Saturday, 11 February 2017

CBSE Class 10 - Economics - Consumer Rights (Short Q and A) (#cbseclass10)(#cbsenotes)

Consumer Rights

Class 10 - Economics 
CBSE Class 10 - Economics - Consumer Rights (Short Q and A) (#cbseclass10)(#cbsenotes)


Short Q & Answers


Q1: What are the different ways of exploitation of consumers in the market?

Answer:
 ① Higher price
 ② Quality lapse
 ③ Underweight & under measurement


Q2: Define consumer.

Answer: Consumer is a person who buys and uses a good or service from the market after making a payment.


Q3: What is CORPA?

Answer: is CORPA is the consumer Protection Act enacted by the government of India on 24th December 1986.




Q4: When was Codex Alimentarious Commission created? By whom?

Answer: In 1963 by food and agricultural organization.


Q5: Explain the three-tier quasi judicial machinery to redress the grievances of the consumers?

Answer:
District courts. The district level court deals with cases involving claims up to Rs.20 lakh.

Redressal forums at State level. The state level court deals with cases between Rs. 20 lakh and Rs.1 crore

Redressal forums at National level. The national level court dealt with cases which involve claims exceeding Rs.1crore.



Q6: What is MRP?

Answer: It is the maximum retail price printed on packages goods. The seller cannot charge more than this price.


Q7: What are the certifications for Quality assurance?

Answer:
① ISI Mark
② AGMARK
③ HALLMARK


Q8: What is a consumer forum?

Answer: The consumer movement in India has led to the formation of various organizations locally known as consumer forums or consumer protection councils. They guide consumers on how to file cases in the consumer court.


Q9: What is the difference between consumer protection council and consumer court?

Answer:
The consumer protection council promotes and protects the various rights of the consumer.

The consumer court is made to hear the cases regarding a consumer complaint.

CBSE Class 10 - Economics - Consumer Rights (Short Q and A) (#cbseclass10)(#cbsenotes) Consumer protection council is an advisory body, while consumer court is a quasi judiciary body.


Q10: What is Hallmark?

Answer: It is an official mark struck on items made of precious metals like gold silver platinum etc.





No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.