Thursday, 23 August 2018

Class 10 - Foundation of Information Technology - Chapter 01 - Internet Basics - Very Short Questions and Answers (#cbsenotes)(#eduvictors)

Internet Basics

Very Short Questions and Answers
Class 10 - Foundation of Information Technology

Class 9 - Foundation of Information Technology - Chapter 01 - Internet Basics - Very Short Questions and Answers (#cbsenotes)(#eduvictors)


Question 1: Why is the Internet is so popular? 

Answer: Due to its extensible use and sharing of data, the Internet becomes so popular.


Question 2: Mention any two major uses of the Internet. 

Answer: The two major uses of the Internet are as follows:

1. For the students and educational purposes, the Internet is widely used to gather information so as to do the research.

2. We can send/receive the mail all over the world.


Question 3: Write two advantages of using the Internet.

Answer: Advantages of using the Internet are as follows:

1. It is used for communication, entertainment, searching for information and for providing many types of services.

2. It provides the facility of E-mail.




Question 4: Name the protocol, which helps you to communicate between a Web server and a Web browser.

Answer: HTTP


Question 5: Write the name of any two Internet Service Provider(ISP) in India.

Answer: MTNL and Airtel.


Question 6: Name any two ways of wireless connections of the Internet.

Answer: Wi-Fi and WiMax.


Question 7: Name any two Internet protocols used by Web.

Answer: HTTP and FTP.


Question 8: Name any five DSL broadband service providers in India.

Answer: BSNL, Airtel, Reliance, MTNL and Tata Indicom.


Question 9: What can a user do with WWW?

Answer: Using WWW, a user can download files, listen to music view video files and jump to other documents or websites by using hypertext links.


Question 10: Name any two major services provided by the Internet.

Answer: E-mail and WWW.


Question 11: Can we use URL to access a Web page? How?

Answer: Yes, as a location on a Web server, which is called a Website and each Website has a unique address known as URL. So, an URL can be used to access a Web page.


Question 12: Which language is helpful to create Web pages?

Answer: HTML is used for designing a Web page.


Question 13: Mr Lal owns a factory which manufactures automobile spare parts. Suggest him the advantages of having a Web page for his factory.

Answer: The Web page provides the information to the clients about his factory of spare parts. Moreover, he can receive the order on the Internet from the clients using the Web page.


Question 14: Write about the relationship between a Website and a Web server.

Answer: Web server is a computer on which a Website is hosted.


Question 15: Write the Web extensions (top level domain names) given to a Websites of the following types of organisations. 

1. educational
2. government

Answer:
      1. .edu
      2. .gov


Question 16: Write Web extensions given to sites of the following types of organisations. 
           1. network organisation
           2. government agencies

Answer:
           1. .net
           2. .gov


Question 17: Name two Web browsers of the Internet.

Answer: Internet Explorer and Google Chrome.


Question 18. Identify Web addresses and E-mail addresses from the following
     1.    www.scrapbook.com
     2.    aba@scrapbook.com
     3.    www.countrywide.co.in
    4.    123@hotshot.co.in

Answer:
  1. web address
  2. email address
  3. web address
  4. email address


Question 19: Expand the following Web extensions using with Web addresses.
    1.    .org
    2.     .in

Answer:
    1. Organisation
    2. India


Question 20: Write any two Web extensions used with Web addresses.

Answer: .org and .com


Question 21: Identify Web addresses and E-mail addresses from the following

1. www.eduvictors.com
2. Raga100@rediffmail.com
3. www.packmart.in
4. 123hotshot@elixir.co.in

Answer:
 1 and 3  are the Web address
 2. and 4. are the E-mail address


Question 22: What is a URL?

Answer: URL means Uniform Resource Locator. It is a full unique address of a Web page on the Internet. It specifies the Internet address of a file stored on a host computer connected to the Internet.



☛See also:
FIT Sample Question Paper (2011-12)
FIT Sample Question Paper (2010-11)
FIT - Basics Of Computer Systems (MCQs)
FIT - Internet Basics (Very Short Q & A)