Showing posts with label class11-physics. Show all posts
Showing posts with label class11-physics. Show all posts

Thursday, 4 July 2019

CBSE Class 11 - Physics - Gravitation - Kepler's Laws Of Planetary Motion - Numerical Problems with Solutions (#class11Physics)(#eduvictors)

 Gravitation - Kepler's Laws Of Planetary Motion

Numerical Problems with Solutions
CBSE Class 11 - Physics - Gravitation - Kepler's Laws Of Planetary Motion - Numerical Problems with Solutions (#class11Physics)(#eduvictors)


Question 1: The planet Neptune travels around the Sun with a period of 165 years. Show that radius of orbit is approximately 30 times that of the Earth's orbit, considering their orbits circular.


Answer:
Let T₁ = T(earth) = 1 year
    T₂ = T(Neptune) = 165 years

Tuesday, 12 March 2019

PHYSICS: IMPORTANT DISCOVERIES(#eduvictors)(#cbsenotes)

Physics: Important Discoveries

PHYSICS: IMPORTANT DISCOVERIES(#eduvictors)(#cbsenotes)



No. Discovery Scientist Year
1. Proton Rutherford 1919
2. Neutron James Chadwick 1932
3. Atom John Dalton 1808
4. Atomic Structure Neil Bohr & Rutherford 1913
5. Radioactivity Henry Becquerel 1896
6. Radium Madam Curie 1898
7. Raman Effect CV. Raman 1928
8. X-Rays Roentgen 1895
9. Photoelectric effect Albert Einstein 1905
10. Periodic table Mendeleev 1888
11. Nuclear Reactor Anrico Fermi 1942
12. Wireless Telegram Marconi 1901
13. Dynamite Alfred Nobel 1867

Monday, 5 November 2018

CBSE Class 11 - Physics Sample Question Paper - (2018-19) (#cbsenotes)(#eduvictors)

CBSE Class 11 - Physics
 Sample Question Paper - (2018-19)

CBSE Class 11 - Physics    Sample Question Paper - (2018-19) (#cbsenotes)(#eduvictors)

Physics is a study of basic laws of nature and their manifestation in different natural phenomena. Physics is the study of physical world and matter and its motion through space and time, along with related concepts such as energy and force. The class 11 syllabus provides logical sequencing of the ‘Units’ of the subject matter with proper placement of concepts with their linkages for better understanding.

Here follows the class 11 Half Year Physics sample question paper to assess your knowledge.

Sunday, 7 October 2018

CBSE Class 12 - 9 - How Good Your are in Physics? - Simple Physics Quiz (1 Word Answers)(#cbsenotes)(#eduvictors)(#physicsquiz)

Physics Quiz (1 Word Answer)

CBSE Class 12 - 9 - How Good Your are in Physics? - Simple Physics Quiz (1 Word Answers)(#cbsenotes)(#eduvictors)(#physicsquiz)

Q1: Who firstly demonstrated experimentally the existence of electromagnetic wave?

Q2: The working of the quartz crystal in the watch is based on which effect?

Q3: What is the unit of Radioactivity?

Q4: What is the wavelength of the visible spectrum?

Q5: One astronomical unit is the average distance between___?

Q6: Number of basic S.I. units are ___.

Q7: What is the name of the scientist who stated that matter can be converted into energy?

Q8: The size of the atomic nucleus is of the order of___?

Q9: A temperature at which both the Fahrenheit and the centigrade scales have the same value?

Thursday, 12 October 2017

CBSE Class 11 - Physics - CHAPTER – 1 PHYSICAL WORLD (Q and A) (#cbseNotes)

Class 11 - Physics - CHAPTER – 1
PHYSICAL WORLD (Q and A) 

CBSE Class 11 - Physics - CHAPTER – 1 PHYSICAL WORLD (Q and A) (#cbseNotes)


Q1: Who gave general theory of relativity?

Answer: Albert Einstein gave the general theory of relativity.


Q2: Is gravitational force is universal?

Answer: Yes, gravitational force is universal.


Q3: How a strong nuclear force is stronger comparing to electromagnetic force?

Answer: A strong nuclear force is 100 times stronger than the electromangnetic force in strength.


Thursday, 14 September 2017

CBSE Class 11 - Physics - Projectile Motion - Assignment (#cbseNotes)

Class XI - PHYSICS - PROJECTILE MOTION - (Assignment)

CBSE Class 11 - Physics - Projectile Motion - Assignment (#cbseNotes)
image credits: cmglee (Wikimedia)


1. An aeroplane is flying in horizontal direction with a velocity of 600 km/h and at a height of 1960 m. When it is vertically above the point A on the ground, a body is dropped from it. The body strikes the ground at a point B. Calculate distance AB.
[Answer: 3333.3 m]


2. A body is thrown horizontally from the top of a lower and strike the ground in 3 seconds at an angle 45° with the horizontal. Find the height of the lower and the speed with which it was projected.
[Answer:  44.1 m , 29.4 m/s ]


3. An air craft is flying at a height of 3,500 m above the ground. If the angle subtended at a ground observation point by the air craft positions 10 s apart is 30° while passing over his head, what is the speed of the air craft?
[Answer: 187.5 m/s ]

Wednesday, 6 September 2017

CBSE Class 11 - Physics - Centre of Mass and Rotational Motion (Assignment) (#cbseNotes)

CENTRE OF MASS AND ROTATIONAL MOTION (ASSIGNMENT)

CBSE Class 11 - Physics - Centre of Mass and Rotational Motion (Assignment) (#cbseNotes)

1. Two bodies of masses 0.5 kg and 1 kg are lying in XY plane at (-1,2) and (3,4) respectively. What are the co-ordinates of the centre of mass?

