Sunday, July 30, 2017

CBSE CLASS 6 - Science - CHAPTER 3 : Fibre to fabric (Q and A) (#cbseNotes)

CLASS 6
SUBJECT: Science
CHAPTER 3: Fibre to fabric

CBSE CLASS 6 - Science - CHAPTER 3 : Fibre to fabric (Q and A) (#cbseNotes)
From Cotton Boll to Fabric


Question 1: What is fibre?

Answer: Fibre is a thread like a strand from which yarn is made.


Question 2: What is yarn?

Answer: Yarn is a long continuous length of interlocked fibre which is woven or knitted for making garments.


Question 3: What is spinning?

Answer: Spinning is the process of twisting fibres by hand or using a machine, to obtain thread or yarn.


Question 4: What is weaving?

Answer: The process of making fabrics by crisscrossing two sets of yarn is called weaving.





Question 5: What is Retting?

Answer: The process of soaking jute stalks in water to let these rot to remove the sticky substance and it separates fibre is called retting.



Question 6: What is ginning?

Answer: The process of separating cotton fibre from its seeds is called ginning.


Question 7: What is knitting?

Answer: The process of making woollen fabrics by interlocking loops of the yarn is called knitting.


Question 8: Give some examples of plant fibres?

Answer: Cotton, jute, coir, silk cotton, hemp, flax


Question 9: What kind of soil is needed for growing cotton plant?

Answer: Black soil


Question 10: Why cotton clothes are preferred over synthetic fibre?

Answer: Because they are natural fibre and are biodegradable. They do not cause any pollution and are also good for our skin as they have natural ventilation.



Question 11: Name some items that are made from coir, jute, hemp, silk and cotton.

Answer:
Coir: ropes, floor covering, stuffing in mattresses and pillows
Jute: jute bags, hat, slipper, rope, mat and sack
Hemp: ropes, carpets, nets, clothes and paper.
Flax: Used to make a fabric linen, rope  and quality paper.
Silk:  a fabric, sarees, necktie
cotton: Used as stuffing in pillows, sleeping bags and life jackets.



Question 12: Which fibre has resistance to fungus and mites?

Answer: Coconut fibre



Question 13: Which fibre has antibacterial property?

Answer: Hemp.



Question 14: What is the chemical composition of plant fibre?

Answer: cellulose


Question 15: What is the chemical composition of animal fibre?

Answer: protein.



Question 16: Fill in the blanks.
(a) Jute is obtained by the process of retting from the stems of ___________ plant.
(b) _______________ are devices used to spin cotton fibres.
(c) A loose strand or rope of cotton fibres is called _______________.
(d) Silk is obtained from the _______________ of the silkworms.
(e) _______________ cotton is used as an absorbent in hospitals.
(f) In olden days, spinning was done using _______________.
(g) _______________ was the first man-made fibre.


Answer:
(a) patsun
(b) Looms
(c) silver
(d) cocoon
(e) Sterilised
(f) Charkha
(g) Rayon


Question 17: Write any three characteristics of the cotton plant.

Answer:
(i) Cotton requires little rainfall at the ripening of seeds.
(ii) These plants are grown in black soil.
(iii) Cotton plants are bushy and are 1-3 metres tall.

No comments:

Post a Comment