Friday, March 24, 2017

CBSE Class 6 Maths - Ch1 - Knowing our Numbers (NCERT Ex 1.1 Answers)(#cbsenotes)

Maths - Ch1 - Knowing our Numbers 

CBSE Class 6 Maths - Ch1 - Knowing our Numbers (NCERT Ex 1.1 Answers)(#cbsenotes)

CBSE Class 6  NCERT Ex 1.1 Solutions

Q1: Fill in the blanks:
(a) 1 lakh = _______________ ten thousand
(b) 1 million = _______________ hundred thousand
(c) 1 crore = _______________ ten lakh
(d) 1 crore = _______________ million
(e) 1 million = _______________ lakh


Answer:
(a) 10
(b) 10
(c) 10
(d) 10
(e) 10


Q2: Place commas correctly and write the numerals:
(a) Seventy-three lakh seventy-five thousand three hundred seven.
(b) Nine crore five lakh forty-one.
(c) Seven crore fifty-two lakh twenty-one thousand three hundred two.
(d) Fifty-eight million four hundred twenty-three thousand two hundred two.
(e) Twenty-three lakh thirty thousand ten.



Answer:
(a) 73,75,307
(b) 9,05,00,041
(c) 7,52,21,302
(d) 58,423,202
(e) 23,30,010


Q3: Insert commas suitable and write the names according to Indian system of numeration:
(a) 87595762
(b) 8546283
(c) 99900046
(d) 98432701

Answer:
(a) 8,75,95,762
Eight crore seventy-five lakh ninety-five thousand seven hundred sixty-two.

(b) 85,46,283
Eight-five lakh forty-six thousand two hundred eighty-three.

(c) 9,99,00,046
Nine crore ninety-nine lakh forty-six.

(d) 9,84,32,701
Nine crore eighty-four lakh thirty-two thousand seven hundred one.


Q4: Insert commas suitable and write the names according to International system of numeration:
(a) 78921092
(b) 7452283
(c) 99985102
(d) 48049831

Answer:

(a) 78,921,092
Seventy-eight million nine hundred twenty-one thousand ninety-two

(b) 7,452,483
Seven million four hundred fifty-two thousand two hundred eighty-three

(c) 99,985,102
Ninety-nine million nine hundred eighty-five thousand one hundred two

(d) 48,049,831
Forty-eight million forty-nine thousand eight hundred thirty-one


Q5: Can you instantly find the greatest and the smallest numbers in each row?
a) 382, 4972, 18, 59785, 750
b) 1473, 89423, 100, 5000, 310
c) 1834, 75284, 111, 2333, 450
d) 2853, 7691, 9999, 12002, 124

Answer:
a) Greatest: 59785 Smallest: 18
b) Greatest: 89423 Smallest: 100
c) Greatest: 75284 Smallest: 111
d) Greatest: 12002 Smallest: 124


Q6: Use the given digits without repetition and make the greatest and smallest 4-digit numbers.
(a) 2, 8, 7, 4
(b) 9, 7, 4, 1
(c) 4, 7, 5, 0
(d) 1, 7, 6, 2
(e) 5, 4, 0, 3

Answer:
(a) Smallest: 2478 Greatest: 8742
(b) Smallest: 1479 Greatest: 9741
(c) Smallest: 4057 Greatest: 7540
(d) Smallest: 3045 Greatest: 5430


Q7: Arrange the following numbers in ascending order :
(a) 847, 9754, 8320, 571
(b) 9801, 25751, 36501, 38802

Answer:
(a) 571, 847, 8320, 9754
(b) 9801, 25751, 36501, 38802


Q8: Arrange the following numbers in descending order :
(a) 5000, 7500, 85400, 7861
(b) 1971, 45321, 88715, 92547

Answer:
(a) 85400, 7861, 7500, 5000
(b) 92547, 88715, 45321, 1971


Q9(Exemplar MCQ): 3 × 10000 + 0 × 1000 + 8 × 100 + 0 × 10 + 7 × 1 is same as
(A) 30087
(B) 30807
(C) 3807
(D) 3087

Answer: (B) 30807


Q10: 1 billion is equal to
(A) 100 millions
(B) 10 millions
(C) 1000 lakhs
(D) 10000 lakhs

Answer: (D)10000 lakhs


No comments:

Post a Comment