Tuesday, 17 July 2018

CBSE Class 12 - Economics - Value Based Questions and Answers on Macro Economics (#cbsenotes)(#eduvictors)

Value Based Questions and Answers on Macro Economics

CBSE Class 12 - Economics - Value Based Questions and Answers on Macro Economics (#cbsenotes)(#eduvictors)

Very Short Questions and Answers (VSQA)


Q1:  Ms. Nidhi is interested in knowing the change in quantity produced by a farmer with a fall in the price of the product. Which branch of economics would she study to ascertain the change?

Answer: Micro Economics

Q2: Give an example to show that an item which is kept constant in micro economics is considered a variable in macro economics.

Answer:  National Income is kept constant in micro economics, but in macro economics, it is considered as an important variable.


Q3: What is the rationale for not taking into account the value of   intermediate goods in the measure of Gross Domestic Product?

Answer:  To avoid the problem of double counting.




Q4: Will the commission given to a broker for sale of an old house be included in national income?

Answer: Yes, it will be included in national income as it is a payment for productive service received.                                                                   


Q5: Why leisure is not included in Gross National Product?

Answer: It is very difficult to measure the value of leisure.                                                   


Q6: State whether money supply is a stock variable or flow variable?

Answer: Money supply is a stock variable because it is expressed at particular point of time.


Q7: What will be the effect of a rise in the bank rate on money supply?

Answer: Money supply will reduce.


Q8: Can the value of Average Propensity to Consume be greater than one?

Answer: Yes, the value of APC can be more than 1. At low levels of income; consumption tends to be   more than income. So, APC >1 before the break- even point is attained.


Q9: Can Average Propensity to Consume be ever zero?

Answer: APC can never be equal to zero as consumption can never be zero at any level of income.


Q10: What happens when the credit availability is restricted and credit made costlier?

Answer: Limited and costly credit leads to contraction of credit and it has a deflationary impact on the economy.


Q11: Why is an entertainment tax, an indirect tax ?

Answer: The burden of entertainment tax can be shifted to other persons(ultimate consumers). 


Q12: The price of 1 US Dollar has fallen from Rs 68 to Rs 64. Has the Indian currency appreciated or depreciated?

Answer:   Indian currency has appreciated.


Q13: Why are exports entered as positive items in the balance of payments accounts? 

Answer: Exports lead to an inflow of foreign exchange in the country. Thus they are recorded as positive (credit) items.


Q14: How is purchase of an asset in another country treated in the capital account?

Answer: Purchase of an asset in a foreign country appears as a negative (debit) item in the capital account (as there is an outflow of foreign exchange).


Q15: Should a current account deficit be a cause for alarm? Explain.

Answer: Since deficit in current account is met by the surplus of capital account, it is not taken as a cause for alarm.