Thursday, 14 January 2016

CBSE Class 10 - Geography - Chapter 6 - Manufacturing Industries (Very Short Q and A)

Manufacturing Industries
CBSE Class 10 - Geography - Chapter 6 - Manufacturing Industries (Very Short Q and A)
Steel Factory

VSQA based on NCERT Chapter


Q1: Which industry uses limestone as raw material?


Answer: Cement



Q2: Enterprises like BHEL, SAIL etc. are categorised as which type of industrial sector?

Answer: Pubic sector enterprises


Q3: What is agglomeration economy?

Answer: Cities provide markets and other facilities like banking, insurance, transport, labour, consultants etc. to various sectors of business and industries. Many industries come together and make use of services offered by these urban institutions. This is known as agglomeration economy.


Q4: What is the full form of NTPC?

Answer: National Thermal Power Corporation



Q5: Give an example of agro-based industry?

Answer: Sugar industry, Textile industry.




Q6: Give an example of industrial sector run as co-operatives?

Answer: Sugar industry (in Maharashtra), coir industry



Q7: What is the share of manufacturing sector contributed in India's GDP?

Answer: 17%



Q8: Name three physical factors that affect the location of industries.

Answer: Physical factors that affect the location of industries are:

 i.  Availability of raw materials
ii.  Availability of power resources
iii. Suitable climate
iv. Availability of water


Q9: Name three human factors that affect the location of industries.

Answer: Human factors that affect the location of industries are:

i.   Availability of labour
ii.  Availability of market
iii. Government policies


Q10: What were the major objectives of National Jute Policy 2005?

Answer:
 i.  To increase the productivity of jute industry
ii.  To improve the quality of jute
iii. To ensure good prices to the jute farmers
iv.  To enhance the yield per hectare


Q11: Define manufacturing.

Answer: It is production of goods in large quantities often processing from raw materials to more valuable products.


Q12: What are joint sector industries? Give an example.

Answer: Joint sector industries are owned and controlled by both government and private individuals jointly on a share basis. e.g. Oil India Ltd.


Q13: List any three problems faced by the cotton textile industries.

Answer:
a. Scarcity of good quality of cotton,
b. Obsolete machinery,
c. Erratic powers supply,
d. Low productivity of labour and
e. Stiff competitions with synthetic fibre industry


Q14: State any two reasons for the low productivity of iron and steel in India.

Answer:
a. High cost and limited availability of coking coal
b. Poor infrastructure
c. Irregular supply of energy



Q15: Name three states where aluminium plants are located?

Answer: Chhattisgarh, Tamil Nadu, Kerala, Uttar Pradesh, Maharashtra and West Bengal



Q16: Name the different varieties of fertilizers produced in India.

Answer: Nitrogenous fertilizers, Phosphatic fertilizers and Complex fertilizers

4 comments:

Note: only a member of this blog may post a comment.