Tuesday, 26 June 2018

CBSE Class 6 - Science - Food: Where Does It Come From? - Extra Q & A (#cbsenotes)(#eduvictors)

Food: Where Does It Come From?

Extra Q & A
CBSE Class 6 - Science - Food: Where Does It Come From? - Extra Q & A (#cbsenotes)(#eduvictors)

Q1: Why do we need food?

Answer: We need food
a. To get energy
b. To do work
c. To repair our body

Q2: Categorize the nutrients on the basis of their functions.

Answer: The nutrients on the basis of their functions are-
a. Energy Giving Food – Carbohydrates and Fats
b. Body Building Food - Proteins
c. Protective Food – Vitamins and Minerals


Q3: Name the food items which are the rich sources of energy giving food.

Answer: The food items which are the rich sources of energy giving foods are rice, wheat, corn, potato, sugar, bread etc.


Q4: Name the food items which are the rich sources of body building food.

Answer: The food items which are the rich sources of body building food are milk, egg, cheese, fish, beans and pulses.




Q5: Name the food items which are the rich sources of protective food.

Answer: The food items which are the rich sources of protective food are fresh fruits, vegetables, milk, egg and peanuts.


Q6: What is the role of carbohydrates and fats in our body?

Answer: Carbohydrates and fats are energy giving food. They give us lot of energy to do various activities.


Q7: Why do labourers need a lot of carbohydrates?

Answer: Labourers need a lot of carbohydrates which is a energy giving food because they do a lot of physical work.


Q8: Why do young children need more protein rich food than adults?

Answer: Young children need more protein rich food because they are still growing.


Q9: Name the nutrient which keeps our body warm.

Answer: The nutrient which keeps our body warm is fat.


Q10: What happens to the extra fat in our body?

Answer: Extra fat is stored in the body for later use.


Q11: What is a diet?

Answer: Diet is the kind of food that we eat.


Q12: Enlist different vitamins and their role in our body.

Answer:
Vitamin A – Improves eyesight and keeps our skin healthy.
Vitamin B complex – For healthy skin and various other functions.
Vitamin C - Helps to fight infections and keeps our gums and teeth healthy.
Vitamin D – Helps in absorption of calcium.


Q13: What are minerals?

Answer: Minerals are nutrients which protect us from various diseases and keep us fit and
healthy.


Q14: Define legumes.

Answer: Legumes are those plants that have seeds and long pods.


Q15: Name the complete food? Why it is called so?

Answer: Milk is a complete food because it contains minerals such as calcium, vitamins, proteins and fats.


Q16: Why do vitamins and minerals are called protective food?

Answer: Vitamins and minerals are called protective food because they protect us from
various diseases.


Q17: Why carbohydrates and fats are called energy giving food?

Answer: Carbohydrates and fats are called energy giving food because they give us energy to do various activities.


Q18. Why proteins are called body building food?

Answer: Proteins are called body building food because they are needed for growth and repair of our body and also for building muscles.


Q19: Name the food items rich in roughage.

Answer: Cereals, corn, green leafy vegetables and fruits.


Q20: Why water is needed by our body?

Answer: Water is needed to perform all the activities of our body.


Q21: Why should we eat balanced diet?

Answer: We should eat balanced diet to be healthy.


Q22: Why should food be stored properly?

Answer: Food should be stored properly to prevent it from spoilage.


Q23: We should not stay up late in night, why?

Answer: We should not stay up late in night because lack of sleep may result In improper functioning of body organs.


Q24: When do we celebrate International Yoga Day?

Answer: 21st June is celebrated as the International Yoga Day.


Q25: Enlist some ways to stay healthy.

Answer:
a. Regular exercise
b. Playing outdoor games such as hockey, football and cricket.