Showing posts with label class12-Biology. Show all posts
Showing posts with label class12-Biology. Show all posts

Saturday, 3 October 2020

Biology - Scientific Names (#Class11Biology)(#NEET)(#Class12Biology)(#Class9Biology)

 Biology - Scientific Names 

Biology - Scientific Names (#Class11Biology)(#NEET)(#Class12Biology)(#Class9Biology)


1. Swedish botanist Carolus Linnaeus established binomial nomenclature. 

2. Caper Bauhin expressed proposed binomial nomenclature for the first time 

3. In binomial nomenclature, the first word is a generic name having first letter capital and second word is a  specific epithet having first letter. e.g.  Homo sapiens, Mangifera indica

4. After end of biological name, the name of author is written in abbreviated form who gave the name to that organism.

5. Both the words of a biological name when handwritten are separately underlined and when printed are typed in italics to indicate their Latin origin and also give respect to the name.

Monday, 24 August 2020

CBSE Class 11 Biology - The Living World - An Overview of Virus and Viroids (#class11biology)(#viruses)(#viroids)(#eduvictors)

An Overview of Virus and Viroids ( Q & A)

CBSE Class 11 Biology - The Living World 

CBSE Class 11 Biology - The Living World - An Overview of Virus and Viroids  (#class11biology)(#viruses)(#viroids)(#eduvictors)


Q1: Do five kingdom classification include viruses, viroids and lichens?

Answer: Five kingdom system of classification do not includes Virus, Viroids and Lichens.


Q2: What is a virus? What is its structure?

Answer: Viruses are non-cellular organisms having inert crystalline structure outside the living. A virus is a small particle consisting of a nucleic acid core surrounded by a protein coat; in order to reproduce, a virus must infect a living cell.

Monday, 9 December 2019

CBSE Class 12 - Biology - Chapter - Evolution - Questions and Answers (#class12Bioogy)(#eduvictors)

Chapter - Evolution - Questions and Answers

CBSE Class 12 - Biology

CBSE Class 12 - Biology - Chapter - Evolution - Questions and Answers (#class12Bioogy)(#eduvictors)

1- Mark Questions


Q1: Who proposed Big Bang theory?

Answer: Abbe Lemaitre in 1931.


Q2: Who proposed Panspermia theory?

Answer:  Richter in 1865.


Q3: What was Panspermia theory?

Answer: Panspermia theory stated that  life came from outside in the form of spores.

Thursday, 31 October 2019

Biology Quiz-5 (AIPMT/NEET/CET) (#biologyquiz)(#eduvictors)

Biology Quiz-5 

(AIPMT/NEET/CET)
Biology Quiz-5 (AIPMT/NEET/CET) (#biologyquiz)(#eduvictors)


Multiple Choice Questions

Q1: A particular species of plant produces light, non sticky pollen in large numbers and its stigma are long and feathery. These modifications facilitate pollination by

(a) Insects
(b) Water
(c) Wind
(d) Animals


Wednesday, 25 September 2019

CBSE Class 12 Sample Question Papers With Marking Scheme (2019-20)(#cbsepapers)(#eduvictors)

CBSE Class 12 Sample Question Papers With Marking Scheme (2019-20)

CBSE Class 12 Sample Question Papers With Marking Scheme (2019-20)(#cbsepapers)(#eduvictors)


CBSE has released sample question papers along with marking scheme based on the new curriculum. Sample Papers for Class 12 are taken into consideration as the best option to understand the question paper pattern very well.  

Eduvictors provide collection of sample question papers prepared by various schools and institutes 
that help you to practice and get familiar with the question paper pattern. Solving an ample variety of sample papers, together with the last years' pattern papers, has been the recommendation to students.

