Showing posts with label class11-biology. Show all posts
Showing posts with label class11-biology. Show all posts

Saturday, 3 October 2020

Biology - Scientific Names (#Class11Biology)(#NEET)(#Class12Biology)(#Class9Biology)

 Biology - Scientific Names 

Biology - Scientific Names (#Class11Biology)(#NEET)(#Class12Biology)(#Class9Biology)


1. Swedish botanist Carolus Linnaeus established binomial nomenclature. 

2. Caper Bauhin expressed proposed binomial nomenclature for the first time 

3. In binomial nomenclature, the first word is a generic name having first letter capital and second word is a  specific epithet having first letter. e.g.  Homo sapiens, Mangifera indica

4. After end of biological name, the name of author is written in abbreviated form who gave the name to that organism.

5. Both the words of a biological name when handwritten are separately underlined and when printed are typed in italics to indicate their Latin origin and also give respect to the name.

Monday, 24 August 2020

CBSE Class 11 Biology - The Living World - An Overview of Virus and Viroids (#class11biology)(#viruses)(#viroids)(#eduvictors)

An Overview of Virus and Viroids ( Q & A)

CBSE Class 11 Biology - The Living World 

CBSE Class 11 Biology - The Living World - An Overview of Virus and Viroids  (#class11biology)(#viruses)(#viroids)(#eduvictors)


Q1: Do five kingdom classification include viruses, viroids and lichens?

Answer: Five kingdom system of classification do not includes Virus, Viroids and Lichens.


Q2: What is a virus? What is its structure?

Answer: Viruses are non-cellular organisms having inert crystalline structure outside the living. A virus is a small particle consisting of a nucleic acid core surrounded by a protein coat; in order to reproduce, a virus must infect a living cell.

Tuesday, 9 June 2020

CBSE Class 11 Biology - The Living World - Very Short Answer Based Questions(VSQA)(#eduvictors)(#class11Biology)

The Living World - Very Short Answer Based Questions

CBSE Class 11 Biology
CBSE Class 11 Biology - The Living World - Very Short Answer Based Questions(VSQA)(#eduvictors)(#class11Biology)


Q1: Who is called Father of Biology and Zoology?





Q2: Name the Father of Botany.





Q3: Father of Plant Physiology





Q4: Father of Mycology





Monday, 9 September 2019

Class 11 Sample Question Papers (Mid-Term) 2019-20(#eduvictors)(#cbsepapers)

Class 11 Sample Question Papers (Mid-Term) 2019-20

Class 11 Sample Question Papers (Mid-Term) 2019-20(#eduvictors)(#cbsepapers)


CBSE Sample Papers for Class 11 are taken into consideration as the best option to understand the question paper pattern very well. It's crucial to be in touch with all basic principles and concepts a few days before the final examination, to reduce the examination stress and be prepared for it. 

Eduvictors provide collection of sample question papers prepared by various schools and institutes 
that help you to practice and get familiar with the question paper pattern. Solving an ample variety of sample papers, together with the last years' pattern papers, has been the recommendation to students.

Here are links of mid-term or SA1 SQPs:

Wednesday, 20 March 2019

AIPMT/NEET - Biology Quiz (#neetbiomcqs)(#eduvictors)

AIPMT/NEET - Biology Quiz 

AIPMT/NEET - Biology Quiz (#neetbiomcqs)(#eduvictors)
Honey Bee
(credits: Sandeep Handa)

Multiple Choice Questions

Q1: Which of the following structure is not found in bryophytes?
(a) A cellulose cell wall
(b) Chloroplast
(c) Sporangium
(d) Root


Q2: Which of the following statement about Bryophytes is/are incorrect?

(a) They lack xylem and phloem.
(b) The cell walls of their water conducting cells are lignified.
(c) They exhibit alternating heteromorphic generations.
(d) The sporophyte is usually nutritionally dependent on the gametophyte.


Q3: Which of the following is responsible for peat formation? (AIPMT 2014)
(a) Marchantia
(b) Riccia
(c) Funaria
(d) Sphagnum

Monday, 8 October 2018

Class 9 - 12 - Biology - Know About Disease - Brief Notes About AIDS (#cbsenotes)(#eduvictors)

AIDS(A Brief Introduction)

Class 9 - 12 - Biology - Know About Disease - Brief Notes About AIDS (#cbsenotes)(#eduvictors)


Meaning of AIDS

The word AIDS stands for Acquired Immuno Deficiency Syndrome. This means a deficiency of the immune system, acquired during the lifetime of an individual indicating that it is not a congenital disease [disease or abnormality present from birth]. ‘Syndrome’ means a group of symptoms.


AIDS was first reported in 1981 and in the last twenty-five years or so, it has spread all over the world.

Luc Montagnier, Françoise Barré-Sinoussi, and their colleagues at the Pasteur Institute in Paris were the first to report the discovery of the virus now called the human immunodeficiency virus (HIV) associated with AIDS.


