Showing posts with label class12-BioTechnology. Show all posts
Showing posts with label class12-BioTechnology. Show all posts

Saturday, 23 April 2022

Class 12 Biology - Biotechnology and Its Applications (MCQs) #biotechnology #biologyMCQs #class12Biology #eduvictors

Class 12 Biology - Biotechnology and Its Applications (MCQs)

Class 12 Biology - Biotechnology and Its Applications (MCQs) #biotechnology #biologyMCQs #class12Biology #eduvictors


Q1(NEET 2021): A specific recognition sequence identified by endonucleases to make cuts at specific positions within the DNA is:

(a) degenerate primer sequence

(b) Okazaki sequences

(c) palindromic nucleotide sequence

(d) poly(A) tailsequence


Wednesday, 20 April 2022

Class 12 Biology - Biotechnology: Principles and Processes (MCQs) #biologyQuiz #Biotechnology #eduvictors

Class 12 Biology - Principles and Processes (MCQs)

Class 12 Biology - Biotechnology: Principles and Processes (MCQs) #biologyQuiz #Biotechnology  #eduvictors




Q1: The linking of antibiotic resistance gene with the plasmid vector became possible with

(a) DNA polymerase 

(b) exonucleases

(c) DNA ligase 

(d) endonucleases

Wednesday, 23 February 2022

Class 12 - Biology - Biotechnology and Its Applications (Very Short Answer Based Questions - Solved) #class12Biology #biotechnology #eduvictors

Class 12 - Biology - Biotechnology and Its Applications (Very Short Answer Based Questions - Solved)

Class 12 - Biology - Biotechnology and Its Applications (Very Short Answer Based Questions - Solved) #class12Biology #biotechnology #eduvictors


Q1. What are Transgenic crops?

Answer: Genetically modified crops that contain or express one or more useful foreign genes are called transgenic crops.


Q2. What are transgenic animals? Give an example.

Answer:  Animals manipulated with the foreign gene and have the ability to express it are transgenic animals. e.g. Rosie, a transgenic cow produced milk containing human alpha-lactalbumin.


Q3. What is BT toxin?

Answer: Bt toxin is an intracellular crystalline protein. It exists as an inactive protoxin that once ingested by an insect, gets activated, binds to the surface of midgut epithelial cells. This causes cell swelling and lysis, leading to the death of an insect.

Saturday, 3 October 2020

Biology - Scientific Names (#Class11Biology)(#NEET)(#Class12Biology)(#Class9Biology)

 Biology - Scientific Names 

Biology - Scientific Names (#Class11Biology)(#NEET)(#Class12Biology)(#Class9Biology)


1. Swedish botanist Carolus Linnaeus established binomial nomenclature. 

2. Caper Bauhin expressed proposed binomial nomenclature for the first time 

3. In binomial nomenclature, the first word is a generic name having first letter capital and second word is a  specific epithet having first letter. e.g.  Homo sapiens, Mangifera indica

4. After end of biological name, the name of author is written in abbreviated form who gave the name to that organism.

5. Both the words of a biological name when handwritten are separately underlined and when printed are typed in italics to indicate their Latin origin and also give respect to the name.

Monday, 24 August 2020

CBSE Class 11 Biology - The Living World - An Overview of Virus and Viroids (#class11biology)(#viruses)(#viroids)(#eduvictors)

An Overview of Virus and Viroids ( Q & A)

CBSE Class 11 Biology - The Living World 

CBSE Class 11 Biology - The Living World - An Overview of Virus and Viroids  (#class11biology)(#viruses)(#viroids)(#eduvictors)


Q1: Do five kingdom classification include viruses, viroids and lichens?

Answer: Five kingdom system of classification do not includes Virus, Viroids and Lichens.


Q2: What is a virus? What is its structure?

Answer: Viruses are non-cellular organisms having inert crystalline structure outside the living. A virus is a small particle consisting of a nucleic acid core surrounded by a protein coat; in order to reproduce, a virus must infect a living cell.

Monday, 17 June 2019

CBSE Class 12 Biology - Chapter Biotechnology - Very Short Question Answers (#class12Biology)(#eduvictors)

Class 12 Biology - Chapter: Biotechnology

Very Short Question Answers

CBSE Class 12 Biology - Chapter Biotechnology - Very Short Question Answers (#class12Biology)(#eduvictors)

Q1: Name the molecular diagnostic techniques that should be referred to any patient for early diagnosis. 

Answer:
1) Recombinant DNA technology
2) Polymerisation chain reaction     
3) ELISA 


Q2: Give the term for rDNA, PCR and ELISA have a common value. 

Answer: rDNA, PCR and ELISA are tools of molecular diagnosis 


Q3: Give the term for replacing a defective mutant allele with a functional allele. 

Answer: Gene Therapy