Friday, 21 September 2012

CTET Maths (Paper-II)/NTSE SAT/Maths Quiz

CTET Maths (Paper-II)/NTSE SAT/Maths Quiz

Q1: The value of [2 - 3 (2 - 3)-l]-1 is

(a) 5
(b) -5
(c) 1/5
(d) -1/5



Q2: Which one of the following statements is NOT true?

(a) √(64) = 8
(b) √(0.4) = 0.2
(c) 0 is rational number
(d) 243 is not a perfect tube

Q3: The value of the expression  (23l0 - 230l)/ 2300

(a) 29 - 1
(b) 2l0 - 1
(c) 2(29 - 1)
(d) (2l0 - 1)/2

Q4: One of the factors of  x2 - z2 + y2 - 2xy is

(a) x - y + z
(b) x + y - z
(c) x+y+z
(d) y+z-x

Q5: The value of 2(a2 + ab + 3) - ab  when a = 5 and b = -3, is

(a) 23
(b) 35
(c) 41
(d) 53

Q6: Aman is now fifteen years younger than  Abdul. After six years, Abdul will be twice as old as Aman will be then. If the present age of Abdul is x years, then we have

(a) 2 (x - 9) = x + 6
(b) x - 9 = 2 (x + 6)
(c) 2 (x - 15) = x + 6
(d) x - 15 = 2 (x + 6)

Q7: If  ( 13 + 23 + 33 + 43  )3/2 = 1/x, the value of x is?

(a) 100
(b) 1/100
(c) 1000
(d) 1/1000

Q8: Find the smallest Square number from the following that is divisible by each of the numbers 4, 9 and 10
 

(a) 900
(b) 1600
(c) 3600
(d) 8100

Q9: The biggest Circle that can be cut off from a Square of side 7 cm. What will be the circumference of the circle.

(a) 7 cm
(b) 11 cm
(c) 22 cm
(d) 14 cm

Q10: The number 0.000000000123 is expressed in standard form as

(a) 123 × 10-12
(b) 12.3 × 10-11
(c) 1.23 × 10-10
(d) 0.123 × 10-9


Q11: A car covers a distance of 178.2 km in 4.4 hours. The distance (in km) covered by the car in 1.2 hours is

(a) 40.5
(b) 40.7
(c) 48.6
(d) 50.2


Q12: In Δ ABC and Δ DEF, AB = EF, BC = DE and ∠B = ∠E = 90°. Then Δ ABC ≅ Δ FED by the criterion.

(a) SSS
(b) SAS
(c) RHS
(d) ASA

Answer:
1:  (c) 1/5
Soln: [2 - 3 (2 - 3)-l]-1 = [2 - 3 (-1)-l]-1 = [2 + 3]-1 = [5]-1 = 1/5

2: (b) √(0.4) = 0.2

3: (c) 2(29 - 1)
Soln: (23l0 - 230l)/ 2300= 2301(29 - 1) / 2300 = 2(29 - 1)

4:  (a) x - y + z
Soln: x2 - z2 + y2 - 2xy = x2 + y2 - 2xy - z2
Using identity  a2 + b2 - 2ab = (a - b)2

= (x - y)2 - z2
Using identity  a2 - b2  = (a - b)(a + b)
= (x - y - z)(x - y + z)

5: (c) 41
Soln: 2(a2 + ab + 3) - ab = 2a2 + 2ab + 6 - ab = 2a2 + ab + 6 = 2(5)2 + (5)(-3) + 6 = 50 - 15 + 6 = 41

6: (a) 2 (x - 9) = x + 6
Soln:  Abdul= x
Aman = x -15
After fifteen years, Abdul = x +6
Aman will be = x - 15 + 6 = x - 9
After 15 years, Abdul Age = 2 × Aman's age
(x+6) = 2 × (x - 9)
x + 6 = 2(x - 9)

7: (d) 1/1000
Soln: ( 13 + 23 + 33 + 43  )3/2  = ( 1 + 8 + 27 + 64  )3/2 = (100)3/2 = (10)3 = 1000 = 1/x
x = 1/1000

8: (a) 900

9: (c) 22 cm
Soln: The circle will touch the sides of the square, ∴ diameter of circle = side of the square = 7 cm
Circumference =  πd = (22/7) × 7 = 22 cm.
  
10: (c) 1.23 × 10-10


11:  (c) 48.6
Soln: Speed of car  = 178.2 ÷ 4.4 =40.5 km/hr, Distance in 1.2 hr = 40.5 × 1.2 = 48.6 km

12: (b) SAS
.

No comments:

Post a comment

We love to hear your thoughts about this post!