Thursday, 22 August 2019

CBSE Class 11 Business Studies - Chapter 5 - Emerging Modes of Business - Questions and Answers (#eduvictors)(#cbsenotes)(#class11BusinessStudies)

Chapter 5 - Emerging Modes of Business 

Very Short Questions and Answers 
CBSE Class 11 Business Studies

CBSE Class 11 Business Studies - Chapter 5 - Emerging Modes of Business - Questions and Answers (#eduvictors)(#cbsenotes)(#class11BusinessStudies)

1-Mark Questions 

Q1: Define e-Business.

Answer: e-Business refers to the process of performing Business activities electronically through the means of internet.


Q2: List the three strongest trends that are shaping our future business.

Answer:
(i) digitisation—the conversion of text, sound, images, video, and other content into digital content,
(ii) outsourcing, and,
(iii) inter-nationalisation and globalisation


Q3: What is e-Trading?

Answer: e-Trading involves securities trading, i.e. online buying & selling of shares and other financial instruments.




Q4: Define e-Commerce.

Answer: e-Commerce refers to a firm’s interactions with its customers and suppliers over the internet.


Q5: What is e-Procurement?

Answer: e-Procurement involves internet-based – sales between business firms forming digital marketplaces facilitating online trading between multiple buyers and sellers.


Q6: What is e – Bidding?

Answer: Most shopping sites have “Quote your price” option whereby you can bid for goods and services. This refers to the process of conducting auctions online.


Q7: What is meant by B2B Commerce?

Answer: B2B commerce refers to electronically conducted business transactions between business to business.


Q8: Define B2C commerce.

Answer: It refers to electronically conducted business transactions to customers.


Q9: Define C2C Commerce.

Answer: It refers to electronically conducted Business transactions between Consumer to Consumer.


Q10: What do you mean by Sweat Shopping?

Answer: Firms that outsource seek to reduce their costs and get the maximum benefit from the low –cost manpower. This is known as “Sweat Shopping”.


Q11: What is outsourcing or Business Process Outsourcing (BPO)?

Answer: Business process outsourcing, or BPO, is a business exercise wherein one agency or company hires some other company to perform a project (i.e., process) that the hiring organization requires for it's very own commercial enterprise to correctly function.
BPO services include payroll, human resources (HR), accounting and customer/call centre relations. BPO is also known as information technology-enabled services (ITES).


Q12: What are captive BPO units?

Answer: The outsourced - units over which the outsourcing firm has control.


Q13: Define KPO. How does it differ from conventional BPO?

Answer: KPO refers to obtaining high-end knowledge from outside the organisation in order to run the business successfully and in a cost-effective manner.

Unlike conventional BPO where the focus is on process expertise, in KPO the focus is on knowledge expertise.


Q14: Define online transaction.

Answer: Online transaction is a payment method in which the transfer of fund or money happens online over electronic fund transfer.


Q15: What is digital cash?

Answer: Digital Cash refers to electronic cash instead of actual money which exists only in cyberspace (also known as cyber currency).



☞See also:
Ch1: Nature and Purpose of Business (MCQs)
Ch1: Characteristics of Business
Ch1: Business vs Profession vs Employment
Ch1: Nature and Purpose of Business - Classification Of Commerce
Ch2: Forms of Business Organization
Ch2: Sole-Proprietorship (Study Notes)
Ch3: Private Public and Global Enterprises (Q & A)
Ch4: Business Services (Introduction)
Ch4: Banks and Functions Of Commercial Banks
Ch4: Insurance Services
Ch4: Communication Services
Ch10: International Business-I (NCERT Answers)

Business Studies Unit Test Paper 1 (2019-20)

No comments:

Post a comment

We love to hear your thoughts about this post!