Answer: 5/3, 10/3


2. Three points masses of 1 kg, 2 kg and 3 kg lie a (1,2), (0,-1) and (2,-3) respectively. Calculate the co-ordinates of the centre of mass of the system.

Answer: 7/6, -3/2


3. Three identical spheres each of radius r, and mass m are placed touching each other on a horizontal floor. Locate the position of centre of mass of the system.

Answer: r, r/√3


4. Two particles of mass 2 kg and 1 kg are moving along the same line with speeds 2m/s and 5m/s respectively. What is the speed of the centre of mass of the system. if both the particles are moving
(a) in same direction
(b) in opposite direction?

Answer: 3m/s, 1/3 m/s in the direction of 1 kg

Wednesday, 19 July 2017

CBSE Class 11 - Physics - Gravitation - Kepler's Laws (#cbseNotes)

Kepler's Laws

Class 11 - Physics - Gravitation 
CBSE Class 11 - Physics - Gravitation - Kepler's Laws (#cbseNotes)


Kepler's Laws


There has always been a great interest in the motion of planets. Part of the reason is that some people believe that it changed the course of science and laid foundation to Newtonian Laws. By 16th century, a lot of data on the motion of planets had been collected by many astronomers. Based on that data Johannes Kepler, after a life time study, worked out three empirical laws which govern the motion of planets and are known as Kepler's laws of planetary motion.

The laws for planets orbiting the sun, they hold equally well for satellites, either natural or artificial, orbiting Earth or any other massive central body.

The three laws are:

The law of orbits
Law of areas
Law of periods

Saturday, 15 July 2017

CBSE Class 11 / 9 - Physics - Gravitation - Understanding Mass and Weight (#cbseNotes)

Understanding Mass and Weight

Physics - Gravitation

CBSE Class 11 / 9 -  Physics - Gravitation - Understanding Mass and Weight (#cbseNotes)

Mass and Weight
The quantity of matter in a body is known as mass of the body. Mass is quantitative measure of inertia. Mass is an intrinsic property of matter and does not change as an object is moved from one location to another. Weight, in contrast, is the gravitational force that earth exerts on the object and can vary, depending on how far the object is above the earth's surface or whether it is located near another body such as the moon. The relation between weight W and mass m can be written in one of two ways:

W = GMₑm / r²
W = mg

According to the Newton's second law,
Force = mass ✕ acceleration

or mass = force / acceleration

Mass is of two types :
i) Inertial mass

ii) Gravitational mass


1. Inertial Mass:
Ratio of the applied external force and the acceleration produced in the body is known as inertial mass,

mi = External force applied / Acceleration produced.

Sunday, 2 July 2017

CBSE Class 11 - Physics - Work, Energy and Power (Assignment-1) (#cbseNotes)

WORK ENERGY POWER (Assignment-1)

CBSE Class 11 - Physics - Work, Energy and Power (Assignment-1) (#cbseNotes)


Q1. A water pump lifts water from a level 10 m below the ground. Water is pumped at a rate of 30
kg/minute with negligible velocity. Calculate the minimum horse power the engine should have to
do this?

Answer: 6.6 × 10⁻² hp

Q2. A man weighs 60 kg. Calculate work done by gravity as he climbs a ladder of heights 5m.

Answer: -2940 J

Q3. A body of mass 0.3 kg is taken up an inclined plane of length 10 m and height 5 m, and then allowed
to slide down to the bottom again. The coefficient of friction between the body and the plane is 0.15
What is the
(a) Work done by the gravitational force over the round trip?
(b) Work done by the applied force on the upward journey?
(c) Work done by the frictional force over the round trip
(d) Kinetic energy of the body at the end of the trip?

Answer: zero, 18.5 J, -7.6J, 10.9J

Q4. A pump can throw up 10 quintals of coal per hour from a coal mine 120 m deep. Calculate the power of the engine in watt assuming that efficiency is 80%.

Answer: 408.3 watt

Sunday, 14 May 2017

CBSE Class 11 Physics - Syllabus (2017-18) (#cbseNotes)

Physics -Syllabus (2017-18)


CBSE Class 11

CBSE Class 11 Physics - Syllabus (2017-18) (#cbseNotes)

Here presents the prescribed syllabus for Class 11 Physics for the curriculum 2017-18.


Sunday, 12 March 2017

CBSE REVISION TEST PAPER CLASS - XI PHYSICS (Laws of Motion) (#cbsepapers)

Laws of Motion

CBSE Revision Test - Class 11 - Physics - Motion in Straight Line (#cbsenotes)

Chapter Revision Test

Q1:  A person jumps from the roof of a house with a box of weight W on his head. What will be the weight of the box as experienced by the person during jump? [1]


Q2: Which of the following is scalar quantity? Inertia, force and linear momentum. [1]


Q3: Action and reaction forces do not balance each other. Why? [1]


Monday, 6 March 2017

CBSE Revision Test - Class 11 - Physics - Motion in Straight Line (#cbsenotes)

Motion in Straight Line

CBSE Revision Test - Class 11 - Physics - Motion in Straight Line (#cbsenotes)

Chapter Revision Test

Q1. A railway train 400m long is going from New Delhi railway station to Kanpur. [1]
   Can we consider railway train as a point object?


Q2. Shipra went from her home to school 2.5km away. On finding her home closed she [1]
   returned to her home immediately. What is her net displacement? What is the total
   distance covered by her?


Q3. Can speed of an object be negative? Justify [1]


Friday, 24 February 2017

CHAPTER REVISION TEST - CLASS XI - PHYSICS (Work, Energy and Power) (#cbsenotes)

Work, Energy and Power

CHAPTER REVISION TEST  - CLASS XI - PHYSICS (Work, Energy and Power) (#cbsenotes)
CHAPTER REVISION TEST 
CLASS XI - PHYSICS 


Q1: When an air bubble rises in water, what happens to its potential energy? [1]

Q2: A spring is cut into two equal halves. How is the spring constant of each half affected? [1]

Q3: What should be the angle between the force and the displacement for maximum and minimum work? [1]

Q4: The momentum of an object is doubled. How does it’s. K.E. change? [1]

Q5: What is work done in holding a 15kg suitcase while waiting for a bus for 15 minutes?  [1]

Friday, 3 August 2012

CBSE Class 9 and Class 11 to have PSA test from SA-II onwards

CBSE has asked CBSE affiliated schools to conduct a MCQ based exam called Problem Solving Assessment (CBSE-PSA) for class IX and XI from second term (SA-2) w.e.f. from January-Feburary 2013.
Later the test will be conducted for class X also.

Its score will be added in FA-4 which is 10% of total assessments of Class IX and class XI students will get a certificate. 

Monday, 23 July 2012

CBSE Class 11 - Physics - CH2 - Error Analysis

Error Analysis

Q1: Define error.

Answer: The exact  measurement of a physical quaintly not possible. This is known as Heisenberg uncertainly principle. Uncertainty in the measurements is called error.

Numerically, the deviation of measured value from the actual value is called error.  If X is the quantity measured, then ΔX is called error in X. i.e. Error = Actual value - Measured value.


Saturday, 7 July 2012

Class 11 - Physics - CH3 - Motion In a Straight Line (Part-2)

Motion in straight line!
(source:clker.com)

NCERT Chapter Solutions (Q14-onwards)


For Questions (1-13) see page.
Q 3.14: A man walks on a straight road from his home to a market 2.5 km away with a speed of
5 km/hr. Finding the market closed, he instantly turns and walks back home with a speed of
7.5 km /hr. What is the
(a) magnitude of average velocity, and
(b) average speed of the man
over the interval of time
(i) 0 to 30 min,
(ii) 0 to 50 min,
(iii) 0 to 40 min ?
[Note: You will appreciate from this exercise why it is better to define average speed as total path length divided by time, and not as magnitude of average velocity. You would not like to tell the tired man on his return home that his average speed was zero !]

Answer:

Wednesday, 27 June 2012

CBSE Class 11 - Physics - Units and Measurements - MCQs


Multiple Choice Questions



Q1: Light year is a unit of
(a) time
(b) distance
(c) sunlight intensity
(d) mass



Friday, 8 June 2012

Class 11 - Physics - CH3 - Motion In a Straight Line

Motion in straight line!
(source:clker.com)

NCERT Chapter Solutions


Q3.1 In which of the following examples of motion, can the body be considered approximately a point object:
(a) a railway carriage moving without jerks between two stations.
(b) a monkey sitting on top of a man cycling smoothly on a circular track.
(c) a spinning cricket ball that turns sharply on hitting the ground.
(d) a tumbling beaker that has slipped off the edge of a table.

Thursday, 31 May 2012

CBSE- Class XI - Physics - CH2 - Dimension Analysis


NCERT Chapter Solutions and Other Numerical Problems

www.eduvictors.com
Joseph Fourier -
How is he related to Dimensions?
Q1: Define the term 'Dimension' 

Answer: The term 'dimension' is used to refer to the physical nature of a quantity and the type of unit used to specify it. Mathematically dimensions of a physical quantity are the powers to which the fundamental quantities must be raised.

e.g. Dimension of velocity = Displacement / time = [L]/[T] = [M0][L1][T-1]