Saturday, February 4, 2017

CBSE Class 10 - Science - Management of Natural Resources - Very Short and Short Q and A (#cbsenotes)

Management of Natural Resources 

CBSE Class 10 - Science - Management of Natural Resources - Very Short and Short Q and A  (#cbsenotes)

Very Short and Short Q and A from CBSE Papers 


Q1: What is coliform ?

Answer: It is a group of bacteria found in human intestine.


Q2: List any four stakeholders which may help in the conservation of forests.

Answer: People, the government, industrialists and Wildlife and nature enthusiasts.


Q3: What is reuse strategy ? Reuse strategy is considered better than the recycling strategy. Why ?

Answer: In reuse strategy, things are used again and again instead of throwing them. It is better than recycling of objects as no energy is used in this strategy for remaking of objects.


Q4: India has more than 50,000 strains of rice. Mention the level of biodiversity it represents.

Answer: It is a genetic variation within the species.


Q5: What do the three R’s refer to save the environment ? Which one of these would be the best for environment ?

Answer: Three R’s refers to Reduce, Recycle and Reuse.
Reducing wastage of energy is the best for environment.




Q6: Why are coal and petroleum considered to be non-renewable sources of energy?

Answer: Coal and petroleum are considered non-renewable sources of energy because they are not being formed continuously in nature and are, therefore, not replenished. Continuous use will result in their depletion.


Q7: Which bacteria was found in Ganga water indicating contamination ?

Answer: Coliform bacteria found in Ganga water indicate contamination.


Q8: Which one of the following gases is the major constituent of biogas: CO2, H2, CH4, CO2?

Answer: CH4 (Methane)


Q9: Suggest two ways to conserve forests.

Answer: (i) By planting more trees.
(ii) By banning cutting of trees.


Q10: What are the water harvesting methods used in Maharashtra ?

Answer: Bandharas and tals


Q11: What harm has been caused to alpine meadows since nomadic shepherds have stopped from grazing their cattle in such meadows?

Answer: The great Himalayan National Park formed had put this practice to an end. This resulted in tall grasses, preventing fresh growth of alpine grasslands in Himalayas.


Q12: What would be the advantage of exploiting resources with short term aims?

Answer: The exploitation of natural resources such as forest for obtaining forest products like timber which is used for making wooden houses, furniture and many other wooden things is the advantage of exploiting natural resources with short term aims.


Q13: How did the Chipko Andolan ultimately benefit the local population ?

Answer: Chipko Andolan forced the government to rethink their priorities. This experience has also taught people that destruction of forests can change the quality of soil and the sources of water.


Q14: What is meant by sustainable development ?

Answer: It is a development which can be maintained for a long time without undue damage to the environment.


Q15: What measures would you take to conserve electricity in your house?

Answer:
1. Switch off fans and lights when not in use.
2. Use of solar water heating system and solar heaters.
3. Use of fluorescent tubes or CFL or LEDs.
4. Use more natural light in rooms.


Q16: Local people around forests are referred to as “stakeholders” for conservation of forests. Give reasons.

Answer:
(i) Locals are dependent on forest produce.
(ii) Industries use tendu leaves in industries.
(iii) Forest Department controls resources from forest.
(iv) NGO’s working for conservator of nature and world life.


Q17: Why are forests considered ‘biodiversity hot spots’ ? 

Answer: Forests are called biodiversity hot spots because it contains different species of plants, animals, bacteria, fungi, etc.


Q18: State the meaning of biodiversity hot spots

Answer: The richest and the most threatened reservoirs of plants and animals lives are termed as biodiversity hot spots.


Q19: What important message is conveyed by Amrita Devi Bishnoi Award for wildlife conservation ?

Answer: Messages of (i) afforestation and
(ii) involvement of community in forest conservation is conveyed by Amrita Devi Bishnoi Award.


Q20: What is water harvesting ?

Answer: It means capturing of rain water where it falls and taking measures to keep the water clean by not allowing polluting activities to take place.


Q21: What is the effect of continuous depletion of ground water along coastal region?

Answer: It leads to movement of saline sea water into freshwater wells then spoiling their quality.


Q22: For what purpose is the ‘Khadin’ technique used in Rajasthan ?

Answer: Rain water harvesting


Q23: Suggest a few measures for controlling carbon dioxide levels in the atmosphere.

Answer:
1. Reduce the consumption of petrol in the automobiles.
2. Use CNG as cleaner fuel
3. Plant more trees
4. Do not burn litter and fields after harvesting.


Q24: Write two points to be kept in mind while storing water in tanks.

Answer: Storage tank should not be located close to the source of contamination and should be accessible for cleaning


Q25: List any two causes for the failure of sustained availability of ground water.

Answer: (i) Loss of vegetation cover.
(ii) Pollution from industrial effluents.


Q26: Write two advantages of water shed management.

Answer: It increases biomass production.
It prevents occurrence of drought and flood.


Q27: Mention the estimated period upto which petroleum and coal reservoirs are expected to last.

Answer: Petroleum : 40 years; Coal : 200 years.


Q28: What are fossil fuels? 

Answer: The fuels like coal and petroleum that are formed from the degradation of biomass are called fossil fuels.


Q29: Why is LPG considered a better fuel than coal ?

Answer: Burning of coal leaves residues which are harmful and cause air pollution, whereas LPG does not produce smoke or ash.


Q30: Name the two elements which are present both in CNG and petroleum.

Answer: (i) Hydrogen, (ii) Nitrogen.


Q31: Name any two poisonous products formed by burning of fossil fuels.

Answer: Burning of fossil fuels produces CO2, water and oxides of nitrogen and sulphur. It causes acid rain.


Q32: Name the four basic elements which formed coal from biomass.

Answer: Carbon, hydrogen, nitrogen and oxygen.


Q33: Which canal has brought greenery to considerable areas of Rajasthan?

Answer: Indira Gandhi Canal.


Q34: Who started Chipko movement?

Answer: Sunder Lal Bahuguna



No comments:

Post a Comment