Wednesday, August 27, 2014

CBSE Class 10 - English(Communication) - CH 13 - THE DEAR DEPARTED

THE DEAR DEPARTED

CBSE Class 10 - English(Communication) -  CH 13 - THE DEAR DEPARTED

Q & A

Question 1:  What are the reasons for the old people being "abused, harassed and abandoned" in India?

Answer : The old people feel very lonely and ignored. They often feel depressed. They feel that they have nobody to care for them. They cannot share their problems with anybody. Lives in metropolitan cities have left no time with members of the family to spend with each other.

Question 2: Given below are the main incidents in the play. They are in a jumbled order.
Arrange them in the sequence in which they occur in the play.

1. Victoria is asked to fetch the bunch of keys to the bureau to look for the insurance receipt.
2. Mrs. Slater instructs Victoria to put her white frock on with a black sash.
3. Mrs Slater discovers that grandfather is 'dead'.
4. The Slaters fetch the bureau and the clock from upstairs.
5. The family sits down to have tea.
6. Henry wears the new slippers of grandfather's
7. Grandfather comes to know how his daughters were in a hurry to divide his things between them.
8. Grandfather announces his intention to change his will and to marry Mrs. Shorrocks.
9. Grandfather comes down and is surprised to find the Jordans.
10. They discuss the obituary announcement in the papers and the insurance premium payment.
11. The Jordans arrive and learn the details of grandfather's 'demise' from the Slaters.

Answer:
3. Mrs Slater discovers that grandfather is 'dead'.
2. Mrs. Slater instructs Victoria to put her white frock on with a black sash.
6. Henry wears the new slippers of grandfather's
4. The Slaters fetch the bureau and the clock from upstairs.
11. The Jordans arrive and learn the details of grandfather's 'demise'from the Slaters.
5. The family sits down to have tea.
10. They discuss the obituary announcement in the papers and the insurance premium payment.
1. Victoria is asked to fetch the bunch of keys to the bureau to look for the insurance receipt.
9. Grandfather comes down and is surprised to find the Jordans.
7. Grandfather comes to know how his daughters were in a hurry to divide his things between them.
8. Grandfather announces his intention to change his will and to marry Mrs. Shorrocks.


Question 3: How does Mrs. Slater plan to outshine the Jordans? What does it reveal about her character?



Answer :  Mrs. Slater was not very happy with the mourning dresses that she and her family were wearing. In fact, she had ordered new dresses for everybody. However, she thought that her sister wouldn’t have thought of mourning dresses and so she would outshine them there. Mrs. Slater was a very superficial person. She was not concerned about the death in her family but was more bothered about her appearance and how to be better than her sister.


Question 4: Why does Mrs. Slater decide to shift the bureau from grandfather's room before the arrival of the Jordans? How does Henry react to the suggestion?

Answer : Mrs. Slater always liked grandfather’s bureau. After his death, she decided to shift it to sitting room before her sister arrived lest she laid a claim on it. Henry was shocked at the suggestion because he felt that the sisters should amicably divide grandfather’s things. He also felt that it was too heavy and moreover, he was worried about the arrival of the Jordans while they were shifting it.

Question 5: What is the reason for the Jordans taking a long time to get to the house of the Slaters? What does it show about the two sisters' attitude towards each other?

Answer : The Jordans were late because they bought proper mourning dresses to wear before they came to Slater’s house. Both the sisters were competing against each other and trying to be one up the other. Mrs. Slater thought that her sister wouldn’t have thought of mourning clothes, meanwhile Mrs. Jordan had already bought readymade clothes for mourning. Rather than being concerned about the death in the  family, both sisters were worried about their appearances and how they could outdo each other.

Question 6 : What does Mrs. Jordan describe as 'a fatal mistake'? What is the irony in the comment she makes on Mrs. Slater's defense?

Answer : Mrs. Slater sends for Dr Pringle as soon as she realises that grandfather is dead. However, Dr Pringle could not come as he was out. It was this that Mrs. Jordan describes as a “fatal mistake”. According to Mrs. Jordan grandfather could have been revived had Mrs. Slater sent for another doctor. It is this blunder on Mrs. Slater’s part that Mrs. Jordan describes as fatal.

