Saturday, 2 March 2013

CBSE Class 8 - Our Pasts iii - CH6 - Colonialism and the City

Colonialism and the City

The Story of an Imperial Capital
CBSE Class 8 - Our Pasts iii - CH6 - Colonialism and the City
Vijay Chowk on Republic Day

Short Q & A

Q1: Name any two industrial cities that grew rapidly in Britain n the nineteenth and twentieth
centuries.

Answer: Leeds and Manchester 


Q2: Name the three Presidency cities of Colonial India in the late eighteenth century. Write their present names as well.

Answer: Calcutta (Kolkata), Bombay (Mumbai) and Madras (Chennai)


Q3: What is Urbanisation?

Answer: Urbanisation is the process by which more and more people begin to reside in towns and
cities. 


Q4: What is de-urbanisation?

Answer: It is the process by which more and more people begin recede away or leave the cities due to decline or decay of big cities or due to political reasons.


Q5: Name the Indian cities which were de-urbanised during the nineteenth century.

Answer: Machlipatnam, Surat and Seringapatam




Q6: In which year Delhi became the capital of British India?

Answer: 1911-12 (Decision was taken in 1911 Delhi Durbar and first Secretariat building was constructed in 1912).

Watch the video of Delhi Durbar (December 12, 1911) when King George V visited India.


Q7: When was Shahjahanabad built?

Answer: It was built by Shah Jahan in 1639.


Q8: Before Delhi, which city was the capital of British India?

Answer: Calcutta


Q9: What is Gulfaroshan?

Answer: It was a festival of flowers celebrated annually in Delhi during the eighteenth century.


Q10: Which period was referred to as Delhi renaissance?

Answer: 1830 to 1857


Q11: In the 1870s,  for what reasons the western walls of Shahjahanabad were broken?

Answer: The walls were broken to establish the railway and to allow the city to expand beyond the walls.


Q12: On which hills was the city of New Delhi built on?

Answer: Raisina Hill


Q13: Name the architects who designed New Delhi and its buildings.

Answer:  Edward Lutyens and Herbert Baker


Q14: How many years did it take to build the city of New Delhi?

Answer: 20 years.


Q15: Where was Bahadur Shah Zafar exiled to after 1857 revolt?

Answer: Bahadur Shah Zafar was exiled to Burma (Myanmar) by the British.


Q16: Define Renaissance.

Answer: It means the rebirth of art and learning. It is a term often used to describe a time when there is great creative activity.


Q17: when was Delhi College established?

Answer: 1792.


Q18: What is Cul-de-sac?

Answer: It means a street with a dead end.





3 comments:

  1. This website is really helpful and useful for students who find social studies hard and easy

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete

We love to hear your thoughts about this post!