Sunday, 19 May 2013

CBSE Class 10 - Economics - Ch 1 - Development (MCQs)

DEVELOPMENT



CBSE Class 10 - Economics - Ch 1 - Development (MCQs)

MCQs

Q1: We can obtain per capita income of a country by calculating:

(a) the total income of a person
(b) by dividing the national income by the total population of a country
(c) the total value of all goods and services
(d) the total exports of the country


Q2: Kerala has low infant Mortality Rate because:
(a) it has good climate condition
(b) it has adequate infrastructure
(c) it has adequate provision of basic health and educational facilities
(d) it has poor net attendance ratio


Q3: Human Development Index compares countries based on which of the following levels of the people?

(a) education level
(b) health status
(c) per capita income
(d) All of the above


Q4: What does infant mortality indicate?
(a) Literate populatio in the 7 and above age
(b) The number of children that die before the age of one year as a proportion of 1000 live children.
(c) The total number of children attending the school.
(d) The number of children born in a year.

Saturday, 18 May 2013

CBSE Class 9 - English (C) - Lord Ullin's Daughter

Lord Ullin's Daughter



Q & A from CBSE Book

Q5 (a) Lord Ullin's daughter and her lover are trying to_____________.

(i) escape the wrath of her father
(ii) settle in a distant land
(iii) challenge the storm in the lake
(iv) trying to prove their love for each other


(b) The boatman agrees to ferry them across because_________.

(i) he has fallen in love with Lord Ullin's daughter
(ii) he wants to avenge Lord Ullin
(iii) he has lost his love
(iv) he is sorry for the childlike innocence of the lady

(c) The mood changes in the poem. It transforms from _________.

(i) happiness to fear
(ii) anxiety to grief
(iii) fear to happiness
(iv) love to pain

(d) The shore of Lochgyle has been referred to as 'fatal shore!' The poetic device used here is ________________.

(i) metaphor
(ii) simile
(iii) transferred epithet
(iv) onomatopoeia


Answers:

Thursday, 16 May 2013

CBSE Class 6/7/8/9 - French Grammar (Les Verbes -ir-group)

Les Verbes
(ir-Verbs)




'ir'-verbs
Most verbs whose infinitive ends with ’ir’ verbs is conjugated by removing the ‘r’ ending and adding –s, -s, -t, -ssons, -ssez, -ssent to the radical of the verb.

eg: Infinitive-finir  --- Radical-fini,  Infinitive-rougir  ----  Radical-rougi

Present tense of verb-“ Finir”-to finish

1st person         Singular            Je finis             I finish
2nd person Singular Tu finisYou finish
3rd person Singular (m)Il finitHe finishes
3rd person Singular (f)Elle finitShe finishes
1st person Plural Nous finissons          We finish
2nd person Plural Vous finissez You finish
3rd person Plural (m)Ils finissentThey finish(m.p.)
3rd personPlural (f)Elles finissentThey finish(f.p.)

Monday, 13 May 2013

CBSE Class 6 - Science - CH3 - Fibres to Fabrics

Fibres to Fabrics

 MCQs

Cotton Bolls
(source:wpclipart.com)
Q1: The fibres obtained from animals are made up of:

(a) proteins
(b) carbohydrates
(c) cellulose
(d) vitamins

 

Q2: The process of twisting fibres to make yarn is called:

(a) combing
(b) ginning
(c) spinning
(d) knotting

 

Q3: Weaving is done on devices called: 
(a) Takli
(b) Charkha
(c) Looms
(d) Needles



Sunday, 12 May 2013

CBSE Class 10 - Geography- RESOURCES AND DEVELOPMENT (MCQs)

RESOURCES AND DEVELOPMENT
CBSE Class 10 - Economics - RESOURCES AND DEVELOPMENT (MCQs)
Model City by Peter Griffin

MCQs
Q1(NCERT): Which one of the following type of resource is iron ore?

(a) Renewable
(b) Biotic
(c) Flow
(d) Non-renewable


Q2(NCERT): Under which of the following type of resource can tidal energy be put?

(a) Replenishable
(b) Human-made
(c) Abiotic
(d) Non-recyclable


Q3(NCERT): Which one of the following is the main cause of land degradation in Punjab?

(a) Intensive cultivation
(b) Deforestation
(c) Over irrigation
(d) Overgrazing


Q4(NCERT): In which one of the following states is terrace cultivation practised?

(a) Punjab
(b) Plains of Uttar Pradesh
(c) Haryana
(d) Uttarakhand


Friday, 10 May 2013

CBSE Class 10 - Science - CH6 Life Processes (Photosynthesis)

Photosynthesis
Photosynthesis Process
credits : original chloroplast image taken from Wikipedia

Q & A

Q1: What is photosynthesis?

Answer: The process by which green plants make their own food from carbon dioxide and water in the presence of sunlight and chlorophyll is called photosynthesis.

During this process, oxygen gas is released. This process can be represented as:

    6CO2   + 12H2O        C6H12O6   +    6H2O +    6O2

The green plants convert the energy of sunlight into chemical energy by making glucose.
The extra glucose formed changes into starch which is stored in leaves.
The Oxygen released comes from the water.

Q2: Define Translocation.

