)(#cbsenotes)(#eduvictors)

CBSE Class 12 - Informatics Practices
 Sample Question Paper + Solution- (2018-19)

CBSE Class 12 - Informatics Practices  Sample Question Paper + Solution- (2018-19)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Learning Objectives of Informatics Practices are: 
1. To understand the application development environment. 
2. To gain programming Skills in GUI Programming Tool and Database Creation in RDBMS. 
3. To design, program and develop a database application using GUI Programming Tool and RDBMS. 4. To learn database connectivity using Visual Basic as Front-end tool. 
5. To develop the ability to use Open Source Technology. 

Competencies
1. The student will become familiar with Application Development 
2. The student will be able to develop & debug programs Independently. 
3. The student can use SQL for storing and retrieving data from the RDBMS. 
4. Ability to arrive at a normalized design of tables and other database objects in RDBMS. 
5. The student will be able to develop a Client Server Application using Front end and Back end tools.

Here follows the class 12  Informatics Practices sample question paper along with marking scheme and answers help you in studies.

Friday, 7 December 2018

Class 12 - Informatics Practices - HTML Basics - 1 Mark Based Question Answers (#cbsenotes)(#eduvictors)

Informatics Practices - HTML Basics

1 Mark Based Question Answers

Class 12 - Informatics Practices - HTML Basics - 1 Mark Based Question Answers (#cbsenotes)(#eduvictors)

Q1. HTML tags must be written within_____________.

Answer: HTML tags must be written within angular <> bracket e.g. <font>


Q2. What is the correct structure of the HTML document?

Answer:
<HTML> // It identifies that the document is an HTML document.
// Head tag makes the header for document.
<HEAD> <TITLE> Page Title </TITLE> </HEAD>
//contains the title which appears in the title bar of the web browser
<BODY> See Eduvictors.com for cbse notes </BODY> 
// The content written in BODY tag appears in the windows. 
//It contains many other tags.
</HTML>


Sunday, 25 November 2018

CBSE Class 12 - Computer Science - SQL Commands and Functions - Summary(#cbsenotes)(#eduvictors)

SQL Commands and Functions 

CBSE Class 12 - Computer Science - SQL Commands and Functions - Summary(#cbsenotes)(#eduvictors)

Summary

SQL (Structured Query Language) is a standardized language used to create, maintain, modify, and query relational databases. When a user wants to get some information from a database file, he can issue a SQL query.

Types of SQL commands OR Processing capabilities of SQL:
Data Definition Language Commands (DDL Commands)
Data Manipulation Language Command (DML Commands)
Transaction Control Language Command (TCL commands)
Data Control Language (DCL Commands)


DDL Commands
All the commands used to create, modify or delete physical structure of an object like a table. e.g., Create, Alter, Drop.

DML Commands
DML contains commands that can be used to manipulate the database objects and to query the databases for information retrieval.
e.g Select, Insert, Delete, Update etc.

TCL commands
TCL include commands to control the transactions in a database system. The commonly used commands in TCL are COMMIT, ROLLBACK etc.

Data Control Language (DCL)
This language is used for controlling the access to the data. Various commands like GRANT, REVOKE etc are available in DCL.


Thursday, 23 August 2018

Class 10 - Foundation of Information Technology - Chapter 01 - Internet Basics - Very Short Questions and Answers (#cbsenotes)(#eduvictors)

Internet Basics

Very Short Questions and Answers
Class 10 - Foundation of Information Technology

Class 9 - Foundation of Information Technology - Chapter 01 - Internet Basics - Very Short Questions and Answers (#cbsenotes)(#eduvictors)


Question 1: Why is the Internet is so popular? 

Answer: Due to its extensible use and sharing of data, the Internet becomes so popular.


Question 2: Mention any two major uses of the Internet. 

Answer: The two major uses of the Internet are as follows:

1. For the students and educational purposes, the Internet is widely used to gather information so as to do the research.

2. We can send/receive the mail all over the world.


Question 3: Write two advantages of using the Internet.

Answer: Advantages of using the Internet are as follows:

1. It is used for communication, entertainment, searching for information and for providing many types of services.

2. It provides the facility of E-mail.


Thursday, 21 December 2017

CBSE Class 12 - Informatics Practices - Chapter - IT Applications (Q & A) (#cbseNotes) (#eduvictors)

IT Applications (Q & A)

Class 12 - Informatics Practices

CBSE Class 12 - Informatics Practices - Chapter - IT Applications (Q & A) (#cbseNotes) (#eduvictors)

Q1: What is the use of 'Front end'?

Answer: The front end application interacts with the user and collects input from the user. For example: E-mail sign up form or any application where a user enters data.


Q2: What is the use of 'Back end' application?

Answer: The backend is an application or program that is not visible to the user but that processes the user requests as received from the front end. The back end handles all database accesses through one or more servers. For Example: MYSQL, Oracle, MS-Access etc.


Monday, 4 December 2017

CBSE Class 12 - Informatics Practices - Worksheet (#cbseNotes) (#eduvictors)

Informatics Practices - Worksheet

CBSE Class 12 - Informatics Practices - Worksheet (#cbseNotes) (#eduvictors)

Fill in the blanks


1. A___________ is a Logical Unit of Work (LUW) on the database that must succeed or fail entirely.


2. Transaction is an atomic unit, it must be executed independently, no any other transaction should interfere during the execution of a transaction to avoid conflicts. It is known as ______ of database.


3. Transaction SQL command __________, cancels the effect of a transaction and restores the previous state of the database



4. Each time when record is inserted or updated in the table, the other table is referenced. This constraints is also called __________ ___________ Constraints.

Wednesday, 1 November 2017

Class 12 - Informatics Practices - Java Concepts (Worksheet- 2) (#cbseNotes)

JAVA Concepts (Worksheet-2)

Class 12 - Informatics Practices - Java Concepts (Worksheet- 2) (#cbseNotes)

Q1: See the following Java code. Identify
(i) Superclass
(ii) Subclass
(iii) Can student class modify the value of birthyear? Why or Why not?
(iv)    Can student class modyfy the value of age? Why or Why not?

class human

private int birthyear;
String name;
int age;
void method1()
{...}
}

class student extends human
{
int rollno;
...
void method2()
{...}
}