Causes of AIDS

Wednesday, 19 September 2018

CBSE Class 9 - Cell Biology - 7 Points about Plasmolysis (#cbsenotes)(#eduvictors)

Cell Biology - 7 Points about Plasmolysis


Plasmolysis vs Flaccid vs Turgid
Credits: Wikimedia, Author: LadyOfHats

1. When a living plant cell loses water through osmosis there is shrinkage or contraction of the contents of the cell away from the cell wall. This phenomenon is known as plasmolysis
(plasma → fluid; lysis → disintegration, decomposition).


2. Only living cells, and not dead cells, are able to absorb water by osmosis.


3. Cell walls permit the cells of plants, fungi and bacteria to withstand very dilute [hypotonic] external media without shrinkage.


Tuesday, 26 June 2018

CBSE Class 9/ Class 11- Biology - Nehemiah Grew - Father of Plant Anatomy (#PMtNotes)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Nehemiah Grew - Father of Plant Anatomy

CBSE Class 9/ Class 11- Biology - Nehemiah Grew - Father of Plant Anatomy (#PMtNotes)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Nehemiah Grew (26 September 1641 – 25 March 1712) was an English plant anatomist and physiologist, known as the "Father of Plant Anatomy".

Nehemiah Grew (1641-1712) was practicing physician and worked as the secretary of the Royal Society, London. He began his work on the study of internal structure of the plants in the year 1664.

Sunday, 17 June 2018

CBSE Class 11 - Biology - Understanding Plant Growth (#cbsenotes)(#eduvictors)

Understanding Plant Growth

CBSE Class 11 - Biology - Understanding Plant Growth (#cbsenotes)(#eduvictors)


Q1: Define growth.

Answer: Growth in an organism consists of a permanent and more or less irreversible increase in size, commonly accompanied by an increase in dry mass and amount of cytoplasm.


Q2: Define development.

Answer: The coordination of growth and differentiation of a single cell into multicellular tissues and organs is called development.


Q3: How the growth of living beings is different from non-living?

Answer: Growth in living beings is intrinsic or internal, in contrast to extrinsic growth observed in non-living objects.


Q4: How is plant growth different from animal growth?

Answer: Plant growth is generally indeterminate, i.e., continued throughout life while animal growth is non-continuous i.e. after a certain age, the ageing starts leading to death. In plants, the growth is diffused and localised while animal growth is uniform.


Q5: How plant growth is categorised?

Tuesday, 24 April 2018

AIPMT/ NEET CLASS 12 - BIOLOGY MCQs (#eduvictors)(#cbsenotes)

NEET/ AIPMT/ CET - BIOLOGY MCQs 

AIPMT/ NEET CLASS 12 - BIOLOGY MCQs (#eduvictors)(#cbsenotes)

1. Unicellular algae, diatoms and protozoans are the members of 

(a) Monera
(b) Fungi
(c) Protista
(d) Plantae

2. Which of the following is also known as ‘amphibian of the plant kingdom’?

(a) Algae
(b) Bryophytes
(c) Pteridophytes
(d) Gymnosperms


3. Yeast is not included in protozoas in fungi because

(a) chlorophyll is absent
(b) it has eukaryotic organisation
(c) cell wall is made up of cellulose and reserve food material as starch
(d) some fungal hyphae grow in such a way that they give the appearance of pseudomycelium


4. An association between roots of higher plants and fungi is called

(a) lichen
(b) fern
(c) mycorrhiza
(d) None of these


Sunday, 15 April 2018

Class 11/12 - Biology - Classification of Plants (#cbsenotes)(#eduvictors)

Biology - Classification of Plants - Herbs, Shrubs and Trees and Other Types

Class 11/12 - Biology - Classification of Plants (#cbsenotes)(#eduvictors)

Q1: Based on habit i.e. Based on height, duration and nature of stem, how plants are classified?

Answer:
Herbs
Shrubs
Trees


Q2: On the basis of On the basis of flowering frequency, how plants are classified?

Answer:
Monocarpic - These plants flower and fruit only once in their lifetim
Polycarpic - These plants bear flowers and fruits repeatedly.


Q3: On the basis of life span, how plants are classified?

Answer:

Annuals
Biennials
Perennials


Wednesday, 28 March 2018

CBSE Class 11 - Biology - The Living World - Taxonomical Aids (#eduvictors)(#cbsenotes)

Biology - The Living World - Taxonomical Aids


Q1: What are Taxonomical Aids?

Answer: These are articles helpful in correct identification & classification of organisms are called taxonomical aids.


Q2: What is a Herbarium?

Answer:
1. The storehouse of collected plant specimens that are dried, pressed & preserved on sheets.
2. Sheets are arranged according to a universally accepted classification system.
3. Used as a ready reference in scientific studies.

Friday, 27 October 2017

CBSE Class 10 - Biology - Study Notes about Plant Growth Hormones (Phytohormones) (#cbseNotes)

Plant Hormones (Phytohormones)

CBSE Class 10 - Biology - Study Notes about Plant Growth Hormones (Phytohormones) (#cbseNotes)


Plant hormones or phytohormones are small, simple chemical molecules, which are present in low concentration in plants and regulate growth, differentiation and development.


Two Categories of Phytohormones:

Plant growth promoters: Examples are auxins, gibberellins and cytokinins.
Plant growth inhibitors: Examples are abscisic acid, ethylene.


