Monday, 17 June 2019

CBSE Class 12 Biology - Chapter Biotechnology - Very Short Question Answers (#class12Biology)(#eduvictors)

Class 12 Biology - Chapter: Biotechnology

Very Short Question Answers

CBSE Class 12 Biology - Chapter Biotechnology - Very Short Question Answers (#class12Biology)(#eduvictors)

Q1: Name the molecular diagnostic techniques that should be referred to any patient for early diagnosis. 

Answer:
1) Recombinant DNA technology
2) Polymerisation chain reaction     
3) ELISA 


Q2: Give the term for rDNA, PCR and ELISA have a common value. 

Answer: rDNA, PCR and ELISA are tools of molecular diagnosis 


Q3: Give the term for replacing a defective mutant allele with a functional allele. 

Answer: Gene Therapy




Q4: Give the term for increasing the content of gene. 

Answer: Gene amplification


Q5: What is the principle of ELISA? 

Answer: To study the antigen-antibody interaction


Q6: What is common in the recognition sequence of all the organisms and strains, which are recognized by restriction enzymes? 

Answer: Palindromic nucleotide sequence.


Q7: Indicate at what meiosis stage a recombinant DNA in made? 

Answer: Pachytene of meiosis–I


Q8: What is golden rice? 

Answer: GM rice with Vitamin A


Q9: Does your blood have proteases and nuclease? If so what is its function? 

Answer:  Formation of a blood clot.


Q10: Which enzyme is used to remove the phosphate group from the 5’ end of a DNA molecule 

Answer: Alkaline phosphate


Q11: Bioreactors are an important aspect of Biotechnology. How? 

Answer: They are used for biological conversion of raw materials.


Q12: Name the Genetically engineered human insulin. How many amino acids are present in it? 

Answer: Humulin. 51 amino acids. 


Q13: Out of 51 amino acids in insulin. How many amino acids present in chain A and B. 

Answer:  A-21   B-30


Q14: India is the world’s richest country in Biodiversity. How is it affected? 

Answer: Bio-piracy 


Q15: What is the role of CDFD? 

Answer: Centre in India responsible for DNA fingerprinting.


Q16: What are enzymes?

Answer: Cells contain protein molecules that act as biological or biochemical catalysts, they are known as enzymes.


No comments:

Post a comment

We love to hear your thoughts about this post!