Question 7: Ben appreciates grandfather saying 'its' a good thing he did'. Later he calls him a 'drunken old beggar'. Why does he change his opinion about grandfather?

Answer : Ben appreciated grandfather when he came to know that he had gone out to pay his insurance premium. However, when he got to know that he had not paid the premium instead gone to a public house, he calls him a drunken old beggar. Ben changed his opinion about grandfather when he realised that he hadn’t paid premium because now after his death they could not claim the insurance money.

Question 8: What change does grandfather make in his new will? What effect does it have on his daughters?

Answer : Grandfather decided that in his new will, he would leave all his money and things to the person he would be living with when he died. This led to another spat between the daughters. Since both of them were very keen to get his money and things, they wanted that he should stay with them.

Question 9: What are the three things that grandfather plans to do on Monday next?

Answer : The three things that grandfather planned to do on Monday next was first to go to a lawyer and change his will, then pay his insurance premium and finally go to St. Phillip’s church and get married.


Question 10: Bring out the irony in the title of the play.

Answer : The play is aptly titled Dear Departed: the departed in this play was truly dear to his daughters and sons-in-law. While they did not anxiously wait for his, they exactly did not regret his sudden passing away.
Mrs. Slater immediately assumed that the grandfather was dead. She, without delay, sent a message to her sister. She arranged for tea for her. She quickly brought down the bureau from the grandfather’s room so that her sister could not claim it. The sister and brother-in law arrived late as they could not come without
proper mourning clothes. They chose to have tea first rather than pay their respect to the departed soul. They cursed him for not having paid the insurance premium. When they realised that grandfather was alive and was going to alter his will, they quarreled in front of him. Thus, the departed was dear as long as he left his wealth to them.

Question 11: How does the spat between his daughters lead to grandfather discovering the truth?

Answer : The spat happened when Mr. and Mrs. Jordan asked grandfather on whether he remembered anything while sleeping. Mrs. Slater, however, prevented Mrs. Jordan from coaxing grandfather. In fact, Mrs. Slater was scared that he would remember that she and Mr. Slater had shifted the bureau and the clock from his room. Mrs. Slater’s worst fears came true when grandfather realised that the bureau and clock was shifted to the sitting room. This led to a full fledged verbal exchange between the two sisters. Mrs. Jordan told the grandfather that Mr. and Mrs. Slater shifted the bureau and the clock from his room to the sitting room because they thought he was dead and they were shifting things out of his room so she couldn’t lay a claim on them. After discovering the truth, grandfather became very bitter because he felt that his daughters didn’t even wait for his funeral to start dividing things between them.

Question 12: Compare and contrast Henry's character with that of his wife. Support your answer with evidence from they play.

Answer :  Henry was a stooping, heavy man with a droopy moustache. In fact his sister-in law described him well when she says “Are you such a poor creature that you must do every dirty thing she tells you?” Henry was a simple man who followed all his wife’s instructions. She asks him to wear grandfather’s slippers; he wears them even if they are a size smaller to him. Unlike his wife, he is attached to the grandfather: he is not very happy with his wife shifting the bureau and the clock from his room. He felt that the sister should amicably divide things between them. He wished that grandfather’s obituary in the newspaper should be nice and poetic. He tried to stop the two sisters from quarrelling but failed miserably. Henry was a straightforward man unlike his wife who was a manipulative lady.


Question 13: "Are we pinching it before Aunt Elizabeth comes?"

a) What does 'it' refer to here?
b) How does Vicky conclude that her parents are 'pinching it'?
c) Mention the two reasons that Mrs. Slater gives for her action.
d) What does it reveal about the difference between the attitude of the elders and that of Vicky?

Answer :
a) “It” refers to the bureau that was grandfather’s room.

b) When Victoria was told by her father that he and his mother were shifting the bureau downstairs, she concluded that her parents are “pinching it” because everything that was in grandfather’s room had to be equally divided amongst the two sisters.

c) Mrs. Slater wanted the bureau for her husband Henry because he always liked it. Moreover, she felt it was okay to have this kind of mentality.

d) The elders instead of mourning the death were busy dividing grandfather’s things. Victoria, on the other hand, had wisdom beyond her years. She immediately understood the meaning of their actions. She didnot
like her parents shifting the bureau.


15 comments: