## Comparing Quantities

*Worksheet*

*Class 8 NCERT Exemplar Chapter Answers*I

**n the following questions, fill in the blanks to make the statements true.**

**1.**_________ is a reduction on the marked price of the article.

**2.**Increase of a number from 150 to 162 is equal to increase of _________ per cent.

**3.**15% increase in price of an article, which is Rs 1,620, is the increase of Rs _________.

**4.**Discount = _________ – _________.

**5.**Discount = Discount % of _________.

**6.**_________ is charged on the sale of an item by the government and is added to the bill amount.

**7.**Amount when interest is compounded annually is given by the formula _________.

**8.**Sales tax = tax % of _________.

**9.**The time period after which the interest is added each time to form a new principal is called the _________.

**10.**_________ expenses are the additional expenses incurred by a buyer for an item over and above its cost of purchase.

**11.**The discount on an item for sale is calculated on the _________.

**12.**When principal P is compounded semi-annually at r % per annum for t years, then Amount = _________.

**13.**Percentages are _________ to fractions with _________ equal to 100.

**14.**The marked price of an article when it is sold for Rs 880 after a discount of 12% is _________.

**15.**The compound interest on Rs 8,000 for one year at 16% p.a. compounded half yearly is _________, given that (1.08)² = 1.1664.

**16.**In the first year on an investment of Rs 6,00,000 the loss is 5% and in the second year the gain is 10%, the net result is _________.

**17.**By selling an article for Rs 1,12,000 a girl gains 40%. The cost price of the article was _________.

**18.**The loss per cent on selling 140 geometry boxes at the loss of S.P. of 10 geometry boxes is equal to _________.

**19.**The cost price of 10 tables is equal to the sale price of 5 tables. The profit per cent in this transaction is _________.

**20.**Abida bought 100 pens at the rate of Rs 3.50 per pen and pays a sales tax of 4%. The total amount paid by Abida is _________.

**21.**The cost of a tape-recorder is Rs 10,800 inclusive of sales tax charged at 8%. The price of the tape-recorder before sales tax was charged is _________.

**22.**2500 is greater than 500 by _________%.

**23.**Four times a number is a _________ % increase in the number.

**24.**5% sales tax is charged on an article marked Rs 200 after allowing a discount of 5%, then the amount payable is _________.

Answers:

1: Discount (On Marked Price discounts are offered.)

2: 8%

[Hint: Increase = 162 - 150 = 12. Increase in % = 12 × 100/150 = 8%]

3: 243 [15% of 1620 = 243]

4: Discount = M.P. – S.P.

5: Discount = Discount % of Marked Price (M.P.)

6: Sales tax or Value Added Tax (VAT)

7: A = P × (1 + R/100)

^{n}

8: Sales tax (VAT) = VAT% of Bill amount

9: Conversion Period or Interest Period.

10: Overhead Expenses

11: Marked Price

12: A = P × (1 + R/200)

^{2n}

13: equal, denominator (e.g. 5% means 5 per 100)

14: ₹1000

[Hint: MP = (100 × SP)/(100 - D%) = (100 × 880)/(100 - 12) = 88000/88 = 1000]

15: A = ₹ 9331.20, CI = 1331.20

[ Hint: A = 8000 × [1 + 8/100]² = 8000 × (1.08)² = 8000 × 1.1664 = 9331.20, CI = A - P = 9331.20 - 8000 = 1331.20 ]

16: ₹27,000

[Hint: A = 6,00,000 × (1 - 5/100)(1 + 10/100) = 6,00,000(19/20)(11/10) = 627000. Gain = 627000 - 600000= 27,000 ]

17: ₹8000

[Hint: CP = (100 × SP)/(100+ P%) = (100 × 1,12,000)/(100 +_40) = 1120000/140 = 8000 ]

18: 20/3 %

19: 100%

[Let CP of 10 tables is ₹x. SP of 10 tables would be = ₹2x ⇒ Profit(%) = (SP-CP)×100/CP = 100x/x = 100%]

20: ₹364

21: ₹10,000

22: 400%

23: 300%

24: ₹199.50

SP after 5% discount = 200 x 95/100 = 190

Sale Tax 5% of 190 = 9.50

Amount payable = 190 + 9.50 = 199.50

its very helpful

ReplyDeleteThanku so much

ReplyDelete