Saturday, 9 March 2019

CBSE Class 10 - Science - Biology - 1 Mark Questions Asked in CBSE Examination Papers (Set-1)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Class 10 - Science - Biology - 1 Mark Questions Asked in CBSE Examination Papers (Set-1)

CBSE Class 10 - Science - Biology - 1 Mark Questions Asked in CBSE Examination Papers (Set-1)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Q1: Which tissue transports soluble products of photosynthesis?

Answer: Phloem.


Q2: What is emulsification?

Answer: Breakdown of fat globules in small intestine into tiny droplets, by bile juice so that lipase enzyme can digest.


Q3:  Mention the site of complete digestion of carbohydrates, proteins and fats in humans.

Answer: Small intestine


Q4: Name a common nutrient that is absorbed in the small intestine and reabsorbed by the kidney tubules.

Answer: Glucose/Amino acids




Q5: The presence of a particular group of bacteria in water bodies indicates contamination. Identify the group.

Answer: Coliform bacteria


Q6: What is the role of acid in our stomach?

Answer: HCl provides acidic medium for pepsin enzyme to digest proteins. It also kills harmful germs.


Q7: A Mendelian experiment consisted of breeding pea plants bearing violet flowers with pea plants bearing white flowers. What will be the result in F₁ progeny?

Answer: Violet flowers


Q8: Name the respiratory pigment in human beings. Where is this pigment found?

Answer: Haemoglobin, carries O₂, present in RBCs.


Q9: Mendel took tall pea plants and short pea plants and produced F₁ progeny through cross-fertilisation. What did Mendel observe in the F₁ progeny?

Answer: All pea plants were tall in F₁ generation.


Q10: What will happen to a plant if its xylem is removed?

Answer: Xylem tissue conducts water and minerals from the soil to different parts of the plant. If the xylem tissue is removed, then the transport of water and mineral will not take place and the plant will die.


Q11: Name two tissues that provide control and coordination in multi cellular animals.

Answer: Nervous and muscular tissues provide control and coordination in multi cellular animals.


Q12: Name the term for transport of food from leaves to other parts of the plant.

Answer:  Translocation


Q13: What is a neuron?

Answer: A neuron is the structural and functional unit of nervous system of animals.


Q14: What is the effect of DNA copying which is not perfectly accurate on the reproduction?

Answer: Its leads to variation or evolution.


Q15: Why is variation important for a species?

Answer: Variation increases the chances of survival of a species in a constantly changing environment.


Q16: In the following food chain, 20,000 J of energy was available to the plants. How much energy would be available to man in this chain?
Plants ----> Sheep ---------> Man

Answer: According to the 10% law, 2 J of energy will be available for the man in this chain.


Q17: In a food chain of frog, grass, insect and snake, assign trophic level to frog.

Answer:

Grass -----> Insect ------> Frog -------> Snake
Frog is a secondary consumer.


Q18: List two functions ovary of human female reproductive system.

Answer: Two functions of the ovaries of the human female reproductive system are
1. To produce ova (female gametes)
2. To secrete the female hormones oestrogen and progesterone.


☛See also:
Ch 6 - Life Processes (Q & A)
Ch 6 - Life Processes (Nutrition) - Q & A
Ch 6 - Life Processes - Photosynthesis (Q & A) 
Ch 7 - Control and Coordination
Ch 8 - How do Organisms Reproduce?  Questions  & Answers
Ch 9 - Heredity & Evolution (NCERT Solution, Q & A, Study notes)
Ch 15 - Our Environment
Class 10 Biology Quiz (Fill in the blanks)

No comments:

Post a Comment

We love to hear your thoughts about this post!