Tuesday, 12 June 2018

CBSE Class 9 - History - SOCIALISM IN EUROPE AND THE RUSSIAN REVOLUTION CONCEPTS THE AGE OF SOCIAL CHANGE (Very Short Q and A) (#cbsenotes) (#eduvictors)


SOCIALISM IN EUROPE AND THE RUSSIAN REVOLUTION CONCEPTS THE AGE OF SOCIAL CHANGE 


(India and The Contemporary World - I)
(Very Short Q and A)

CBSE Class 9 - History - SOCIALISM IN EUROPE AND THE RUSSIAN REVOLUTION CONCEPTS THE AGE OF SOCIAL CHANGE (Very Short Q and A) (#cbsenotes) (#eduvictors)


Q1: The people who wanted to put an immediate end to the existing governments in Europe(in 1815) were called ...

Answer: Revolutionaries


Q2: Who were radicals?

Answer: They wanted a nation which tolerated all religions. They argued for an elected Parliamentary government, subject to laws interpreted by a well-trained judiciary that was Independent of rulers and officials. They were not Democrats.


Q3: By the mid-19th century in Europe, the idea which attracted widespread attention on the restructuring of society was ________.

Answer: Socialism


Q4: Who was the ruler of Russia before October 1917 revolution?

Answer: Tsar Nicholas II.


Q5: Who conspired in Italy to bring about a revolution?

Answer: Giuseppe Mazzini


Q6: Who were called 'greens'?

Answer: Social revolutionists


Q7: When was the Socialist Revolutionary Party formed in Russia?

Answer: 1900


Q8: Why did the Tsar dismiss the first Duma within 75 days of its election?

Answer: Because the Tsar did not want anyone to question his authority


Q9: Russia fought against _______ in the World War I that started in 1914.

Answer: Central Power


Q10: Which country did not back the forces opposing the 'reads'?

Answer: Germany


Q11: Why did a lockout take place at a factory on the right bank of the River Neva on 22nd February 1917?

Answer: It was extremely cold for the workers to work, because of frost and heavy snow and food shortages were deeply felt in the workers’ quarters situated on the left bank of the River Neva.


Q12: On 27th February 1917, soldiers and striking workers gathered to form a council called ...

Answer: Petrograd Soviet


Q13: When did the Tsar abdicate the throne?

Answer: 2nd March 1917


Q14: Why were most of the Bolshevik Party members initially surprised by ‘April Thesis’?

Answer: They thought that time was not ripe for a socialist revolution


Q15: Who led the Bolshevik group in Russia during Russian Revolution?

Answer: Vladimir Lenin


Q16: Who started ‘Collectivisation Programme’ in Russia?

Answer: Stalin


Q17: What were the collective farms called in Russia?

Answer: Kolkhoz


Q18: After 1905, most committees and trade unions were ...

Answer: Declared illegal


Q19: In the Russian Civil War the Bolsheviks and the socialist revolutionaries were represented by which of the following colours?

Answer: Reds and Greens


Q20: The commune of farmers was known as ...

Answer: Mir


Q21: Who led the procession of workers to the event ‘Bloody Sunday’ in Russia?

Answer: Father Gapon


Q22: Who were 'Kulaks'?

Answer: Well-to-do peasants of Russia


Q23: When was the Soviet Union formed?

Answer: December 1922