Sunday, 20 May 2012

Class 10 - English Communicative - Integrated Grammar Practice 1

Integrated Grammar Practice 1

1. Complete the passage by choosing the correct options from those given below.

Answer:


Pleasure and pain are the inseparable facets of human existence. While the experience of our well-being is rather vague and intangible, experience of pain is real, and affects our body, mind and spirit, altering our lives in more ways than one. Pain is an unpleasant sensory and emotional experience caused by tissue damage that results from physical trauma, burns, illness, injury or surgery. Despite the agony caused by pain, it is essential for our survival. Pain rings an alarm bell, alerting you to pay immediate attention and take quick action.



2. Geetika is learning about China in her Geography classes. She has to give a short talk to her class about Shanghai. Read the notes she has made and then complete the speech she prepares for her class. Do not add any new information. Write only the correct answers against the correct blank numbers in your answer sheets.
Answer:
(a) (i) is the largest port city of China
(b) (iii) are handled here
(c) (ii) as the most populous city
(d) (i) an industrial city because of the
(e) (ii) It gained historic importance


3. The following passage has not been edited. There is ONE error in each of the first nine lines. Write the incorrect word and the correction as given in the example against the correct blank number in the space provided. Also underline the correct word you have supplied as shown.

Answer:
Malaria, caused by the bite of a female Anopheles   a - the
mosquito will become dangerous if care was not taken.(a) was -is
The bite of the mosquito transfer the parasite into(b) transfer - transfers
the human system. Malaria is accompanied with high(c) with - by
fever and shivering. This mosquitoes breed in(d) This - These
stagnant water, in puddles, on coolers etc. It is(e) on - in
important to take care that water do not collect(f) do - does
in and around the houses. Garbage can also       (g) can - should
be regularly removed so that mosquitoes will not   (h) will - do
breed in such damp wastes.  


4. Rearrange the following words and phrases to make meaningful sentences.


Answer:
  • always/ the same/ Earth's/ climate/ stayed/ hasn't
      1. Earth's climate hasn't stayed always the same.

  • an/ a period/ periodically/ of/ cold weather/ called /the/ goes through/especially / Earth/ ice age
       2. Periodically the Earth goes through a period of cold weather called an ice age.
  • an/ during/ ice age,/ polar glaciers/ grow/ the/ bigger.
       3. The polar glaciers grow bigger during an ice age.
  • an ice age,/ at/ of/ glaciers/ the peak/ may cover/ a third/ as much as/the Earth/ of
       4. Glaciers of an ice age, at the peak, may cover as much as a third of the Earth.

5. Read the news items given below. Use the information in the headlines to complete the sentences.
Answer:
1. Ambala police to hire private detectives
⇒ Private detectives will be hired to help the Ambala police force in better investigation.

2. Plea against IT officer dismissed
⇒ The Haryana High Court had dismissed the plea filed by Coca Cola India Inc. against the assistant commissioner of income tax, Gurgaon, and other respondents.

3. Three IAS officers transferred
⇒ The Haryana government has transferred Three IAS officers and 11 Superintendents of Police, including the Bhiwani SP along with the
Deputy Commissioner.

4. Property dealer shot dead
⇒ A property was dealer shot dead inside the premises of a hospital by armed gangsters here today.

6. Read the following conversation carefully and complete the following passage by filling in the blank spaces appropriately. Do not add any new information. Write the answers in your answer sheet against the correct blank number.
Answer:
Patient: Doctor, I have a terrible toothache.
Doctor: Well, sit down. I need to examine your teeth. Please open your mouth wide.
Patient : Is there any serious problem, doctor?

The patient told the doctor (a) _that he had a terrible toothache_. The doctor told him to sit down as (b) _he needed to examine his teeth_. He also requested the patient (c) _to open his mouth_ . The patient then enquired (d) _if there was any serious problem_.

7. Given below is a description of what happened during a fire. One word has been omitted in each line. Mark the place where you think a word has been omitted using '/'. Write the word you think is missing in the space provided. 

Answer:

aThere was a fire / our street yesterday morning.                           in
bWhen I woke up, I looked / of the window and sawout
csmoke pouring out of / house opposite. Then Ithe
dsaw fire engines arriving / their sirenswith
eblaring. First one turned /  the corner and stopped outsideto
fthe house. All the firemen dashed /  the house andinto
gran upstairs to the bedrooms. A woman /  screamingwas
hfrom an upstairs window. She shouted that she /  lockedwas
iin the room and /  not get out. By this time a secondcould
jfire engine arrived and the firemen /  held a blankethad
kfor her to jump into. The chief shouted that she /  to jump.had
lYou could see that /  was terrified but suddenly sheshe
mmade the decision and with /  great scream, she jumped.a
nShe landed safely. Afterwards she said that it had /  thebeen
omost frightening experience of /  life.her


50 comments:

  1. good work...it helped me a lot...

    ReplyDelete
  2. it was really so great thanks a lot

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. yes Pulin, it was very helpful

      Delete
    2. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    3. this is really very helpful

      Delete
    4. terrific . it proved helpful to me . thanks a lot !

      Delete
  4. very great to visit this website......

    ReplyDelete
  5. I rate this website more than CBSE's Meritnation. This website gives me more answers and question papers for free. I really has to appreciate owner of this website. Thankyou so much for your great work.

    ReplyDelete
  6. My teacher always use to give home work in workbook....it really helped me and saved a lot of my time with no punctual mistake.....thank a lot.

    ReplyDelete
  7. Very helpfull 100 lakh thanks

    ReplyDelete
  8. this is like a blessing from heaven

    ReplyDelete
  9. nice one


    very helpful website for all the students

    ReplyDelete
  10. thanks a lot................. helped me for my exams

    ReplyDelete
  11. it helped me so much thanks

    ReplyDelete
  12. love the site.. thanks a lot..

    ReplyDelete
  13. Cool website useful in study

    ReplyDelete
  14. awsome cool website very useful in study and hw ;)

    ReplyDelete
  15. good but put questions and answers separately

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. in the fourth main second part you missed out 'especially'.
    Please repost the answer

    ReplyDelete
  18. It's too much useful thankxxx alot

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. Good it helped me a lot...🖒🖒

    ReplyDelete
  21. seeing and copying does not make any sense

    ReplyDelete
  22. Actually everyone dont do that

    ReplyDelete
  23. The site iz really helpful.But the answer of Q.4 of sentence-rearrangement iz wrong.I'm damn sure.It should be,"At the peak of an ice age,glaciers may cover as much as a third of the Earth."Thiz iz becuz there iz only one comma there,not two.So,screw up thiz guyz.

    ReplyDelete
  24. How to save time 101 : Step 1 - visit this site
    Step 2 - Profit $$$

    ReplyDelete
  25. A good answers and a good website

    ReplyDelete
  26. Thankyouuuuuu............. Very much😀

    ReplyDelete
  27. Rearrange words second question, the word'especially' gone missing in answer

    ReplyDelete
  28. Its very helpful but plz put ques and ans. Seprately so it is very easy to check or to learn.

    ReplyDelete
  29. You should also answer the questions E.1 and E.2

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  31. thankuu yrr...........it helped me a lot ... ^_^

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.