Friday, 16 October 2020

Chapter 5 - Panchayati Raj - Questions and Answers - NCERT Book Solutions Class 6 Social and Political Life – I (#class6SocialScience)(#class6Civics)(#PanchayatiRaj)(#eduvictors)

Chapter 5 - Panchayati Raj - Questions and Answers - NCERT Book Solutions Class 6 Social and Political Life – I

Chapter 5 - Panchayati Raj - Questions and Answers - NCERT Book Solutions Class 6 Social and Political Life – I (#class6SocialScience)(#class6Civics)(#PanchayatiRaj)(#eduvictors)


Q1: What problem did the villagers in Hardas village face? What did they do to solve this problem?

Answer: Water problem had become very acute. The water level has gone further below the point, up to which the ground has been drilled. There is no water in the taps. Women have to walk 3 Km to get the water from the Suru river. They were planning for watershed development. 


Q2: What, in your opinion, is the importance of the Gram Sabha? Do you think all members should attend Gram Sabha meetings? Why?

Answer: Gram Sabha is of great importance, viz

 1. They elect the gram panchayat members. 

 2. The elected members keep a check on the activities of gram panchayat, 

 3. The members ensure that funds are utilised in the right way.

 4. The Gram Sabha ensures that all problems and solutions are discussed and solved in the right manner and at the right time.

All members should attend the meetings. If not, the few people will not be able to find any solutions for the problems. When all the members are present, any wrong decisions can be avoided and all problems are taken care of.


Q3: What is the link between a Gram Sabha and a Gram Panchayat?

Answer: Gram panchayat members are elected by the gram sabha. The gram panchayat is answerable to the gram sabha. Gram sabha monitors the activities of members of the gram panchayat.


Q4: What is the difference between a Gram Sabha and a Gram Panchayat?

Answer: All members of gram panchayat are elected by members of the gram sabha. All adults above the age of 18 years are members of the gram sabha.


Q5: Read the following news item.

Nimone is a village on the Chaufula-Shirur Road. Like many others, this village has also been facing a severe water shortage for the last few months and villagers depend on tankers for all their needs. Bhagvan Mahadeo Lad (35) of this village was beaten with sticks, iron rods and axes by a group of seven men. The incident came to light when some villagers brought a badly injured lad to the hospital for treatment. The FIR recorded by the police said that he was attacked when he insisted that the water in the tanker must be emptied into the storage tanks. The storage tanks were constructed as part of the water supply scheme by Nimone Gram Panchayat so that there would be equal distribution of water. However, he alleged that the upper caste men were against this and told him that the tanker water was not meant for the lower castes.

Adapted from Indian Express, May 1, 2004


Qa. Why was Bhagvan beaten?

Answer: He wanted the tanker water to be emptied into the storage tanks, as a part of the water supply scheme by Nimone Gram Panchayat. Some domineering people tried to stop him and beat him.


Q b. Do you think that the above is a case of discrimination? Why?

Answer: Yes It is a clear case of caste discrimination, as he was beaten up by people belonging to an upper caste. These people belonged to upper-caste insisted that lower caste people did not have the rights over the tanker water.


Q6: Find out more about watershed development and how it benefits an area?

Answer: Watershed development helps in conserving water. It recharges the water table and make the area green. It also provides habitat for wildlife and plants.


Q7: Who can become a member of the Gram Sabha?

Answer: Anyone who is 18 years old or more of that village and has the right to vote is a member of the Gram Sabha.


Q8: What is Panchayati Raj System?

Answer: Panchayati Raj System is a process through which people participate in their own government.


Q9: What are the three levels of the Panchayat System?

Answer: The Panchayat system covers 

1. the village level (Gram Panchayat), 

2. clusters of villages (block Panchayat) and 

3. the district level (District Panchayat).


Q10: Fill in the blanks with suitable words.

(a) The third tier of government in India is ___________________. 

(b) The ________  ________ prevents the Panchayat from misusing the village money.

(c) Every village Panchayat is divided into _______.

(d) _________ is the president of the Gram Panchayat.


Answer

(a) Panchayat

(b) Gram Sabha

(c) wards

(d) Sarpanch



👉See also:

CH1 - Understanding Diversity
CH2 - Diversity and Discrimination (Short Q & A)
CH3 - What is a government?
CH4 - Key Elements of Democracy
CH4 - Key Elements Of A Democratic Government

No comments:

Post a comment

We love to hear your thoughts about this post!