Saturday, 6 May 2017

CBSE Class 12 - Biology - Human Reproduction - Important Terms (#cbsenotes)

Human Reproduction

Important Terms
CBSE Class 12 - Biology 

Male Reproductive System
credits: Wikimedia under CC 3.0


Q1: Define Spermatogenesis.

Answer:  It is the process of production of sperms by immature male germ cells that begins at puberty (Production of sperm).

Q2: Define Spermiogenesis

Answer: It is the process of transformation of spermatids into sperm.


Q3: What is spermiation?

Answer: It is the release of sperms from seminiferous tubule.




Q4: Define Oogenesis

Answer: The process of formation of a mature female gamete initiated during embryonic development.


Q5 Define Ovulation.

Answer:  The process during which the Graafian follicle ruptures to release the secondary oocyte (ovum) from the ovary is called ovulation.


Q6: What is Menarche?

Answer:  The first menstruation that begins at puberty is called menarche. It is starting of the first menstrual flow in females.


Q7: What is a Menstrual cycle?

Answer: It is the cycle of events starting from one menstruation till the next one after every 28 / 29 days.


Q8: Define Menopause

Answer: It is the cessation of menstrual cycle around 50 years of age.


Q9: Define gastrulation

Answer:  It is a type of morphogenesis in which inner cell mass move into embryonic disk forming three germ layers i.e. ectoderm, mesoderm, and endoderm.


Q10: Define cleavage.

Answer: It is the mitotic division the zygote undergoes when it moves toward uterus and forms blastomeres.


Q11 What is Implantation?

Answer: It is embedding of the blastocyst in the endometrium of the uterus leads to pregnancy.


Q12 Define Parturition.

Answer: The vigorous contraction of the uterus at the end of pregnancy causing expulsion/delivery of the foetus (child birth)


Q13: What is Foetal ejection reflex?

Answer: These are the mild uterine contractions induced by the signals for parturition from the fully developed foetus and the placenta.


Q14 Define Lactation.

Answer:  The process by which the mammary gland start producing milk is called lactation.


Q15: Write full for of the following acronyms:
GnRH
LH
FSH
hCG
hPL

Answer:
GnRH: Gonadotropin-releasing hormone
LH: Luteinising hormone
FSH: Follicle stimulating hormone
hCG: Human chorionic gonadotropin
hPL: Human placental lactogen

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.