Monday, 2 April 2018

CBSE CLASS 10 - HISTORY - THE MAKING OF A GLOBAL WORLD (Very Short Q A) (#cbsenotes)(#eduvictors)

HISTORY - THE MAKING OF A GLOBAL WORLD (Very Short Q A)

CBSE CLASS 10 - HISTORY - THE MAKING OF A GLOBAL WORLD (Very Short Q A) (#cbsenotes)(#eduvictors)

Q1: What was the Bretton wood system?

Answer: It was post-war international economic system


Q2: What did indentured labour mean?

Answer: It means bonded Labour


Q3: What were  Canal Colonies?

Answer: It stood for irrigated areas.


Q4:  Which food travelled west from China to be called ―Spaghetti's?

Answer: Noodles




Q5: Which disease spread like wildfire in Africa in the 1890's?

Answer: Cattle plague


Q6: Which was the Fabled city of gold?

Answer: El Dorado


Q7: Who adopted the concept of an assembly line to produce automobiles?

Answer: Henry Ford


Q8: The Descendants of indentures workers is a Noble Prize-winning writer is ______.

Answer: V. S. Naipaul


Q9: The Great Depression begins in which year?

Answer: 1929


Q10: The Chutney music popular in which country?

Answer: South America


Q11: What is Rinderpest?

Answer: Cattle disease in Africa


Q12: What was the aim of the post-war international economic system?

Answer: The aim was to preserve economic stability and full employment in the industrial world.


Q13: Which Institutions are referred as Bretton Woods twin?

Answer: IMF and World Bank.


Q14: What are MNCs?

Answer: MNCs means Multinational Corporation are large companies that operate in more than one countries.

☛See also

  - The Making of a Global World (Important terms)