Wednesday, 26 May 2021

CBSE Class 12 - Business Studies - 1-Mark Questions (with Answers)(#class12BusinessStudies)(#cbse2021)(#eduvictors)

CBSE Class 12 - Business Studies - 1-Mark Questions (with Answers)

CBSE Class 12 - Business Studies - 1-Mark Questions (with Answers)(#class12BusinessStudies)(#cbse2021)(#eduvictors)


Q1: What is meant by ‘efficiency’ in management?

Answer: Efficiency means doing the task correctly and with minimum cost.


Q2: How does management help in achieving personal objectives? State.

Answer: Management helps in achieving personal objectives by motivating and leading in such a way that the individual members are able to achieve personal goals while contributing to the overall organisational objectives.


Q3: Define ‘ planning premises’.

Answer: Planning premises are the assumptions made about the future on the basis of which the plans are drawn.


Q4: Alliance Ltd. is engaged in manufacturing plastic buckets. The objective of the company is to manufacture 100 buckets a day. To achieve this, the efforts of all departments are co-ordinated and interlinked and authority- responsibility relationship is established among various job positions. There is clarity on who is to report to whom.

Name the function of management discussed above. 


Answer: Organising.



Q5: Explain how’ cost of debt’ affects the choice of capital structure of a company.

Answer: ‘Cost of debt’ affects the choice of capital structure of a company as low interest rates increase a firm’s capacity to employ higher debt.


Q6: ‘ Indian Logistics’ has its own warehousing arrangements at key locations across the country. Its warehousing services help business firms to reduce their overheads, increase efficiency and cut down distribution time.

State with reason, whether the working capital requirements of ‘Indian Logistics’ will be high or low.

Answer: Low, as it is a service industry, which usually do not have to maintain inventory.


Q7: ‘ Beauty Products Ltd’ is a natural and ethical beauty brand famous for offering organic beauty products for men and women. The company uses plant based materials for its products and is the No.1 beauty brand in the country. It not only satisfies its customers but also believes in overall protection of the planet.

Identify the marketing management philosophy being followed by ‘Beauty Products Ltd.’


Answer: Societal marketing concept.


Q8: On Sonika’s birthday her mother gave her a pair of gold earrings. After one month Sonika observed that the ear-rings are losing their shine. She checked the mark on the ear-rings and found that it was not a proper Hallmark and her mother had been cheated by the shopkeeper. So, she filed a complaint in the district forum which rejected it. Not satisfied by the decision of district forum, she was very much disturbed and after two months decided to appeal further.

Can Sonika appeal against the decision of the district forum? Give reason in support of your answer.


Answer: No, Sonika cannot appeal now as the appeal has to be filed within 30 days of passing of the order by the district forum.


Q9: ‘ Indian Logistics’ has its own warehousing arrangements at key locations across the country. Its warehousing services help business firms to reduce their overheads, increase efficiency and cut down distribution time.

State with reason, whether the working capital requirements of ‘Indian Logistics’ will be high or low.

Answer: Low, as it is a service industry, which usually do not have to maintain inventory.


Q10: How does management help in achieving personal objectives? State.

Answer: Management helps in achieving personal objectives by motivating and leading in such a way that the individual members are able to achieve personal goals while contributing to the overall organisational objectives.


Q11: Explain how’ cost of debt’ affects the choice of capital structure of a company.

Answer: ‘Cost of debt’ affects the choice of capital structure of a company as low interest rates increase a firm’s capacity to employ higher debt.


Q12: What is meant by ‘co-ordination’ in management?

Answer: Co-ordination is the process by which a manager synchronises the activities of different departments towards the achievement of a common goal.


Q13: Pramod was a supervisor at ‘ Annapurna Aata’ factory. The factory was producing 200 quintals of aata every day. His job was to make sure that the work goes on smoothly and there was no interruption in production. He was a good leader who would give orders only after consulting his subordinates and work out the policies with the acceptance of the group.

Identify the leadership style being adopted by Pramod. 


Answer: Democratic style of leadership.


Q14: What is meant by ‘effectiveness’ in management?

Answer: ‘Effectiveness’ in management means doing the right task, completing activities and achieving goals.



Q15: Define ‘ formal organisation’.

Answer: Formal organisation refers to the organisation structure which is designed by the management to accomplish a particular task.


👉See Also:

Business Studies Sample Question Paper (2018-19) + Marking Scheme
Business Studies Sample Question Paper (2019-20) + Marking Scheme
Business Studies Sample Question Paper (2020-21) + Marking Scheme
Business Studies Preboard Question Paper (2020-21) Set A 
Business Studies MCQs (Set-1)
Business Studies MCQs (Set-2) 
Business Studies MCQs (Set-3)
Business Studies MCQs (Set-4)
Business Studies MCQs (Set-5) 
Business Studies Preboard Question Paper (2020-21) Set B
Business Studies Preboard Question Paper (2020-21) Set C

No comments:

Post a Comment

We love to hear your thoughts about this post!