All about Auxins
Auxins are weakly acidic growth hormones.

Darwin (1880) was first to find about Auxins in the tip of canary grass.

These hormones are found in shoot apex, leaf Primordia and developing seeds.

Sunday, 17 September 2017

CBSE Class 10 - Biology - - Arteries vs Veins (#cbseNotes)

Biology - Arteries vs Veins

Areteries vs Veins
credits: Kelvinsong (Wikimedia) under CC-BY-SA-3.0


Arteries and Veins are parts of closed circulatory system and both carry blood. Here follows the differences between the two:


Saturday, 2 September 2017

CBSE Class 10 - Biology - Asexual reproduction vs Sexual reproduction (#cbseNotes)

Asexual reproduction vs Sexual reproduction

CBSE Class 10 - Biology - Asexual reproduction vs Sexual reproduction (#cbseNotes)



No. Asexual reproduction Sexual reproduction
1. Only One parent is involved. Both male and female parents are involved.
2. Occurs in unisexual plants. Occurs in bisexual plants.
3. Occurs in lower plants. Occurs in higher plants and animals.
4. Reproductive organs are not present Fully developed reproductive parts are present.

Monday, 21 August 2017

Class 11 - Biology - Plant Tissues - Epidermal Tissue System in Plants - Important Points (#cbseNotes)

Epidermal Tissue System in Plants

Class 11 - Biology - Plant Tissues - Epidermal Tissue System in Plants - Important Points (#cbseNotes)
Leaf Structure and Epidermis
(image credits: wikimedia)

1. The outer covering of the plant body is formed of epidermal tissue system.


2. The epidermal tissue system is composed of
epidermal cells,
stomata and
edidermal appendages (trichomes and hairs).


3. Epidermis: The outermost layer of the primary plant body is called epidermis.


4. The epidermis is made up of elongated, compactly arranged cells. These cells form a continuous layer. There is usually a single layer of cells in the epidermis.


5. The epidermal cells are parenchymatous. In these cells, a small amount of cytoplasm lines the cell wall and a large vacuole is present.

Friday, 18 August 2017

CBSE Class 11 - Biology - Role of Micro and Macro Nutrients in Plants (#cbseNotes)

Role of Micro and Macro Nutrients in Plants

CBSE Class 11 - Biology - Role of Micro and Macro Nutrients in Plants (#cbseNotes)

Like other organisms, plants also require some elements for their growth. These elements are called nutrients. There are six macro nutrients and seven micro nutrients. Apart from this, water and air provides Carbon, Oxygen and Hydrogen.


Nutrient Absorbed as Role
Nitrogen NO₂⁻,NO₃⁻ and NH₄⁺ Required by all metabolically active cells and meristematic tissues.
Phosphorus H₂PO₄⁻ or HPO₄²⁻ Constitutes cell membranes, protenins, all nucleic acids and nucleotides, Required for ATP formpation.
Potassium K⁺ Required in abundance by meristematic tissues, buds, leaves, root tips etc. Maintains anion-cation balance in cells.Involved in opening and closing of stomata and maintains turgidity of cells.
Calcium Ca²⁺ Meristematic and differentiating tissues. Formation of mitotic spindle, activates enzymes, Synthesis of middle lamella (Capectate) of cell wall during cell division

Friday, 23 June 2017

CBSE Class 11 / NEET/ PMT - Biology - Ch 7 - Animal Tissues - Part 1 (Very Short Question and Answers) (#cbseNotes)

Animal Tissues (Part-1)

Very Short Q & A 

CBSE Class 11 / NEET/ PMT - Biology - Ch 7 - Animal Tissues - Part 1 (Very Short Question and Answers) (#cbseNotes)

Q1: Define tissue?

Answer: A group of cells similar in structure, function and origin.


Q2: Can cells in a tissue be dissimilar in structure or function?

Answer: Yes the tissue cells can be dissimilar in structure and function but they are always similar in origin.


Q3: Who coined the word 'animal tissue'?

Answer: Bichat

😇 Note:
Marie François Xavier Bichat, a french anatomist. He is also known as father of histology. Unfortunately he died very young at the age of 30.





Thursday, 11 May 2017

CBSE Class 11 - Biology -Syllabus (2017-18) (#cbsenotes)

Biology -Syllabus (2017-18)


CBSE Class 11

CBSE Class 11 - Biology -Syllabus (2017-18) (#cbsenotes)

Here presents the prescribed syllabus for Class 11 Biology for the curriculum 2017-18.


Thursday, 27 April 2017

CBSE Class 11/12, AIPMT/NEET - Biology - List of Important Proteins and Their Occurrence (#cbsenotes)(#biologynotes)

List of Important Proteins and Their Occurrence



Protein Found Where
Albumin Egg White, Milk, Blood Plasma
Actin Muscle Fibres (Contractile protein)
Collagen Tendon, Bones
Casein Milk, Egg Yolk
Keratin Hair, Horn, feathers, Nail
Cytochrome Mitochondria
Elastin Arteries, Ligaments,Yellow Fibres