Monday, 11 March 2019

CBSE Class 10 - Physics - 1 Mark Questions Asked in CBSE Examination Papers (Set-1)(#eduvictors)(#cbsenotes)

Class 10 - Physics - 1 Mark Questions Asked in CBSE Examination Papers (Set-1)

CBSE Class 10 - Physics - 1 Mark Questions Asked in CBSE Examination Papers (Set-1)(#eduvictors)(#cbsenotes)

Q1: Write the energy conversion that takes place in a hydropower plant.

Answer: Potential Energy ---> Kinetic Energy -----> Electrical Energy


Q2: If the image formed by a spherical mirror for all positions of the object placed in front of it is always erect and diminished, what type of mirror is it?


Answer: Convex mirror


Q3: Which phenomenon is responsible for making the path of light visible?

Answer: Tyndall Effect




Q4: What will be the colour of scattered sunlight when the size of the scattering particles is relatively large?

Answer: White light


Q5: What is meant by the power of accommodation of an eye?

Answer: The process by which the ciliary muscles change the focal length of an eye lens to focus distant or near objects clearly on the retina is called the accommodation of the eye. The ability of the eye to do this is called the power of accommodation of the eye.


Q6: Explain why a ray of light passing through the centre of curvature of a concave mirror gets reflected along the same path.

Answer: A ray of light passing through the centre of curvature of a concave mirror falls on the mirror along the normal to the reflecting surface. Hence, it gets reflected along the same path following the laws of reflection.


Q7: What is the nature of the image formed by a concave mirror if the magnification produced by the mirror is +3?

Answer: The nature of the image formed by a concave mirror if the magnification produced by the mirror is +3 is virtual, erect and magnified.


Q8: Name the part of our eyes that helps us to focus near and distant objects in quick succession.

Answer: Eye lens


Q9: Why does a ray of light bend when it travels from one medium into another?

Answer: Light has different speeds in different media which causes refraction.


Q10: Why does sky look blue on a clear day?

Answer: Sky looks blue on a clear day because blue colour of light is scattered most by the particles present in the atmosphere.


Q11: Out of 60 W and 40 W lamps, which one has a higher electrical resistance when in use?

Answer: 40W lamp.
∵ P = VI = V²/R ⇛ P ∝ 1/R.


Q12: What is meant by the term, 'magnetic field'?

Answer: The region around a magnet in which force of the magnet can be experienced is called magnetic field.


☛See also:
Chemistry 1 Mark Questions Asked in CBSE Examination Papers
Simple Physics Quiz 
Ch 14 - Sources of Energy (Short Q & A)
Ch 13 - Magnetic Effects of Electric Current (MCQs)
Ch 11 - Human Eye and The Colourful World (Very Short Q & A)
Ch 10 - Light Reflection and refraction (Short Q & A)

No comments:

Post a Comment

We love to hear your thoughts about this post!