Here are links of SQPs and Marking Schemes for various subjects:

Monday, 17 June 2019

CBSE Class 12 Biology - Chapter Biotechnology - Very Short Question Answers (#class12Biology)(#eduvictors)

Class 12 Biology - Chapter: Biotechnology

Very Short Question Answers

CBSE Class 12 Biology - Chapter Biotechnology - Very Short Question Answers (#class12Biology)(#eduvictors)

Q1: Name the molecular diagnostic techniques that should be referred to any patient for early diagnosis. 

Answer:
1) Recombinant DNA technology
2) Polymerisation chain reaction     
3) ELISA 


Q2: Give the term for rDNA, PCR and ELISA have a common value. 

Answer: rDNA, PCR and ELISA are tools of molecular diagnosis 


Q3: Give the term for replacing a defective mutant allele with a functional allele. 

Answer: Gene Therapy


Wednesday, 27 March 2019

NEET Pre-Medical Biology Quiz: Biomolecules - Set 4 (#NEETQuiz)(#eduvictors)

NEET Biology Quiz: Bio-molecules

(Set -4)
NEET Pre-Medical Biology Quiz: Biomolecules (#NEETQuiz)(#eduvictors)

MCQs


Q1: Which of the following is a saturated fatty acid?

(a) Oleic Acid
(b) Linoeic Acid
(c) Archidonic Acid
(d) Palmitic Acid


Q2: Essential amino acids include

(a) leucine
(b) valine
(c) tryptophan
(d) all of these



Q3: Many elements are found in living organisms either free or in the form of compounds. One of the following is not found in living organisms.

(a) Silicon
(b) Magnesium
(c) Iron
(d) Sodium

Wednesday, 20 March 2019

AIPMT/NEET - Biology Quiz (#neetbiomcqs)(#eduvictors)

AIPMT/NEET - Biology Quiz 

AIPMT/NEET - Biology Quiz (#neetbiomcqs)(#eduvictors)
Honey Bee
(credits: Sandeep Handa)

Multiple Choice Questions

Q1: Which of the following structure is not found in bryophytes?
(a) A cellulose cell wall
(b) Chloroplast
(c) Sporangium
(d) Root


Q2: Which of the following statement about Bryophytes is/are incorrect?

(a) They lack xylem and phloem.
(b) The cell walls of their water conducting cells are lignified.
(c) They exhibit alternating heteromorphic generations.
(d) The sporophyte is usually nutritionally dependent on the gametophyte.


Q3: Which of the following is responsible for peat formation? (AIPMT 2014)
(a) Marchantia
(b) Riccia
(c) Funaria
(d) Sphagnum

Sunday, 10 February 2019

CBSE Class 12 - Biology - Biodiversity and Conservation - Questions and Answers(#cbsenotes)(#eduvictors)

Biodiversity and Conservation

Class 12 - Biology  
Questions and Answers
CBSE Class 12 - Biology - Biodiversity and Conservation - Questions and Answers(#cbsenotes)(#eduvictors)


Q1: Defined biodiversity.

Answer: Biologists typically define biodiversity as the “totality of genes, species and ecosystems of an area”. It refers to the sum total of diversity that exists at genetic, species and ecosystem level of biological organisation.


Q2: Who coined the term 'biodiversity'?

Answer: The term was coined by socio-biologist Edward Wilson and was used by Walter G Rosen for the diversity of life forms.


Q3: What are the three inter-related levels of biodiversity?

Thursday, 20 December 2018

CBSE Class 12 - Biology Sample Question Paper + Solution- (2018-19)(#cbsenotes)(#eduvictors)

CBSE Class 12 - Biology
 Sample Question Paper + Solution- (2018-19)

CBSE Class 12 - Biology  Sample Question Paper + Solution- (2018-19)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Biology is the study of life. All living things share five basic properties, passed down over millions of years from the first organisms to evolve on earth: cellular organization, metabolism, homeostasis, growth and reproduction, and heredity. Life’s organisms interact with each other at many levels, in ways simple and complex. Thus they show hierarchical organization. A variety of processes can produce evolutionary change. Most evolutionary biologists, however, agree with Darwin’s thinking that natural selection is the primary process responsible for evolution. Many such topics are covered in class 12 biology. 

Here follows the class 12  Biology sample question paper along with the marking scheme and answers for your assessment.

Monday, 8 October 2018

Class 9 - 12 - Biology - Know About Disease - Brief Notes About AIDS (#cbsenotes)(#eduvictors)

AIDS(A Brief Introduction)

Class 9 - 12 - Biology - Know About Disease - Brief Notes About AIDS (#cbsenotes)(#eduvictors)


Meaning of AIDS

The word AIDS stands for Acquired Immuno Deficiency Syndrome. This means a deficiency of the immune system, acquired during the lifetime of an individual indicating that it is not a congenital disease [disease or abnormality present from birth]. ‘Syndrome’ means a group of symptoms.


AIDS was first reported in 1981 and in the last twenty-five years or so, it has spread all over the world.

Luc Montagnier, Françoise Barré-Sinoussi, and their colleagues at the Pasteur Institute in Paris were the first to report the discovery of the virus now called the human immunodeficiency virus (HIV) associated with AIDS.


Causes of AIDS

Wednesday, 19 September 2018

CBSE Class 9 - Cell Biology - 7 Points about Plasmolysis (#cbsenotes)(#eduvictors)

Cell Biology - 7 Points about Plasmolysis


Plasmolysis vs Flaccid vs Turgid
Credits: Wikimedia, Author: LadyOfHats

1. When a living plant cell loses water through osmosis there is shrinkage or contraction of the contents of the cell away from the cell wall. This phenomenon is known as plasmolysis
(plasma → fluid; lysis → disintegration, decomposition).


2. Only living cells, and not dead cells, are able to absorb water by osmosis.


3. Cell walls permit the cells of plants, fungi and bacteria to withstand very dilute [hypotonic] external media without shrinkage.


Sunday, 17 June 2018

CBSE Class 11 - Biology - Understanding Plant Growth (#cbsenotes)(#eduvictors)

Understanding Plant Growth

CBSE Class 11 - Biology - Understanding Plant Growth (#cbsenotes)(#eduvictors)


Q1: Define growth.

Answer: Growth in an organism consists of a permanent and more or less irreversible increase in size, commonly accompanied by an increase in dry mass and amount of cytoplasm.


Q2: Define development.

Answer: The coordination of growth and differentiation of a single cell into multicellular tissues and organs is called development.


Q3: How the growth of living beings is different from non-living?

Answer: Growth in living beings is intrinsic or internal, in contrast to extrinsic growth observed in non-living objects.


Q4: How is plant growth different from animal growth?

Answer: Plant growth is generally indeterminate, i.e., continued throughout life while animal growth is non-continuous i.e. after a certain age, the ageing starts leading to death. In plants, the growth is diffused and localised while animal growth is uniform.


Q5: How plant growth is categorised?

Tuesday, 24 April 2018

AIPMT/ NEET CLASS 12 - BIOLOGY MCQs (#eduvictors)(#cbsenotes)

NEET/ AIPMT/ CET - BIOLOGY MCQs 

AIPMT/ NEET CLASS 12 - BIOLOGY MCQs (#eduvictors)(#cbsenotes)

1. Unicellular algae, diatoms and protozoans are the members of 

(a) Monera
(b) Fungi
(c) Protista
(d) Plantae

2. Which of the following is also known as ‘amphibian of the plant kingdom’?

(a) Algae
(b) Bryophytes
(c) Pteridophytes
(d) Gymnosperms


3. Yeast is not included in protozoas in fungi because

(a) chlorophyll is absent
(b) it has eukaryotic organisation
(c) cell wall is made up of cellulose and reserve food material as starch
(d) some fungal hyphae grow in such a way that they give the appearance of pseudomycelium


4. An association between roots of higher plants and fungi is called

(a) lichen
(b) fern
(c) mycorrhiza
(d) None of these


Sunday, 22 April 2018

CBSE CLASS 12 - Biology - Digestion - Five Digestive Juices (#cbsenotes)(#eduvictors)

Digestion - FIVE DIGESTIVE JUICES

CBSE CLASS 12 - Biology - Digestion - Five Digestive Juices (#cbsenotes)(#eduvictors)
Image credits: LadyOfHats (Wikimedia)

There are five digestive juices i.e.