Answer: Transportation of food from photosynthetic parts of the plant to the non-green part of the plant through phloem is known as translocation.


Q3: What are the important events occur during photosynthesis process?

Answer: The following events occur during this process:

  1. Absorption of light energy by chlorophyll.
  2. Conversion of light energy to chemical energy and splitting of water molecules into hydrogen and oxygen. (Light Reaction)
  3. Reduction of carbon dioxide to carbohydrates. (Dark Reaction by Calvin Cycle)

Q4: Mention the conditions for photosynthesis. Also, mention the process involved in each of these steps.

Tuesday, 7 May 2013

CBSE Class 10 - English (C) - The Frog and the Nightingale (Q and A)(#eduvictors)

The Frog and the Nightingale 

(Q & A)

CBSE Class 10 - English (C) - The Frog and the Nightingale (Q and A)(#eduvictors)


Q1: How did the creatures of the Bingle bog react to the nightingale's singing?

Answer: The creatures of the Bingle Bog who were quite fed up of the unpleasant and harsh voice of the frog cheered, when they heard the melodious and beautiful voice of the nightingale. They were full of admiration and listened to her enchanting song with great interest. When her song ended, all the creatures clapped for her and asked her to sing some more. Ducks and herons waded towards her. All the creatures were filled with fascination and delight.

Q2: Which were the different ways in which the frog asserts his importance?

Answer: The frog introduced himself to the nightingale as the owner of the sumac tree. He proudly declared himself to be very famous singer of the Bog, who had a splendid baritone as well as a music critic who used to write for bog Trumpet magazine. He found faults with the nightingale's song in order to assert his superiority over her. He even offered to train her so as to improve her singing. The gullible nightingale was completely obstructed by the frog's sweet sugar coated words.

Q3: Why is the frog's joy both sweet and bitter?

Answer: The frog's joy is both sweet and bitter. His joy is sweet because he is able to earn a lot of money from the musical concerts at the cost of the nightingale. His joy is bitter because he is
highly jealous of the nightingale who is becoming famous day by day. The frog can never get respect and admiration from the creatures of bog as everyone hated his hoarse voice.

Sunday, 5 May 2013

CBSE Class 9/10 - Hindi Grammar (वाक्य भेद-2)

वाक्य भेद

रचना के आधार पर वाक्य के प्रकार बनाएं  |


१) जिन छात्रों ने परिश्रम किया | वे उत्तीर्ण हो गए | मिश्र वाक्य बनाओ
क) जिन छात्रों ने परिश्रम किया वे उत्तीर्ण हो गए |
ख) परिश्रम करने वाले छात्र उत्तीर्ण हो गए |
ग) उत्तीर्ण होने वाले छात्र परिश्रमी थे|
घ) परिश्रमी छात्र उत्तीर्ण हो गए |

 
२) कौन सा मिश्र वाक्य है :
क) कमाने वाला ही खाता है |
ख) जो कमाएगा वह खाएगा |
ग) कमाकर ही खाया जाता है |
घ) कमाते हैं और खाते हैं |

३) उसके पास सब कुछ था और सब खो गया | मिश्र वाक्य बनाओ|
क) उसके पास जो कुछ था गया |
ख) उसके पास जो कुछ था, वह खो गया |
ग) उसके पास जो कुछ था और वह खो गया |
घ) चूँकि उसके पास जो कुछ था वह खो चूका है |

Friday, 3 May 2013

CBSE Class 8 - Science - Ch3 - Synthetic Fibres and Fabrics (MCQs)

Synthetic Fibres and Fabrics
Plastics: An Artificial Fibre
image credits:clker.com

MCQs

Q1: The fibres that are obtained from cotton, jute and silk are known as ...

(a) Man made or synthetic fibres
(b) Natural fibres
(c) Artificial fibres
(d) Plastics


Q2: The fibres that are made by human beings are called...

(a) Man-made or synthetic fibres
(b) Natural fibres
(c) Artificial fibres
(d) Plastic


Q3: The natural fibres are made from simple molecule that is known as ...

(a) Polymer
(b) Monomer
(c) Plastics
(d) Cellulose



Wednesday, 1 May 2013

Class 9 - English (Comm.) - Ch 1 - How I Taught My Grandmother To Read (Q and A)

How I Taught My Grandmother To Read
Q & A

Author: Sudha Murty

Q1: Write character-sketch of grandmother.

Answer: Sixty-two years old grandmother named Krishtakka lived in the erst era where girls education was not considered important. She never went to school and remained unlettered. She was married at a very tender age and had children. Later she became grandmother and had so much pleasure in cooking and feeding. Sometimes she regretted for not going to school.So, she made sure that her children and grand-children studied well. She was a dedicated home-maker and devoted all her youth to her family. She associated herself with the protagonist of the story 'Kashi Yatre' and believed that
actual practice of religion is to practice humaneness. She was very attached to her granddaughter, who read stories to her. She was perturbed when her granddaughter went to a wedding at a neighbouring village. She could not read out the weekly episode which made her determined to learn how to read herself.

She wanted to emerge from the quagmire of ignorance. Through her hard-work, sincerity, dedication and ardent desire she was able to read on her own. She thought that there is no age bar for learning. She also teaches us that real practice of religion is practicing humaneness.


Q2: What made Triveni a popular writer?