Thursday, 8 June 2017

CBSE Class 6 - Social Science - Know About India ( Q & A) (#cbseNotes)

Geography - Know About India ( Q & A)

CBSE Class 6 - Social Science 

CBSE Class 6 - Social Science - Know About India ( Q & A) (#cbseNotes)

Q1: What is the length and breadth of India?

Answer: The length of India is 3,214 kms from Jammu and Kashmir in north to Kanyakumari in the south. Its breadth is 2,933 kms from Gujarat in the west to Arunachal Pradesh in east.


Q2: Name the two countries are our neighbours across the sea?

Answer: Srilanka and Maldives are two neighbouring countries across the sea.


Q3: Name three Himalayan Rivers.

Answer:
Indus
Ganga
Bhramputra


Q4: Name the largest and smallest state of India.



Answer: Rajasthan is the largest and Goa is the smallest state of India.


Q5: Name the mountain range in the north of India.

Answer: Himalaya is the mountain range that lies in the north of India.


Q6: Name the land neighbours of India.

Answer: Seven land neighbours:
Pakistan
Afghanistan
China,
Nepal,
Bhutan
Bangladesh
Myanmar


Q7: Which is the most populated country in the world?

Answer: China is the most populated country in the world.


Q8: Name the neighbouring country which touches its western border.

Answer: Pakistan is the neighbouring country which touches its western border.


Q9: Which is the second most populated country in the world?

Answer: India is the second most populated country in the world.


Q10: Name the water body that lies in the south of India.

Answer: Indian ocean is the water body that lies in the south of India.


Q11: Which part of India is called peninsula and why?

Answer: The southern part of India is called peninsula because it is surrounded by Bay of Bengal along the east coast,Arabian sea along the west coast and Indian Ocean in the south.


Q12: What is the difference between Kanyakumari and Indira point?

Answer: Kanyakumari is the southern most tip of the Indian mainland but Indira point in Andaman and Nicobar island is the southern most tip of the country.


Q 13: What are the political divisions of India?

Answer: India is divided into 29 states and 7 union territories.


Q 14: Name the Longest Beach in India.

Answer: Marina Beach, Chennai

1 comment: