Sunday, 5 May 2019

CBSE Class 10 - Political Science - Power Sharing - Very Short Answer Based Questions (#cbsenotes)(#eduvictors)

Class 10 - Political Science - Power Sharing

Very Short Answer Based Questions 

CBSE Class 10 - Political Science - Power Sharing - Very Short Answer Based Questions (#cbsenotes)(#eduvictors)

Q1: What does ‘Eelam’ means in Sri Lanka?

Answer: States of Tamil people.


Q2. What is the prudential reason for power sharing?

Answer: It helps to reduce the possibility of conflict between social group.


Q3: Majority of people in Belgium speak which language?

Answer: German


Q4: What is the basic principle of democracy?



Answer: The people are the source of all political power.


Q5: How many times the constitution of Belgium has been amended between 1970 and 1973?

Answer: Four times.


Q6: Which language was recognised as the only official language of Sri Lanka in 1956?

Answer: Sinhala


Q7: How and when was Sinhala recognised as the official language of Sri Lanka?

Answer: An act in 1956 made Sinhala as official language in Sri Lanka.


Q8: What is the state religion of Sri Lanka?

Answer: Buddhism


Q9: In which country the principle of majoritarianism led to civil war?

Answer: Sri Lanka


Q10: Name the ethnic groups related to Belgium.

Answer: Dutch, French and Germans.


Q11: Name one country with which Belgium does not have borders.

Answer: Sweden


Q12: Define Majoritarianism.

Answer: Under majoritarianism, majority community rules the country in its own way by disregarding the wishes and needs of the majority.


Q13: What does the system of checks and balances ensure in power sharing?

Answer: It ensures that none of the organs of the government can exercise unlimited power.


Q14: What is the prudential reason for power sharing?

Answer: It reduces the possibility of conflicts among social groups.


☛See also:
Political Science - CH1 - Power Sharing
Political Science - CH1 - Power Sharing (Revision Assignment)


No comments:

Post a Comment

We love to hear your thoughts about this post!