Saturday, 31 March 2018

CBSE CLASS 8 - Science - Crop Production and Management (50+ Very Short Question and Answers) (#eduvictors)(#cbsenotes)

Crop Production and Management (50+ Very Short Question and Answers)


CBSE CLASS 8 - Science - Crop Production and Management (50+ Very Short Question and Answers) (#eduvictors)(#cbsenotes)


Q1: Define agriculture.

Answer: Cultivation of plants and rearing of animals for food and other beneficial items is called agriculture.


Q2: Where do animals get their food?

Answer: Animals get their food by eating other animals or plants.


Q3: What do you mean by crop?

Answer: Plants which are of the same kind and grown and cultivated at a place in large quantities are known as the crop.


Q4: Name two broad cropping patterns.

Answer: 1. Kharif crops
               2. Rabi crops


Q5: Give two examples of Kharif crops.

Answer: 1. Paddy  2. Maize


Q6: Give two examples of Rabi crops.

Answer: 1. Wheat  2. Gram


Q7: Define agricultural practices?

Answer: Various steps followed in growing crops and storing the crop grains is known as agricultural practices.


Q8: Define the term tilling or ploughing.

Answer: Tilling or Ploughing is the process of loosening and turning of the soil.


Q9: What is plough?

Answer: The device used for ploughing is called plough.


Q10: Name any two materials used to make a plough.

Answer: Wood and iron are used to make a plough.




Q11: Define crumbs.

Answer: Big pieces of soil are called crumbs.


Q12: Name any three tools used in agriculture.

Answer: Plough, hoe and cultivator are used in agriculture.


Q13: Write any two uses of a plough.

Answer:
1. It is used in tilling of the soil.
2. It is used to remove weeds.


Q14: Write any two uses of a hoe.

Answer:
1. It is used to loosen the soil.
2. It is used to remove weeds.


Q15: What is the traditional tool used for sowing?

Answer: For sowing of seed, traditionally, a funnel-shaped tool was used.


Q16: Define manure.

Answer: Manure is the natural substance obtained by decomposition of plants, animals and human waste.


Q17: What do you mean by manuring?

Answer: The process of providing manure to replenish the soil with nutrients is called manuring.


Q18: What are fertilizers?

Answer: Fertilizers are the chemical substances which are rich in a particular nutrient.


Q19: Out of manure and fertilizers, which one is a better choice?

Answer: Using manure is better than using fertilizers.


Q20: What do you mean by irrigation?

Answer: Irrigation is the process of providing water to crops in different intervals of time.


Q21: Is time and frequency of irrigation same of all crops?

Answer: Time and frequency of irrigation is different for each crop.


Q22: Name some sources of irrigation.

Answer: Some sources of irrigation are, wells, tubewells, ponds, rivers, canals, etc.


Q23: Name some traditional methods of irrigaion.

Answer:
1. Moat
2. Chain Pump
3. Dhekli
4. Rahat(Lever System)


Q24: What is the use of pumps?

Answer: Pumps are mainly used for lifting water.


Q25: What are the modern methods of irrigation?

Answer: 1. Sprinkler System  2. Drip System


Q26: What are weeds?

Answer: Unwanted plants growing naturally along with the main crop are known as weeds.


Q27: What is weeding?

Answer: Process of removing weed is known as weeding.


Q28: What are weedicides?

Answer: Chemical substances used to control the growth of weeds is known as weedicides.


Q29: Name a weedicide which is commonly used by farmers.

Answer: The weedicide commonly used by the farmers is 2, 4-D.


Q30: What is harvesting?

Answer: Harvesting is the process of cutting of crops.


Q31: What is threshing?

Answer: Process of seperating grain from the chaff is known as threshing.


Q32: What is a fallow field?

Answer:  A field which is left uncultivated for a couple of seasons is called a fallow field.


Q33: Define winnowing.

Answer: The process of separation of grains from the chaff.


Q34: Name some harvest festivals.

Answer: Pongal, Baisakhi, Nabanya, Bihu, etc.


Q35: What do you mean by storage?

Answer: Process of keeping grains for a long time by saving them from moisture, insects, rats and microorganisms is called storage.


Q36: Why is it necessary to dry grains before storage?

Answer: Grains are properly dried in the sun to reduce the moisture in them. This prevents the attack by insects, pests, fungi and bacteria during storage.


Q37: Name two devices which are used to store grains at large scale.

Answer: 1. Silos  2. Granaries


Q38: Name some animals which provide food.

Answer: Cow, buffalo, hen, fish, etc. Are some of the animals which provide food.


Q39: Name two animals which give milk.

Answer: 1. Cow  2. Buffalo


Q40: Name three animals which provide meat.

Answer: Goat, hen and fish.


Q41: What is animal husbandry?

Answer: Animal husbandry is the process of rearing of animals at home or farms by providing them with proper food, shelter and care.


Q42: What vitamin is found in cod liver oil?

Answer: Vitamin D.


Q43: What is the best time for weeding?

Answer: Best time for weeding is before crop plants produce flowers and seeds.


Q44: Name two main parts of the plough.

Answer: 1. Plough share  2. Plough shaft


Q45: Name one fertilizer which is rich in nitrogen.

Answer: Urea.


Q46: How does green plants synthesize their food?

Answer: Green plants use photosynthesis to make thier own food.


Q47: Name the machine which combines harvester and thresher.

Answer: Combine


Q48: Which one from fertilizers or manure has long term objective?

Answer: Manure

Q49: A long wooden beam which turns around a lever. A bucket is fitted at the longer end of the beam and shorter end is pressed and raised to fill and lift water. Identify the tool.

Answer: Dekhli


Q50: Name the implement also called as Persian Wheel.

Answer: Rahat