Saliva,

Gastric juice

Pancreatic juice

Intestinal juice (succus entericus)

Bile juice

Sunday, 15 April 2018

Class 11/12 - Biology - Classification of Plants (#cbsenotes)(#eduvictors)

Biology - Classification of Plants - Herbs, Shrubs and Trees and Other Types

Class 11/12 - Biology - Classification of Plants (#cbsenotes)(#eduvictors)

Q1: Based on habit i.e. Based on height, duration and nature of stem, how plants are classified?

Answer:
Herbs
Shrubs
Trees


Q2: On the basis of On the basis of flowering frequency, how plants are classified?

Answer:
Monocarpic - These plants flower and fruit only once in their lifetim
Polycarpic - These plants bear flowers and fruits repeatedly.


Q3: On the basis of life span, how plants are classified?

Answer:

Annuals
Biennials
Perennials


Thursday, 5 April 2018

CBSE Class 12 / AIPMT / NEET - Biology MCQs

Class 12 / AIPMT / NEET - Biology MCQs 

CBSE Class 12 / AIPMT / NEET - Biology MCQs


Multiple Choice Questions


Q1: Which of the following is a ‘club moss’ ?

(a) Selaginella
(b) Equisetum
(c) Lycopodium
(d) None of these


Q2: The morphological nature of rhizophore of Selaginella is _______

(a) Root like
(b) Stem like
(c) Both root and stem like
(d) Rhizoid like


Q3: Pinus is a _____

(a) Tree
(b) Shrub
(c) Herb 
(d) None of these

Wednesday, 22 November 2017

Class 12 - Biology - Human Reproduction System - Very Short Questions and Answers (#cbseNotes)(#eduvictors)

Human Reproduction System - Very Short Questions and Answers

Class 12 - Biology - Human Reproduction System - Very Short Questions and Answers (#cbseNotes)(#eduvictors)

Q1: Define menarche.

Answer:  A female's first menstrual period. It is marked by the maturation of ovaries.


Q2: Which female reproductive system that regulates the condition of the endometrium?

Answer: progesterone.


Q3: What is amenorrhea?

Answer: It is failure to menstruate.


Q4: What is erythroblastosis?

Answer: It is a disease that occurs when the infant’s blood and the mother’s blood are incompatible. It is due to RH factor incompatibility.


Sunday, 17 September 2017

CBSE Class 10 - Biology - - Arteries vs Veins (#cbseNotes)

Biology - Arteries vs Veins

Areteries vs Veins
credits: Kelvinsong (Wikimedia) under CC-BY-SA-3.0


Arteries and Veins are parts of closed circulatory system and both carry blood. Here follows the differences between the two:


Wednesday, 23 August 2017

CBSE Class 12 - Biology - Human Nutrition (Worksheet) (#cbseNotes)

Human Nutrition (Worksheet)

CBSE Class 12 - Biology - Human Nutrition (Worksheet) (#cbseNotes)
Digestive System
By Mariana Ruiz Villarreal(LadyofHats) (Own work)
[Public domain], via Wikimedia Commons

Fill in the blanks


1. ______________ is a hormone released by the mucosa of duodenum.


2. The process by which the complex food materials are changed to simple molecules is called _______.


3. Trypsinogen in the presence of __________ enzyme breaks into Trypsin + Inactive dipeptides.


4. Bile salts with the help of _________ emulsify fats.