Wednesday, 20 June 2018

CBSE Class 10 - Nationalism In India (Very Short Q and A)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Nationalism In India 

(Very Short Q and A)

CBSE Class 10 - Nationalism In India (Very Short Q and A)(#cbsenotes)(#eduvictors)


Q1: What was Mahatma Gandhi's idea of satyagraha?

Answer: Mental strength is more powerful than physical force to win the heart of the oppressor. The power of truth and the need to search for truth was the philosophy of satyagraha.
This novel idea of Satyagraha was first time implemented by Gandhiji in South Africa.


Q2:  Name two Satyagraha movements led by Mahatma Gandhi.

Answer:
Champaran movement in 1916– to inspire plantation workers to struggle against
In 1917 Satyagraha at Kheda -to support peasants


Q3: Who is the author of 'Hind Swaraj'?

Answer: Mahatma Gandhi.


Q4: When and where did Jallianwalla Bagh Massacre happen?

Answer: On 13th April 1919 in Amritsar in Punjab.




Q5: What was the effect of the first World War?

Answer: Huge increases in defences expenditure. Customs duties were raised, Income tax was introduced. There was forced recruitment in rural areas, the spread of epidemics


Q6: What was The Rowlatt Act of 1919?

Answer: It gave the British government enormous power to repress political activities and allowed detention of political prisoners without trial for two years.


Q7: In which Congress session, the Non-cooperation programme was adopted?

Answer: Nagpur (1920)


Q8: Under which ac Under the plantation workers were not permitted to leave the tea gardens without permission.

Answer: Inland Emigration Act of 1859


Q9: Who led the tribal revolt of Gudem Hills of Andhra Pradesh?

Answer: Alluri Sitaram Raju


Q10: Who led the Khilafat agitation?

Answer: Muhammad Ali & Shaukat Ali


Q11: What was the effect of Chauri Chaura incident?

Answer: It was a mob lynching and violence that led to the withdrawal of Non-Cooperation movement in 1922.


Q12: Who founded Swaraj Party?

Answer: Swaraj Party was founded by C.R.Das and Moti Lal Nehru for a return to council Politics.


Q13: What was the resolution of Lahore Congress session?

Answer: Demand for Purna Swaraj in 1929.


Q14: What were the provisions of Poona pact of 1932?

Answer: Signed between Dr.Ambedkar & Gandhiji- It gave depressed classes reserved seats in central provincial councils but they were to be voted by the general electorate.


Q15: When did Simon commission come to India? Why was it boycotted?

Answer: Simon reached Indian in 1928. It was a boycott because - It did not have any single Indian- It did not talk about Swaraj.


Q16: Dandi March led to start of which movement?

Answer: Civil Disobedience Movement and Salt Satyagraha.


☛See also:
History - CH3 - Nationalism in India
History - CH3 - Nationalism In India (VSQA)