Tuesday, 31 January 2017

CBSE Class 7 - History (Our Pasts II)- Towns, Traders and Craft persons (Q and A)(#cbsenotes)

Towns, Traders and Craft persons

CBSE Class 7 - History (Our Pasts II)- Towns, Traders and Craft persons (Q and A)(#cbsenotes)


Questions and Answers based on Class 7 NCERT Chapter


Q1: Name the capital of Cholas during medieval period.

Answer: Thanjavur


Q2: Who built the Rajarajeshvara temple? Who was the architect of the temple?

Answer: The Rajarajeshvara temple was built by King Rajaraja Chola. Kunjaramallan Rajaraja Perunthachchan was the architect of the temple.


Q3: Name two examples of temple towns in Tamil Nadu.

Answer: Kanchipuram and Madurai.


Q4: Name three examples of Pilgrimage centres which slowly developed into townships.

Answer: Vrindavan (Uttar Pradesh) and Tiruvannamalai (Tamil Nadu)




Q5: Name the the capital of the Chauhan kings in the twelfth century.

Answer: Ajmer


Q6(NCERT): Fill in the blanks:

(a) The Rajarajeshvara temple was built in ———.

(b) Ajmer is associated with the Sufi saint ————.

(c) Hampi was the capital of the ———— Empire.

(d) The Dutch established a settlement at ———— in Andhra Pradesh.


Answer:
(a) Thanjavur
(b) Khwaja Moinuddin Chishti
(c) Vijayanagara
(d) Masulipatnam


Q7(NCERT): State whether true or false:

(a) We know the name of the architect of the Rajarajeshvara temple from an inscription
(b) Merchants preferred to travel individually rather than in caravans.
(c) Kabul was a major centre for trade in elephants.
(d) Surat was an important trading port on the Bay of Bengal.


Answer: (a) True. Architect's name is incribed on the wall of the temple.
(b) False. Merchants usually travelled in caravans and formed guilds to protect their interests.
(c) False. Kabul was linked to the celebrated Silk Route and it was famous for horse trade.
(d) False. Surat (near Khambat and Ahemdabad, Gujarat) was the gateway for trade with West Asia via the Gulf of Ormuz.


Q8: What type of statues were built using the “lost wax” technique?

Answer: Chola bronze statues


Q9(NCERT): How was water supplied to the city of Thanjavur?

Answer: Water was supplied to the city of Thanjavur from wells and tanks.


Q10: Name the three types of towns that emerged from medieval period to eighteenth century.

Answer: The three types of towns were –
administrative or court towns,
pilgrimage towns and
trading or port towns


Q11(NCERT): Who lived in the "Black Towns" in cities such as Madras?

Answer: Merchants, artisans such as weavers, traders and craftspersons lived in the "Black Towns" in cities such as Madras.


Q12: Why do you think towns grew around temples?

Answer: Towns grew around temples because:
They were administrative centres and were politically active.

They were also centres of commercial activities and craft production.

Temples wealth were used to finance banking and trades by the temple authorities.

In order to cater the needs of pilgrims, a large number of priests, artisans, workers and traders settled near the temple and slowly pilgrimage centres developed into townships.


Q13: What is Bidri? How did it got this name?

Answer: Copperware and Silverware from Bidar town are populalry called Bidri.  The craftspersons of Bidar were so famed for their inlay work in copper and silver that they came to be called as Bidri.


Q14(NCERT): Why did people from distant lands visit Surat?

Answer: People from distant lands visit Surat because:

It was the emporium of western trade.

It was the gateway for trade and also been called the gate to Mecca because many pilgrim ships set sail from here.

Portuguese, Dutch and English had their factories and warehouses at Surat.

Textiles of Surat were famous for their gold lace borders (zari).

There were magnificent buildings and innumerable pleasure parks for the comfort of the people.


Q15: What functions were performed by the Samantas living in the earlier times?

Answer: A samanta (later also called as a zamindar) built a fortified palace in or near these towns. They levied taxes on traders, artisans and articles of trade. They sometimes “donated” the “right” to collect these taxes to local temples, which had been built by themselves or by rich merchants.


Q16: Name any two famous guilds of the past.

Answer: Manigramam and Nanadesi.


Q17(NCERT): In what ways was craft production in cities like Calcutta different from that in cities like Thanjavur?

Answer: Craft production in cities like Calcutta different from that in cities like Thanjavur:

Craftspersons in Thanjavur were independent while in Calcutta they were in the hands of Europeans.

In Thanjavur, crafts were developed on interest and they were creative and specialized while in Calcutta craftspersons began to work on a system of advances.

They were having liberty to sell their own made crafts and textiles while here they no longer had the liberty of selling their own crafts.

In Calcutta they had to reproduce the designs supplied to them by the Company agents.

They now had to moved into the Black Towns established by the European companies within these new cities.


Q18: What lead to ruin of the city of Hampi?

Answer: Hampi fell into ruin following the defeat of Vijayanagara in 1565 by the Deccani Sultans – the rulers of Golconda, Bijapur, Ahmadnagar, Berar and Bidar.


Q19: Why did the Dutch and the English East India Company want to control Masulipatnam?

Answer: Both the Dutch and English East India Companies attempted to control Masulipatnam as it became the most important port on the Andhra coast. The fort at Masulipatnam was built by the Dutch.


Q20: Where is Hampi located? In which kingdom it was founded?

Answer: Hampi is located in the Krishna-Tungabhadra basin. It was founded in 1336 in the reign of the Vijayanagara Empire.


Q21: Name the main festival was celebrated at Hampi.

Answer: The Mahanavami festival